Gość M@riusz_Radom 19.09.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Pytałem w swoim rejonie i Pani z BOK najpierw była zdziwiona, że ktoś o to pyta a następnie powiedziała, że zasadniczo jeśli jest podlicznik to sąsiad mógłby podlegać pod paragrafy o nieuprawnionym obrocie energią. A jak nie ma podlicznika a prąd użyczany jest za pośrednictwem przedłużacza, to problemu nie ma. Sąsiad płaci za prąd i jak ma gest może pozwolić wpiąć się do swojej wewnętrznej sieci energetycznej każdemu. Byleby regulował rachunki za zużycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.09.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 nie ma? Rok 1987 i poszperam by znaleźć zdjęcia z tej dewastacji I nie straszymy tylko przestrzegamy - mnie to trafiło - innych tez może trafić - co prawda to nie XX ale już XXI wiek lecz....ludziska ciągle XVIII wieczni Juras XR był tego świadkiem - może zaświadczyć ze nie ściemniam przecież nie piszemy o epoce przed dinozaurami, wtedy ZE był panisko, dziś ZE to jak kolejny dostawca bułeczek jak pewnego dnia bułeczek nie kupisz, to przecież nie przychodzi i okien nie wybija... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 19.09.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 A czemu podpisujac umowe z energetyką odrazu nie podłączyc prądu taki jak ma być a nie do celów budowlanych? U mnie pani w energetyce sama mi to zaproponowała, czy chce prąd tymczasowy na budowe czy odrazu stałe podłaczenie (nie linczujcie mnie za brak fachowych nazewnictw tych przyłączny ) W zasadzie prądu nowego niepotrzebuje bo buduje nowy dom obok starego a stary idzie do rozbiórki, ale prąd mam, z tym że mimo wszystko muze wykonać nowe przyłącze według nowych zasad. Bedzie mnie to kosztować ok 2600 zł tak jak jest stawka. Pozdro !!! Taaa mnie też tak pani w energetyce powiedziała. Szkoda, że jak okazało się , że to bzdura i nie ma szans to nie ona latała jak kot, żeby sprawę odkręcic Ale przecież żeby dostać pozwolenie na budowa, czy za nim sie cokolwiek zacznie robić musisz mieć podpisaną umowe z energrtyką. Nie czytasz zanim podpiszesz? U mnie jasno powiedziała o co chodzi, sprawdziłem, przeczytałem i jest tak jak napisałem. Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 19.09.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 ...przecież nie piszemy o epoce przed dinozaurami...ni nie, aleś mi przywalił dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kivaczek 03.10.2024 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października W dniu 18.09.2008 o 22:51, TomD napisał: Cytuję poniżej fragment z taryfy firmy ENEA: OPŁATY ZA NIELEGALNE POBIERANIE ENERGII 6.1. Przez nielegalny pobór energii elektrycznej należy rozumieć : 6.1.1. Pobieranie energii elektrycznej bez zawarcia umowy. 6.1.2. Pobieranie energii elektrycznej: a) z całkowitym lub częściowym pominięciem układu pomiarowo-rozliczeniowego, b) poprzez ingerencję w ten układ pomiarowo-rozliczeniowy mającą wpływ na zafałszowanie pomiarów dokonywanych przez układ pomiarowo-rozliczeniowy. Pierwszy punkt 6.1.1 dotyczy poboru bez umowy Drugi punkt 6.1.2 dotyczy poboru z umową ale gdy ktoś kombinuje z licznikiem/podłączeniem. Użyczenie prądu BEZ JEGO SPRZEDAŻY nie jest karalne, jeśli dotyczy lokali o tej samej grupie taryfowej, np. G. Takie "użyczenia" mają masowo miejsca np. w lokalach pod wynajem, gdzie najemca nie jest stroną umowy z ZE. Każdy biurowiec w Polsce ma dziesiątki albo i setki podliczników (których istnienia/montażu nie musi zgłaszać do Zakładu Energetycznego - wbrew informacją, które można w Internecie, sugerujące przeciwnie i straszące ludzi). Biurowiec wystawia najemcom lokali refaktury kosztów a nie faktury z marżą (sprzedaż). Najemcy uczestniczą w partycypowaniu kosztów. Biurowiec nie ma zysku z tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts