Kulin 25.09.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Widziałem ostatnio na allegro "wspomagacze ciągu" zakłada się do miedzy piecem a kominem i wentylator wspomaga ciąg, koszt takiego ustrojstwa około 1200 zetów. Rozmawiałem z gościem co to kupił, mówi że u niego sprawdza się super. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108691-komin-fi-14cm-czy-da-rad%C4%99-pracowa%C4%87-z-kot%C5%82em-na-ekogroszek/page/2/#findComment-2707048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 26.09.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Widziałem ostatnio na allegro "wspomagacze ciągu" zakłada się do miedzy piecem a kominem i wentylator wspomaga ciąg, koszt takiego ustrojstwa około 1200 zetów. Rozmawiałem z gościem co to kupił, mówi że u niego sprawdza się super. Koszt przeróbki komina w tym momencie był by dla mnie niższy dlatego się wacham czy to robić czy jednak nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108691-komin-fi-14cm-czy-da-rad%C4%99-pracowa%C4%87-z-kot%C5%82em-na-ekogroszek/page/2/#findComment-2707969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotr 26.09.2008 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Pjotr, wpisz sobie na dowolnej wyszukiwarce "frezowanie przewodu kominowego". Są to specjalne frezarki, które wpuszcza się do komina od góry i gdy jest na samym dole, załącza się maszynkę, która wysuwa pod wpływem wysokich obrotów swoje "ząbki". Teraz tylko pomału wyciągać maszynkę do góry i potem wybrać gruz. Ale taka usługa kosztuje 200 - 250 zł za metr frezowania. Ale... w poniedziałek w akcie desperacji odsunąłem 400kg piec od komina, i włożyłem ręke do niego, jakże było moje zdziwienie jak nawet 3 palce nie chciały się zmieścić w otworze kominowym. Okazało się iż tuż nad wlotem do komina z pieca osadziła się taka maź (była już twarda), która skutecznie dławiła ciąg. . Wydaje mi się że frezowanie komina to nie najszczęśliwsze rozwiązanie. Po sfrezowaniu wkładu ceramicznego zostaje sama cegła. O ile gdy komin jest porządnie wymurowany i z dobrej cegły to OK, ale gdyby się okazało że tak nie jest, to wykwity na ścianie i smród spalenizny w domu to niezbyt miła perspektywa. Mam taki właśnie komin do kominka 20x20 sama cegła. Uzywam go późną jesienią i zimą żeby podgrzać nieco na budowie. Na razie jest dobrze, ale ile tak wytrzyma? Wracając natomiast do tematu wątku, czyli małego przekroju komina - to wydaje mi się, że komin o śr 14cm da sobie radę z piecem na ekogroszek. Problem polega tu jak widzę na groźbie zmniejszania się przekroju komina podczas jego eksploatacji, o czym pisze wyżej Kulin. I tu widać potrzebę by komin miał jak największy przekrój, chodzi pewnie o ten zapas bezpieczeństwa. Natomiast w kominie 14cm trzeba sobie założyć regularne czyszczenie i niedopuszczanie do jego zarośnięcia. Czy np. Sadpal lub coś podobnego można stosować z powodzeniem w piecach węglowych? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108691-komin-fi-14cm-czy-da-rad%C4%99-pracowa%C4%87-z-kot%C5%82em-na-ekogroszek/page/2/#findComment-2709679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts