Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

mam problem, wykonawca remontu wyrównał ściany płytą G/K.

Po założeniu kaloryferów okazało się, że te leżą dosłownie na tym kartongipsie, nie ma praktycznie odstępu.

"Majster" twierdzi, że tak może być, jednak na mój rozum - kaloryfer straci na skuteczności - bo będzie zaburzony przepływ powietrza za nim, ponadto będzie przekazywał temperaturę częściowo na ścianę.

Kaloryfery są żeliwne, jeśli to ma jakieś znaczenie.

Jaka powinna być minimalna odległość między ścianą a kaloryferem ?

Pozdr

https://forum.murator.pl/topic/108689-odleg%C5%82o%C5%9B%C4%87-kaloryfera-od-%C5%9Bciany/

Witajcie,

mam problem, wykonawca remontu wyrównał ściany płytą G/K.

Po założeniu kaloryferów okazało się, że te leżą dosłownie na tym kartongipsie, nie ma praktycznie odstępu.

"Majster" twierdzi, że tak może być, jednak na mój rozum - kaloryfer straci na skuteczności - bo będzie zaburzony przepływ powietrza za nim, ponadto będzie przekazywał temperaturę częściowo na ścianę.

Kaloryfery są żeliwne, jeśli to ma jakieś znaczenie.

Jaka powinna być minimalna odległość między ścianą a kaloryferem ?

Pozdr

Wielkiego znaczenia to nie ma, ale jednak. Masz rację mówiąc, że grzejnik będzie więcej przekazywał ciepła do ściany. Wstawił bym tam przynajmniej ekran izolacyjny, a najlepiej uciąć i przespawać uchwyty.

https://forum.murator.pl/topic/108689-odleg%C5%82o%C5%9B%C4%87-kaloryfera-od-%C5%9Bciany/#findComment-2690710