Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do osób ocieplających dom wełną mineralną!!!

lanetagf

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie szukania farb do malowania wnętrz. Mam dom ocieplony wełną mineralną - 15 Fasrock L. Z tego co się naczytałam (chyba to błąd) to dobrze jest od wewnątrz zastosować farby też oddychające tak jak i na zewnątrz zastosować tynk dobrze przepuszczający parę wodną. Wiem, że dom oddycha przez ściany w minimalny sposób ale czy bardzo zaszkodzę jeśli wybiorę farby lateksowe czy akrylowe? Jakie Wy farby stosowaliście od wewnątrz?

Witam,

Jestem na etapie szukania farb do malowania wnętrz. Mam dom ocieplony wełną mineralną - 15 Fasrock L. Z tego co się naczytałam (chyba to błąd) to dobrze jest od wewnątrz zastosować farby też oddychające tak jak i na zewnątrz zastosować tynk dobrze przepuszczający parę wodną. Wiem, że dom oddycha przez ściany w minimalny sposób ale czy bardzo zaszkodzę jeśli wybiorę farby lateksowe czy akrylowe? Jakie Wy farby stosowaliście od wewnątrz?

Zasada jest taka, żeby warstwy ściany od środka do zewnątrz miały coraz mniejszy opór dyfuzyjny.

Pierwsze słyszę, że od środka musi być farba paroprzepuszczalna. Tak na logikę to na poddaszu przed wełną mamy folię paroizolacyjną. Tak samo jest w ścianach szkieletowych. Im mniej wilgoci wchodzi do ściany tym lepiej. Cecha paroprzepuszczalności jest przydatna do usuwania wilgoci ze ściany, która znalazła się tam w wyniku błędów konstrukcyjnych, wad materiałowych, czy zdarzeń wypadkowych.

Dziękuję za odpowiedź! To co piszesz ma sens, ale dlaczego w takim razie doradca z Rockwoola doradził aby, jeśli wybiorę farbę akrylową miała ona jakieś dodatki anty pleśniowe? I nie chodziło o farby przeznaczone do łazienek, ale także do innych pomieszczeń?

Mogę się tylko domyślać, że jedno z drugim może nie mieć nic wspólnego.

To nie był doradca z terenu, tylko osoba z ich laboratorium. Trochę poczytałam o farbach w internecie i na pewno nie zastosuję farby lateksowej. Jeśli już to akrylową matową. Producent farb Oikos ma oddychające ale są b.drogie-może też są dobre, Dyrup też ma farby oddychające tak więc coś już znalazłam. Jak w praktyce wyglądają te farby na ścianach nie wiem. Kiedyś malowałam Beckersem i byłam a właściwie nadal jestem zadowolona-parę lat minęło a są jeszcze w dobrym stanie. Wszystkim dziękuję za odpowiedzi!!!

Ja tam nie chce żeby mi co sapało w pokoju...

No nic? Zupełnie nic?? :lol:

Jesli chodzi o farby to trochę Cię rozczaruje Kolego Założycielu Wątku - nie ma absolutnie znaczenia jaką farbą pomalujesz ścianę od wewnatrz. Po prostu jest to nieistotne. Tylko czy jestes w stanie w to uwierzyć?? :wink:

Jesli chodzi o farby to trochę Cię rozczaruje Kolego Założycielu Wątku - nie ma absolutnie znaczenia jaką farbą pomalujesz ścianę od wewnatrz. Po prostu jest to nieistotne. Tylko czy jestes w stanie w to uwierzyć?? :wink:

Ale już istotne jest co jest na zewnątrz tej wełny ...

Na zewnątrz wełny jest siatka klej, a docelowo tynk mineralny, bądź krzemianowo-silikatowy. Dla osób mających małą wiedzę dotyczącą właściwości różnych rodzajów farb polecam stronę-www.malowanie.info.pl. Są jeszcze farby firmy Keim, które bardzo dobrze przepuszczają parę wodną ( jeśli chodzi o cenę to jeszcze nie wiem ile kosztują, chyba ,że ktoś z forumowiczów wie). :D

Ale już istotne jest co jest na zewnątrz tej wełny ...

To jest najistotniejsze w całej tej operacji. Myslę że rozsądnie jest brać system jednej firmy - łącznie z gruntem. Alternatywnie:

- tynk mineralny + farba silikon lub silikat, albo

- tynk silikonowy, albo

- tynk silikatowy.

Dyfuzja pary wodnej przez ścianę jest tak mała że nieistotna - w tym sensie nie ma znaczenia czym pomalujesz od wewnatrz. Chyba że na chwilę przyjmiemy iż "ściana oddycha" to wtedy najlepiej od wewn. byłoby chlapnąć folią w płynie. :wink: