Zico 18.09.2008 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Witam, moze wiecie, czy na to jest paragraf? Rozpoczynam budowe i mam dwie opcje - wystapic o prad budowlany do ZE (koszt ok 2000zl) lub wstawic podlicznik do sasiadki i korzystac z jej uprzejmosci czyli "ciagnac prad od sasiada". Druga opcja podoba mi sie znacznie bardziej, poniewaz dwa tysiace zostaja w kieszeni (prad docelowy "mieszkalny" juz oplacilem i bede mial za rok). Czy ktos wie jakie sa minusy takiego rozwiazania? Czy jest to w jakis sposob nielegalne i moge poniesc kare finansowa (lub sasiadka uzyczajaca mi prad)?PS:Trzeciej opcji, czyli agregatu pradotworczego, raczej nie biore pod uwage... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 18.09.2008 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Oficjalnie nie mozna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ushi 18.09.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Wydaje mi się, że jak sąsiad rozpoczyna sprzedaż prądu, wtedy to podpada pod jakieś paragrafy. Użyczanie komuś prądu z uprzejmości sąsiedzkiej chyba nie jest nielegalne Sam korzystałem z uprzejmości sąsiadów, ich wody i prądu, póki nie zabudowano mi skrzynki elektrycznej... niestety wody dalej nie mam, ale to już jest inna sprawa. Prąd pożyczałem bez podlicznika, za pomocą zwykłego przedłużacza. Gdzieś powinien byc na forum wątek o tym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zico 18.09.2008 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Szukalem wczoraj na forum, ale spotykalem sie glownie z zachetami typu "ciagnij od sasiada" i czasem (ale w zasadzie tylko dwa razy) z przestrogami, ze jesli ktos zyczliwy doniesie komu trzeba, to moze byc kara. Ale do tej pory nie wiem, kto moze nalozyc kare i komu. No i czy w ogole to prawda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 18.09.2008 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Kara to może być w momencie, kiedy udowodnią Wam, że prąd jeden drugiemu sprzedaje (tzn płacisz za niego).Bo sąsiad nie ma koncesji na sprzedaż prądu. Ogólnie bierz i się nie stresuj, a ewentualnego "kablarza" odstrzel i tyle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alski 18.09.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Jeśli tylko masz taką możliwość i dobrą sąsiadke - ciągnij. Zakład energetyczny nie wnika w instalację odbiorczą ,zresztą możesz o to zapytać sam w zakładzie. Nie masz się co obawiać żadnej kontroli. Oszczędzasz nie tylko 2000 zł. Zailanie placu budowy odbywa się w taryfie C , czyli comiesiącznie płacisz również za moc zamówioną ,bez względu na to czy pobierasz energię czy nie. Koszty są znacznie wyższe niż przy płaceniu sąsiadowi na zasadzie podlicznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 18.09.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Twierdzenia ze nie można i już są pozostałością z poprzedniej epoki. Nie ma ustawowego zakazu darowania pradu sasiadowi.Nalży przeczytać umowę na sasiada z zakłądem energetycznym. Niektóre zakąłdy nie mają nic przeciwko inne zapisują jakieś obostrzenia.W Mińsku Mazowiecki na przyklad nie stanowi to dla ZEWT żadnego problemu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zico 18.09.2008 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Podoba mi sie, to co piszecie! Uderzam do sasiadki. Miejmy nadzieje, ze nie zmienila zdania, bo juz kilka miesiecy od jej zapewnien minelo (wtedy wlasnie rozpoczynalem sciezke urzedowa, czyli staranie sie o pozwolenie na budowe). Dzieki za rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 18.09.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Szukalem wczoraj na forum, ale spotykalem sie glownie z zachetami typu "ciagnij od sasiada" i czasem (ale w zasadzie tylko dwa razy) z przestrogami, ze jesli ktos zyczliwy doniesie komu trzeba, to moze byc kara. Ale do tej pory nie wiem, kto moze nalozyc kare i komu. No i czy w ogole to prawda... Można się przyczepić jeśli: - sąsiad ma taryfę G (niezgodne z taryfą używanie prądu), - sąsiad sprzedaje Ci energię (nie ma koncesji na handel). Zwykle nikt sie nie czepia ale gdyby chciał to patrz jw. Jeśli sąsiad ma taryfę C i robi Ci darowiznę z tego prądu (do pewnej kwoty darowizna między niespokrewnionymi jest zwolniona z podatku) to nie ma się czego czepiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 18.09.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 A czemu podpisujac umowe z energetyką odrazu nie podłączyc prądu taki jak ma być a nie do celów budowlanych? U mnie pani w energetyce sama mi to zaproponowała, czy chce prąd tymczasowy na budowe czy odrazu stałe podłaczenie (nie linczujcie mnie za brak fachowych nazewnictw tych przyłączny ) W zasadzie prądu nowego niepotrzebuje bo buduje nowy dom obok starego a stary idzie do rozbiórki, ale prąd mam, z tym że mimo wszystko muze wykonać nowe przyłącze według nowych zasad. Bedzie mnie to kosztować ok 2600 zł tak jak jest stawka. Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 18.09.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Kara to może być w momencie, kiedy udowodnią Wam, że prąd jeden drugiemu sprzedaje (tzn płacisz za niego).Bo sąsiad nie ma koncesji na sprzedaż prądu. . My mamy sublicznik na wodę - za zgodą i wiedzą wodociągów miejskich - może z prądem jest podobnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 18.09.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Czy wolno ciagnac prad od sasiada? ciągnąć - nie można, ale można se dopchać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 18.09.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 jak budowałem swoja chałupę tez sadziłem ze najprościej od sąsiada. Bo po cholere RBtka, po co liczniki, po co w moim wypadku slup by na nim wszystko umieścić I tak sobie ciągnąłem ten prąd od sąsiada... ciągnąłem az pewnego pięknego dnia na budowie wszystkie kable pocięte, sąsiad z pretensja - przyszli zupełnie przez przypadek z ZE (awaria kilka domów dalej) i poobcinali wszystko i na dodatek kare mu dowalili - oczywiście w imię dobrosąsiedzkich stosunków ja za nią zapłaciłem ale efektem tego był brak prądu na budowie klęska wtedy nie było agregatów chyba tylko w Pewexie (co poniektórzy pamiętają co to były za sklepy) Miesiąc przestoju z powodu braku prądu i zalatywania na gwałt przyłącza budowlanego Coz to jest 2 czy 5 tys jeśli coś takiego ci sie może przydarzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 18.09.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Ja zrobiłem u siebie tak:W miejscu docelowym (zgodnie z planem zagospodarowania działki) mam juz umieszczoną szynkę wraz zabezpieczeniami oraz licznikiem zaplombowane.Podłączona do tego erbetka i taryfa budowlana.Poźniej tylko przenoszę rbetkę (gniazdo siłowe oraz różnicówkę) oraz zmienie taryfe na G. I tak musisz zrobić przyłącz i tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 18.09.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 No wlasnie przerabialem cos takiego u siebie.Po jednej stronie drogi gminnej sa dzialki uzbrojone w media,po drugiej nie.Przy mojej dzialce jest skrzynka na dwie dzialki.Moja czesc juz jest z licznikiem(lada chwila bede juz sie wprowadzal) druga czesc jest jeszcze bez licznika.I pewnego dnia zauwazylem,ze od tej naszej skrzynki(czesci bez licznika) jest rozkopana ziemia przez prywatna droge,potem wzdluz niej do drogi gminnej i dalej przez nia na dzialke,gdzie wlasnie ruszyla budowa.Gnam wiec do ludzi co tam pracuja i sie pytam co jest grane.Oni na to ze"szef" ma zgode Energi na podlaczenie tymczasowe.Na drugi dzien dzwonie do Energi i sie okazuje ,ze to prawda.Energa tylko przyjechala na odbior i plombowanie licznika,ktory jest w skrzynce na drugim koncu kabla.Wszystko bylo w gesti iinwestora,kabel,kopanie,skrzynka i podlaczenie na obydwoch koncach,oczywiscie powinien to zrobic ktos z odpowiednimi uprawnieniami.Jakie byly koszty tego przedsiewziecia to nie mam pojecia.Wiem jedna,ze nikt nas sie nie pytal o zgode,nawet o zgode na przekopanie sie przez droge prywatna.Czekam wiec na sobote bo mam nadzieje ze wlasnie wtedy bede mial okazje spotkac "nowego sasiada"i wyjasnic sprawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomD 18.09.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Cytuję poniżej fragment z taryfy firmy ENEA: OPŁATY ZA NIELEGALNE POBIERANIE ENERGII6.1. Przez nielegalny pobór energii elektrycznej należy rozumieć :6.1.1. Pobieranie energii elektrycznej bez zawarcia umowy.6.1.2. Pobieranie energii elektrycznej:a) z całkowitym lub częściowym pominięciem układu pomiarowo-rozliczeniowego,b) poprzez ingerencję w ten układ pomiarowo-rozliczeniowy mającą wpływ na zafałszowaniepomiarów dokonywanych przez układ pomiarowo-rozliczeniowy.6.2. W przypadku nielegalnego pobierania energii elektrycznej, o którym mowa w pkt 6.1.1. ENEAOperator może obciążyć podmiot nielegalnie pobierający tę energię, opłatami w wysokościpięciokrotności stawek opłat określonych w taryfie dla jednostrefowej grupy taryfowej, do którejten podmiot byłby zakwalifikowany, zgodnie z kryteriami określonymi w § 6 ust. 1rozporządzenia taryfowego, oraz pięciokrotności ceny energii elektrycznej, o której mowa wart. 23 ust. 2 pkt 18 lit. b ustawy, przyjmując:1) wielkość mocy wynikającą z sumy mocy zainstalowanych odbiorników,2) ilości energii w wysokości, jak niżej:a) przy pobieraniu energii elektrycznej jedną fazą, za każdy amper prądu znamionowegozabezpieczenia 125 kWh. Za zabezpieczenie uważa się bezpieczniki najbliższe liczącod strony zasilania, niedostępne dla odbiorcy i osób postronnych. W razie brakuzabezpieczeń między instalacją odbiorczą, a siecią zasilającą przyjmuje się takąwielkość wkładek bezpiecznikowych, jaka powinna znajdować się w danej instalacji,nie mniejszą jednak niż 25 A,b) przy pobieraniu energii elektrycznej dwoma lub trzema fazami opłatę ustala się, jak wlit. a, z uwzględnieniem krotności (2 lub 3), zależnie od ilości faz którymi nielegalniepobierano energię elektryczną.6.3. W przypadku udowodnionego okresu nielegalnego pobierania energii elektrycznej, o którymmowa w pkt 6.1.2., ENEA Operator może obciążyć odbiorcę opłatami w wysokościdwukrotności stawek opłat określonych w taryfie dla grupy taryfowej, do której jestzakwalifikowany odbiorca oraz dwukrotności ceny energii elektrycznej, o której mowa w art. 23ust. 2 pkt 18 lit. b ustawy, przyjmując wielkości mocy umownej i zużycia tej energii, jakiewystąpiły w analogicznym okresie przed powstaniem nielegalnego pobierania energiielektrycznej lub po jego ustaniu; opłaty oblicza się dla każdego miesiąca, w którym nastąpiłonielegalne pobieranie energii elektrycznej.- 26 -ENEA Operator Sp. z o.o.6.4. W przypadku nielegalnego pobierania energii, o którym mowa w pkt 6.1.2. lit. a, gdy nie możnaustalić ilości nielegalnie pobranej energii elektrycznej, ENEA Operator może obciążyć odbiorcęopłatami w wysokości dwukrotności stawek opłat określonych w taryfie dla grupy taryfowej, doktórej jest zakwalifikowany odbiorca oraz dwukrotności ceny energii elektrycznej, o której mowaw art. 23 ust. 2 pkt 18 lit. b ustawy, przyjmując:1) wielkość mocy umownej określonej w umowie,2) ilości energii w wysokości, jak niżej:a) przy pobieraniu energii elektrycznej jedną fazą, za każdy amper prądu znamionowegozabezpieczenia 125 kWh. Za zabezpieczenie uważa się bezpieczniki najbliższeodbiorcy licząc od strony zasilania, niedostępne dla odbiorcy i osób postronnych.W razie braku zabezpieczeń między instalacją odbiorczą, a siecią zasilającąprzyjmuje się taką wielkość wkładek bezpiecznikowych, jaka powinna znajdować sięw danej instalacji, nie mniejszą jednak niż 25 A,b) przy pobieraniu energii elektrycznej dwoma lub trzema fazami opłatę ustala się, jak wlit. a., z uwzględnieniem krotności (2 lub 3), zależnie od ilości faz którymi nielegalniepobierano energię elektryczną.6.5. W przypadku nielegalnego pobierania energii, o którym mowa w pkt 6.1.2. lit. b, gdy nie możnaustalić ilości nielegalnie pobranej energii elektrycznej, ENEA Operator może obciążyć odbiorcęopłatami w wysokości dwukrotności stawek opłat określonych w taryfie dla grupy taryfowej, doktórej jest zakwalifikowany odbiorca oraz dwukrotności ceny energii elektrycznej, o której mowaw art. 23 ust. 2 pkt 18 lit. b ustawy, przyjmując,1) wielkość mocy umownej określonej w umowie,2) ryczałtowe ilości energii, w wysokości jak niżej, zależne od rodzaju układu pomiarowo -rozliczeniowego:a) dla układu jednofazowego 3 000 kWhb)dla układu trójfazowego i zainstalowanym liczniku o prądzieznamionowym nie wyższym niż 20 A (pomiar bezpośredni) bez względuna przeciążalność licznika6 000 kWhc)dla układu trójfazowego i zainstalowanym liczniku o prądzieznamionowym wyższym niż 20 A (pomiar bezpośredni) bez względu naprzeciążalność licznika za każdy amper prądu znamionowanego licznika300 kWhd) dla układu z przekładnikami prądu (pomiar półpośredni) za każdy amperprądu znamionowego obwodu pierwotnego przekładnika prądowego300 kWhe) przy układzie z przekładnikami prądu i napięcia (pomiar pośredni) zakażdy amper prądu obliczeniowego Io300 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.09.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 A czemu podpisujac umowe z energetyką odrazu nie podłączyc prądu taki jak ma być a nie do celów budowlanych? U mnie pani w energetyce sama mi to zaproponowała, czy chce prąd tymczasowy na budowe czy odrazu stałe podłaczenie (nie linczujcie mnie za brak fachowych nazewnictw tych przyłączny ) W zasadzie prądu nowego niepotrzebuje bo buduje nowy dom obok starego a stary idzie do rozbiórki, ale prąd mam, z tym że mimo wszystko muze wykonać nowe przyłącze według nowych zasad. Bedzie mnie to kosztować ok 2600 zł tak jak jest stawka. Pozdro !!! Taaa mnie też tak pani w energetyce powiedziała. Szkoda, że jak okazało się , że to bzdura i nie ma szans to nie ona latała jak kot, żeby sprawę odkręcic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 18.09.2008 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Czy wolno ciągnąć prąd od sąsiada? Raczej nie. Trzeba go ciągnąć szybko ale po cichu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.09.2008 03:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Cytuję poniżej fragment z taryfy firmy ENEA: OPŁATY ZA NIELEGALNE POBIERANIE ENERGII 6.1. Przez nielegalny pobór energii elektrycznej należy rozumieć : 6.1.1. Pobieranie energii elektrycznej bez zawarcia umowy. 6.1.2. Pobieranie energii elektrycznej: a) z całkowitym lub częściowym pominięciem układu pomiarowo-rozliczeniowego, b) poprzez ingerencję w ten układ pomiarowo-rozliczeniowy mającą wpływ na zafałszowanie ... Przecież tu chodzi o pobieranie energii bez umowy od firmy ENEA, czyli "wpięcie" się gdzieś w sieć. A sasiad nie pobiera prądu od ENEA tylko od sąsiada. I nie ma mowy o omijaniu układu pomiarowego ani żadnych ingerencjach. Więc nie straszcie ludzi. Nikt też nie ma prawa wejść wam na działkę i porąbać kable. Oczywiście, najlepszym wyjściem jest wykonanie od razu przyłacza docelowego, ale jak nie mozna, to nie można. I sąsiad jest takim samym dobrym ratunkiem jak sąsiadka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 19.09.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 nie ma? Rok 1987 i poszperam by znaleźć zdjęcia z tej dewastacji I nie straszymy tylko przestrzegamy - mnie to trafiło - innych tez może trafić - co prawda to nie XX ale już XXI wiek lecz....ludziska ciągle XVIII wieczni Juras XR był tego świadkiem - może zaświadczyć ze nie ściemniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts