Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyty KG pod oknem dachowym.

JoShi

Recommended Posts

Pod oknami dachowymi chcemy zrobić zabudowę z KG tak, żeby grzejnik był dokładnie pod oknem (zawieszony na ściance kolankowej byłby zbyt wsunięty). Futryny okien dachowych mają takie wpusty w które ma wchodzić krawędź płyty i tu wiadomo co i jak, tylko jak mocować profile?

Zabudowa nie ma być na całą ścianę. Ma być tylko pod oknem.

Ktoś się natknął na jakieś zdjęcia lub rysunki? A może ktoś potrafi mi opisać jak to powinno wyglądać?

Pod oknami dachowymi chcemy zrobić zabudowę z KG tak, żeby grzejnik był dokładnie pod oknem (zawieszony na ściance kolankowej byłby zbyt wsunięty). Futryny okien dachowych mają takie wpusty w które ma wchodzić krawędź płyty i tu wiadomo co i jak, tylko jak mocować profile?

Zabudowa nie ma być na całą ścianę. Ma być tylko pod oknem.

Ktoś się natknął na jakieś zdjęcia lub rysunki? A może ktoś potrafi mi opisać jak to powinno wyglądać?

A nie najprościej postawić lekką ściankę z betonu komórkowego i okleić K-G, który będzie biegł od okna, do stropu?

A nie najprościej postawić lekką ściankę z betonu komórkowego i okleić K-G, który będzie biegł od okna, do stropu?

Gdyby było prociej to bym tak zrobiła. Nie pytam co lepiej tylko jak to zrobić z KG.

Zauważam pewne zdenerwowanie choć nie wiem dlaczego. Przecież pisałem o płycie K-G przymocowanej do ścianki. Na nią możes dać profile jak tak ci na nich zależy. Nie pisałem, że to lepsze tylko, że prostsze. Trudno doradzać jak chowasz jakieś tajemnice.

OK. Teraz będzie zero tajemnic. Wystarczy przeczytać to co napisałam w pierwszym poście:

"Pod oknami dachowymi chcemy zrobić zabudowę z KG tak, żeby grzejnik był dokładnie pod oknem (zawieszony na ściance kolankowej byłby zbyt wsunięty). Futryny okien dachowych mają takie wpusty w które ma wchodzić krawędź płyty i tu wiadomo co i jak, tylko jak mocować profile? "

Proste pytanie. Jak to zrobić, żeby było prawidłowo. Płyta KG pionowo od podłogi do wpuście w oknie. Nie na całej ścianie tylko pod oknem. Koniec przekazu.

Moje podirytowanie wynika z faktu że pytam o to jak to zrobić z KG a dostaję odpowiedź na zupełnie inne pytanie.

OK. Teraz będzie zero tajemnic. Wystarczy przeczytać to co napisałam w pierwszym poście:

"Pod oknami dachowymi chcemy zrobić zabudowę z KG tak, żeby grzejnik był dokładnie pod oknem (zawieszony na ściance kolankowej byłby zbyt wsunięty). Futryny okien dachowych mają takie wpusty w które ma wchodzić krawędź płyty i tu wiadomo co i jak, tylko jak mocować profile? "

Proste pytanie. Jak to zrobić, żeby było prawidłowo. Płyta KG pionowo od podłogi do wpuście w oknie. Nie na całej ścianie tylko pod oknem. Koniec przekazu.

Moje podirytowanie wynika z faktu że pytam o to jak to zrobić z KG a dostaję odpowiedź na zupełnie inne pytanie.

Może nie będę cytował sam siebie, ale spróbuję wyjaśnić inaczej. Proponowałem płytę kartonowo-gipsową wpuścić w rowek w oknie i przedłużyć ją do samej podłogi. Jako podparcie zamiast profila proponowałem ściankę murowaną na której bez problemu można podwiesić grzejnik. Ścianka tylko pod oknem, a nie wzdłóż całej ściany kolankowej.

Sorry, ale prościej już nie potrafię bez rysunków.

• 3 weeks później...

Konstrukcję robisz taką samą jak dla ścianek działowych. Na dole i na górze (na skosach i jakoś pod oknem). Pionowo CW. Tam, gdzie będzie podwieszany grzejnik, dać na jakieś wzmocnienie w postaci płyty OSB lub innych desek drewnianych.

Całość w zależności od finalnej konstrukcji usztywnić i dobrze domocować do ścianki kolankowej, aby się nie ruszało zbytnio.

Konstrukcję robisz taką samą jak dla ścianek działowych. Na dole i na górze (na skosach i jakoś pod oknem). Pionowo CW. Tam, gdzie będzie podwieszany grzejnik, dać na jakieś wzmocnienie w postaci płyty OSB lub innych desek drewnianych.

Całość w zależności od finalnej konstrukcji usztywnić i dobrze domocować do ścianki kolankowej, aby się nie ruszało zbytnio.

No właśnie mam problem jak poprowadzić te profile, żeby całość maiała ręce i nogi. Grzejnik będzie właściwie na całej długości tej konstrukcji. Miałam nadzieję, że wystarczą poprzeczne profile w miejscach mocowania uchwytów grzejnika :( A tak to co? Płytę OSB na całą powierzchnię a na nią K-G ?

Nie musisz dawać płyty OSB na całej ścianie. Wylicz sobie, gdzie będzie mocowanie grzejnika i tam daj płytę. Profile kładziesz tak samo.

Z drugiej strony, jeżeli chcesz mieć taki duży grzejnik, to czy myślałaś o jakiś dodatkowych mocowaniach całości do ściany, coby Ci się ścianka nie przewróciła?

Nie musisz dawać płyty OSB na całej ścianie. Wylicz sobie, gdzie będzie mocowanie grzejnika i tam daj płytę. Profile kładziesz tak samo.

Z drugiej strony, jeżeli chcesz mieć taki duży grzejnik, to czy myślałaś o jakiś dodatkowych mocowaniach całości do ściany, coby Ci się ścianka nie przewróciła?

Ale mówić jak do człowieka. Konstrukcja ma być tylko p[od grzejnikiem, więc w tym sensie OSB na całą konstrukcję :)

A tak samo to znaczy jak, skoro to ma być kilkadziesiąt centymetrów od ściany :p Jeszcze nie zmierzyłam dokładnie ile. Zrobię zdjęcie, dorysuję co mi trzeba i wrzucę będzie łatwiej rozmawiać.

Trochę to trwało, ale wreszcie udało mi się z tymi zdjęciami:

http://bexlab.pl/foto/dom/IMG_4461_poddasze.jpg

http://bexlab.pl/foto/dom/IMG_4462_poddasze.jpg

Chodzi mi o takie konstrukcje mniej więcej. Przy czym takie podwójne okno mam jeszcze w innych miejscach i tam nie są one w rogu przy ścianie, tak jak na tym zdjęciu, ale na środku pokoju, podobnie jak w wypadku pojedynczego okna na pierwszym zdjęciu.

Jakoś nie wierzę że jestem skazana na OSB, bo przecież robi się ścianki działowe z KG i można na nich wieszać szafki o ciężarze nawet do 80 kg, a przecież grzejniki tyle nie ważą.

Moja propozycja wykonania:

- do krokwi od spodu dajesz profil UW

- odpowiednio na podłodze pod krokwiami dajesz drugi profil UW

- do ściany przykręcasz profil CW

- po zewnętrznej też dajesz profil CW

w ten sposób masz już część konstrukcji zrobione.

niestety moim zdaniem nie unikniesz wzmocnienia całości albo płytami OSB pod g-k albo dodatkowymi profilami (sam preferuję OSB) tam, gdzie ma być przykręcony grzejnik. Inaczej bałbym się, że za jakiś czas wyrwie się z płyty.

można by się zastanowić, czy dawać jeszcze profile równolegle do ścianki kolankowej. Samo może się lekko kołysać. Ale jak przyjdzie płyta to wszystko ładnie usztywni moim zdaniem.

p.s. - wreszcie ktoś z poczwórnymi puszkami na ścianie - co tam nasz ulokowane - same prądowe czy coś jeszcze?

p.s. co to są za białe puszki na ścianie na ostatnim zdjęciu

Do tego momentu rozumiałam, dalej nie bardzo.

Do ściany to znaczy tam gdzie ma dochodzić ta krótsza ścianka boczna? A co to znaczy 'po zewnętrznej'?

Co do samego mocowania grzejnika, to będzie on spoczywał na specjalnych wieszakach, które mam właśnie zamiar przykręcić do dodatkowych pionowych profili.

Myślałam o tym, żeby na tej dużej płaszczyźnie profil CW dawać węższym bokiem do czoła płyty (tak jak w ściankach działowych).

Dodatkowo chcę w odpowiednim miejscu przykręcić wzmocnienie na wyprowadzenie rurek (jakiś płaskownik z otworami na rurki), żeby nie tkwiły wyłącznie w GK.

Do tego momentu rozumiałam, dalej nie bardzo.

Do ściany to znaczy tam gdzie ma dochodzić ta krótsza ścianka boczna? A co to znaczy 'po zewnętrznej'?

CW wraz z UW mają zamknąć obwód. Na swoich rysunkach masz zakreskowaną figurę. I te elementy opisuję. Czyli

- do ściany - do ściany kolankowej

- po zewnętrznej - profil równoległy do zamocowanego na ściance kolankowej wstawiony w te same profile UW.

Jaśniej?

Co do samego mocowania grzejnika, to będzie on spoczywał na specjalnych wieszakach, które mam właśnie zamiar przykręcić do dodatkowych pionowych profili.

A co to sa specjalne wieszaki?Masz może nazwę albo linka do zdjęcia?

Ja tam wolałem dać OSB, a nie mierzyć dokładnie gdzie wrzucić dodatkowy profil i martwić się jak ten profil jeszcze zamocować. Szybciej i bez problemów, że coś się przesunie o 1cm w lewo czy w prawo.

Ja tam wolałem dać OSB, a nie mierzyć dokładnie gdzie wrzucić dodatkowy profil i martwić się jak ten profil jeszcze zamocować. Szybciej i bez problemów, że coś się przesunie o 1cm w lewo czy w prawo.

Mierzyć dokładnie nie trzeba, bo grzejnikowi jest wszystko jedno gdzie te wieszaki są, byle rozstaw był mniejszy niż długość grzejnika i byle były wypoziomowane. Mam na myśli grzejniki płytowe (na przykład purmo). W katalogu technicznym (trochę duży ale nie znalazłam innego sposobu na pokazanie) na stronie 19 sa pokazane widoki z boku i widać te wieszaki. Z resztą powinnam jeszcze mieć w domu jakieś od niezamontowanych grzejników to może zrobię zdjęcia i pokażę.

Co do samej konstrukcji, to myślę o czymś takim jak na poniższym rysunku:

http://bexlab.pl/foto/dom/pod_oknami.JPG

Uwaga tłumaczę:

- brązowe prostokąty - krokwie,

- szare prostokąty - ściana kolankowa,

- czarne profile - pionowe profile CW,

- szare ramki - poziome profile UV na podłodze i między krokwiami,

- czerwone - mocowanie profili do krokwi i ścian,

- zielone - mocowanie profili między sobą.

Może być trochę trudno zamocować profil do ścianki kolankowej przy takim ułożeniu profila - jak chcesz wkręcić śrubę mocującą mając doście tylko z boku do niej.

Co do dokładności na wieszak - jeżeli nie jest wymagana - to lepiej dla Ciebie. Zrobisz tylko mniej więcej przymiarkę na sucho a potem juz finalnie powiesisz. U mnie tak dobrze nie ma bo mam tylko z 2-3cm ruchu.