dudi998 18.09.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Witam wszystkich mam ogromną prosbe potrzebuje porady jak dobrze ocieplic ostatni strop nad którym mam mało użytkowany strych, sytuacja wygląda tak ze mieszkam w tym domu od kilku lat poprzedni własciciel przed wykonaniem dachu bardzo słabo go ocieplił .Strop ma skosy o dł. ok 1.6 m w skosy te chciałbym włożyc wełne odl.od stropu do blachy wynosi ok 20 -25 cm a w miejscach gdzie są krokwie od 8 -10 cm i tu mam pytanie czy jest możliwe w miare dobre upchanie wełny w te skosy jaka gubosc czy potrzeba dawać folie jak tak to jaką za wszelki rady będe bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 18.09.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Witam wszystkich mam ogromną prosbe potrzebuje porady jak dobrze ocieplic ostatni strop nad którym mam mało użytkowany strych, sytuacja wygląda tak ze mieszkam w tym domu od kilku lat poprzedni własciciel przed wykonaniem dachu bardzo słabo go ocieplił .Strop ma skosy o dł. ok 1.6 m w skosy te chciałbym włożyc wełne odl.od stropu do blachy wynosi ok 20 -25 cm a w miejscach gdzie są krokwie od 8 -10 cm i tu mam pytanie czy jest możliwe w miare dobre upchanie wełny w te skosy jaka gubosc czy potrzeba dawać folie jak tak to jaką za wszelki rady będe bardzo wdzięczny. Musisz bardziej się postarać. Bardzo mało czytelny opis. Co to znaczy, że przed wykonaniem dachu słabo ocieplił strop? Izolacja jest w posadzce/stropie? Co to znaczy, że skosy mają 1,6m? Czy dobrze zrozumiałem, że jest dach płaski (strop), 10cm nad nim są belki i na nich jest blacha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.09.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 ... mam pytanie czy jest możliwe w miare dobre upchanie wełny w te skosy jaka gubosc ... raczej trudne do wykonania proponuje wdmuchnąc tam granulat wełny lub ekofiber grubośc "do pełna" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi998 18.09.2008 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 [/img] [/img] izolacja jest wykonana w posadzce na strychu 3 cm styropianu na tym wylewka w czasie zimy skosy i sufity w pomieszczeniach na piętrze są bardzo zimne w lecie upał nie do zniesienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek 11719502948 18.09.2008 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 jeżeli prawie wcale ten strych nie jest używany to może położyć teraz na wylewkę 10-15 cm styropianu FS 100, na to siatka i klej. Myszy tego nie przegryzą a mały ruch także powinno coś takiego wytrzymać,żeby wzmocnić taką posadzkę możesz położyć tam np płyty OSB. Jeżeli chcesz użytkować strych to pewnie lepiej będzie ocieplać dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi998 18.09.2008 16:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Na tym prostym kawałku dam styropian dwa razy po 5 cm i na to wylewka,problem mam z dociepleniem tych nieszczęsnych skosów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 18.09.2008 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Na tym prostym kawałku dam styropian dwa razy po 5 cm i na to wylewka,problem mam z dociepleniem tych nieszczęsnych skosów Ad czerwone. A po co ty chcesz ocieplać połać dachu, ciepłe pomieszczenia są pod stropem wystarczy ten styropian i wylewka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi998 18.09.2008 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 ten strop ma kształt trapeza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 18.09.2008 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 teraz się przyjrzałem dokładniej i zrozumiałem o co chodzi... coś tam trzeba utkać??? wełnę??? jakieś płyty pewnie będzie najłatwiej o różnej grubości je produkują, na pewno dobierzesz odpowiednią ,coś w tym stylu: http://www.rockwool.pl/sw63906.asp ułożysz ze 2 warstwy jedną pod krokwie drugą pomiędzy tak żeby było te 15 czy 20 cm w sumie zazwyczaj pod wełnę daje się folię paroizolacyjną ale tu chyba nie bardzo będzie jak... od wełny do blachy tak żeby zostało parę cm to sobie będzie miała wełna jak ew. schnąć.... a na płaski kawałek 3 cm to bardzo marnie... przydałoby się z 5 razy więcej co najmniej albo i więcej... albo wełna + jakieś legary i podłoga albo zerwać "wylewkę" na to wełna czy styropian nowa "wylewka" zerwać żeby nie obciążać stropu niepotrzebnie 2 warstwami... Zima idzie... Nie nerwowo się zastanów i do dzieła... Nie nerwowo wełnę możesz układać i przy -25 stopniach Celsjusza... Ale jednak wypadałoby się wyrobić w czasie mrozów pewnie strop będzie tak zimny że para wodna z powietrza będzie się na nim skraplać i będziesz miał swój prywatny deszcz w pokojach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi998 20.09.2008 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Dzięki za wszystkie rady , dzisiaj udało mi się upchnąć 15 cm wełny w skosy wygląda to tak ,prosze jeszcze o jakieś spostrzezenia sugestie [/img] [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 20.09.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 bardzo ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 20.09.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Po pierwsze to nie masz krycia wstępnego!!! Po drugie na skosach i na stropie przed dociepleniem konieczna folia paroizolacyjna!Po trzecie wełny się nie upycha a układa! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 21.09.2008 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Po pierwsze to nie masz krycia wstępnego!!! Po drugie na skosach i na stropie przed dociepleniem konieczna folia paroizolacyjna! Po trzecie wełny się nie upycha a układa! Pozdrawiam. hmmmmm.... Najlepszy doradco! Przeczytaj z zrozumieniem wątek i obejrzyj zdjęcia.... Po pierwsze - strych raczej jest nieplanowany do zamieszkania, z uwagi na swoją wysokość to i po co tu tajemnicze "krycie wstępne" / a propo czy ma coś to wspólnego z grą wstępną / Po drugie i trzecie - jak biedny autor wątku bez rozebrania dachu ma ułożyć odpowiednio folię /i połączyć/ oraz położyć wełnę bez upychania w szczelinie o szerokości 0,2 metra głębokości 1,6 metra.... co mógł to zrobił raczej bardzo ładnie... A tu mało kto raczej otrzymuje ode mnie pozytywne opinie.... /hmmmm megalomania no trudno..../ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.09.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Brak krycia wstępnego to błąd w sztuce i kpienie z tego nie świadczy dobrze o poziomie Twojej wiedzy w tej kwestii. Wyraziłem swój pogląd czytelnie się pod nim podpisując. Ty masz prawo do swojego. Ostateczna decyzja należy do "dudi998" bo to jego dom i jego pieniądze. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 24.09.2008 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Nie jestem fachowcem z branży budowlanej, wybudowałem tylko dla siebie dwa domy, ale popieram beton44... Łatwo jest skrytykować kogoś wstawiając wykrzykniki, ze tak źle, tak to błąd itp, ale chciałem zauważyć, że beton44 próbuje uświadomić "najlepszemu doradcy....".że autor wątku nie popełnił tak wytykanych tu błędów w sztuce, a jedynie zastał popełnione błędy w domu który zakupił.... Ideałem byłoby przełożenie dachu, z folią, dociepleniem itd, ale jest to spory nakład pracy i kosztów, wiec dudi998 próbuje ratować to co uratować można, prosząc o radę a nie czekając na krytykę! Sugeruje powściągliwość i więcej pokory a także czytanie ze zrozumieniem całości... pozdrawiam i sądzę dudi że zrobiłeś dobrze to co zrobić mogłeś bez rozpoczynania inwestycji (przekładka dachu), ale powtarzam, doświadczenie mam nikłe, więc pewnie sie nie znam i z pewnością nie jestem najlepszym doradcą na tym forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi998 24.09.2008 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 PANOWIE nie mam do nikogo pretensji czy żalów za wyrażanie swoich opini Andrzj pisze jak to ma wyglądać, beton44 jestem bardzo wdzięczny za wszelkie rady i jak napisał bar_kam nie ja ten dom budowałem ja tam mieszkam od roku i mam jeszcze wiele rzeczy do naprawienia ,ale to już temat na inne posty Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.09.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 A moje uwagi nie są krytyką tylko dotyczą oceny istniejącego stanu. Żadne półśrodki nie są rozwiązaniem, mogą jedynie stwarzać pozorne efekty. Skutki takich działań mogą okazać się zgubne i przyszłości doprowadzić do kosztownego remontu czego oczywiście Tobie nie życzę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts