Kulin 25.09.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Widziałem ostatnio na allegro "wspomagacze ciągu" zakłada się do miedzy piecem a kominem i wentylator wspomaga ciąg, koszt takiego ustrojstwa około 1200 zetów. Rozmawiałem z gościem co to kupił, mówi że u niego sprawdza się super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 26.09.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Widziałem ostatnio na allegro "wspomagacze ciągu" zakłada się do miedzy piecem a kominem i wentylator wspomaga ciąg, koszt takiego ustrojstwa około 1200 zetów. Rozmawiałem z gościem co to kupił, mówi że u niego sprawdza się super. Koszt przeróbki komina w tym momencie był by dla mnie niższy dlatego się wacham czy to robić czy jednak nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotr 26.09.2008 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Pjotr, wpisz sobie na dowolnej wyszukiwarce "frezowanie przewodu kominowego". Są to specjalne frezarki, które wpuszcza się do komina od góry i gdy jest na samym dole, załącza się maszynkę, która wysuwa pod wpływem wysokich obrotów swoje "ząbki". Teraz tylko pomału wyciągać maszynkę do góry i potem wybrać gruz. Ale taka usługa kosztuje 200 - 250 zł za metr frezowania. Ale... w poniedziałek w akcie desperacji odsunąłem 400kg piec od komina, i włożyłem ręke do niego, jakże było moje zdziwienie jak nawet 3 palce nie chciały się zmieścić w otworze kominowym. Okazało się iż tuż nad wlotem do komina z pieca osadziła się taka maź (była już twarda), która skutecznie dławiła ciąg. . Wydaje mi się że frezowanie komina to nie najszczęśliwsze rozwiązanie. Po sfrezowaniu wkładu ceramicznego zostaje sama cegła. O ile gdy komin jest porządnie wymurowany i z dobrej cegły to OK, ale gdyby się okazało że tak nie jest, to wykwity na ścianie i smród spalenizny w domu to niezbyt miła perspektywa. Mam taki właśnie komin do kominka 20x20 sama cegła. Uzywam go późną jesienią i zimą żeby podgrzać nieco na budowie. Na razie jest dobrze, ale ile tak wytrzyma? Wracając natomiast do tematu wątku, czyli małego przekroju komina - to wydaje mi się, że komin o śr 14cm da sobie radę z piecem na ekogroszek. Problem polega tu jak widzę na groźbie zmniejszania się przekroju komina podczas jego eksploatacji, o czym pisze wyżej Kulin. I tu widać potrzebę by komin miał jak największy przekrój, chodzi pewnie o ten zapas bezpieczeństwa. Natomiast w kominie 14cm trzeba sobie założyć regularne czyszczenie i niedopuszczanie do jego zarośnięcia. Czy np. Sadpal lub coś podobnego można stosować z powodzeniem w piecach węglowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts