LM1719499389 18.09.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Jak w temacieWpadłem na pomysł z w sypialni pomaluję sobie jedną sćiane na iny kolor. Oczywiście zabezpieczyłem sąsiednie ściany i sufit taśmą malarską zeby tylko jedną konkretną ściane mieć w innym kolorze. Teraz próbuję sciągnąć taśme malarską a ona oczywiście się ściąga ale ... razem z tym do czego została przyczepiona. Nie uśmiecha mi się to za bardzo bo mam już po ściągnięciu kawałka taśmy 3 białe duże dziury. Wydaje mi się ze to nie odchodzi z tynkiem tylko właśnie z warstwą farby. Macie jakiś pomyśł .... oprócz tego zeby rwać taśmę i zamalować "dziury" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 18.09.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Słaba przyczepność farby lub gładzi. Nie ma na to rady teraz. Na przyszłość nie klej taśmy zbyt mocno i zrywaj zaraz po malowaniu (a nie jak farba zaschnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LM1719499389 18.09.2008 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 teraz to i ja jestem taki mądry ... może podgrzać np. suszarką i próbować na ciepło może się jakoś uda hmmmmmm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 18.09.2008 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Nie znam sposobu na bezbolesne odklejanie taśmy malarskiej poza jej wcześniejszym niezbyt mocnym dociśnięciem ( mi też miejscami odchodziła farba, co potem zamalowaliśmy ) ale odklejanie taśmy zaraz po malowaniu, zanim farba wyschnie to nie jest najlepszy pomysł. Zrobiłam tak na ścianie malowanej czerwoną farbą i ta mokra czerwona farba z taśmy pomaziała mi biały pasek pod sufitem. Przy drugiej ścianie, gdy taśma była ściagana po wyschnięciu farby nie było już tego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 18.09.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Trzeba było poczytać na forum lub zapytać innych malarzy przed malowaniem Wiedzielibyście, że są różne taśmy papierowe, tj. o różnej sile klejenia do podłoża. Teraz, hmmmmm..... ja bym wziął mały czysty wałek lub pędzel i pomalował tę taśmę czystą wodą (pędzel może wychodzić na farbę), ale uważajcie aby nie pomazać ścian, bo pędzel lub wałek po chwili pewnie się zabarwi. Takie jednokrotne lub dwukrotne szybkie przemalowanie, odczekanie chwilę powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 18.09.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Wiedzielibyście, że są różne taśmy papierowe, tj. o różnej sile klejenia do podłoża. Akurat Kupiliśmy tasmę, na której było jak byk napisane, ze przy ściągnięciu do trzech dni od naklejenia nie zrywa farby i nie zostawia sladów.podczas malowania opasek drzwiowych nakleiliśmy ją, by nie ubrudzić pomalowanej kolorem sciany, ściągnęliśmy po 3 godzinach - i co? I wszystkie obramowania drzwi są... w ciapki. Zeszła farba z kawałkami gładzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 18.09.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Poczytaliście i co z tego wynika Innej taśmy używa się do oddzielania kolorów przy malowaniu innej do obklejania otworów drzwiowych i okiennych a jeszcze innej do oddzielania kolorów tynków itp.. Nie wyobrażam sobie np. abym czekał pół dnia aż podkład wyschnie, bym mógł malować kolejny kolor, wtedy stosuje się taśmę o słabym kleju by móc ją szybko zerwać ze świeżej powierzchni. Na błędach człowiek się uczy, ale zapewne poradzicie sobie. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janna 23.09.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 To jakiej taśmy należy użyć do oklejenia białego sufitu przed pomalowaniem ściany na inny kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 23.09.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Najlepiej bez taśmy, bo może się okazać, że taśma wciągnie pod siebie farbę i na białym suficie będzie dopiero problem. Najlepiej liniał matalowy, nie aluminiowy, bo brudzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 27.09.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 nie ma takiej taśmy na rynku która nie oderwie farby przynajmniej miejscami. przez moje ręce malarza przeszło już sporo firm.Czasami jest dobrze a czasami tragicznie.Zawsze są poprawki a jeszcze jak maluje mocnym lateksemto już koszmar.Staram sie zawsze przed oderwaniem taśmy mocno ją namoczyć i wtedy miejscami sama odpada.Stosuje do tego taśmy o jak najmniejszej szerokośći a w przypadku taśm papierowych o jak najsłabszym kleju znajdującym sie na niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaccMW 04.10.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2008 juz ktos powiedział ze takiej tasmy nie ma. NIE MA TAKIEJ TASMY. sa tasmy na ktorych producent napisal ze nie zrywa farby, to sciema. zgadza sie ze sa tasmy z rozna iloscia kleju i jego moca. słabe tasmy łatwiej sie odrywaja ale za to nie zawsze sie kleja do sciany i czesto przepuszczaja farbe robiac paskudne zacieki. to czy taśma zerwie się z farba zależy od przygotowania podłoża pod malowanie, własciwego zagruntowania, gipsu, gładzi, odpylenia, odtłuszczenia i jakosci farby. zadne cudowne techniki odrywania nie istnieja i nie sa potrzebne kiedy wykonawca prawidłowo wykona kazdy etap swojej pracy. gorzej kiedy maluje sie "po kims" i nie wiadomo jak z przyczepnoscia. wtedy wlasnie wykonuje sie test przyczepności. dobra tasme nakleja sie w malo widocznym miejscu na scianie, dociska sie mocno i po chwili zrywa. test wypada pomyslnie kiedy na tasmie nie ma sladow farby wtedy jest pewnosc ze nie bedzie niespodzianek podczas malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 05.10.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Dajcie mi obojetnie jaką taśmę papierową a zerwę ją bez niszczenia gładzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 05.10.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 gładzi może tak ale nie farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 05.10.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 nic nie zerwe. mam skille Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 05.10.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 nic nie zerwe. mam skille co to znaczy skille? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 05.10.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 nic nie zerwe. mam skille co to znaczy skille? skills-"skille"- umiejetnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 05.10.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 tak tak. Niech ci będzie.Mam doświadczenie 10-cio letnie i jakoś mi sie nie udało nic wymyślić więc chyle czoła twoim umiejętnością.A może sie podzielisz z kolega po fachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edit-blondi 06.10.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 a ja pomalowałam juz kilka pmieszczeń i nie miałam takich problemów. Część oklejałam taką gruba taśma białą coby niby nie przemakała i odeszła po malowaniu super (ściany były suche). Sufit w kuchni oklejałam zwykłą żółta papierową. Sciągnęłam chyba tydzień po malowaniu i poszło jak po maśle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 06.10.2008 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 tak tak. Niech ci będzie.Mam doświadczenie 10-cio letnie i jakoś mi sie nie udało nic wymyślić więc chyle czoła twoim umiejętnością.A może sie podzielisz z kolega po fachu? przyklejam tylko krawedz tasmy, a nie cała płaszczyznę, Obcinam małym wałkiem zawsze w kierunku przyklejenia tasmy co nie powoduje wpłyniecia farby pod taśmę. Taśmę odrywam chwile po pommalowaniu a nawet obcięciu sciany. Ważny jest sposob odrywania. Tasne należy trzymac blisko sciany, nie odchodzic z nią na metr od niej bo wtedy działaja wieksze siły. Zachowac kąt max 90 stopnie stosunku tasmy zrywanej do tej jeszcze przyklejonej (ja zazwyczaj trzymam tasme pod 30stopniowym kątem.moze wydaje sie skąplikowanie ale nie jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bastorek 06.10.2008 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 no widzisz to u mnie powinno być jeszcze łatwiej bo maluje ściany pistoletem a nie wałkami i pędzelkami.Mniej farby nachodzi na taśme i także odrywam ją zaraz po malowaniu a średniej wielkości pokój maluje w 10 minut na gotowo.Z tym że trzeba przyklejać plaster jak najmniejszą płaszczyzną to masz zdecydowanie racje dlatego używam bardzo wąskich taśm.Odrywam powoli i po kawałku namoczoną jeszcze taśme.Jednak mimo to wszystko gdzie niegdzie oderwie.Ostatnio miałem jeszcze lepiej bo malowałem beckersem tyle tylko że po pierwszej warstwie odczekałem troche dłużej i pomalowałem drugą i to był mój błąd bo była to silnie lateksowa farba i odłaziła płatami jak folia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts