Gość BezdomnYY 07.10.2003 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Pomóżcie!Mam mały dylemacik, wylewanie fundamentów mógłbym zacząć gdzieś dopiero za trzy tygodnie ( i to raczej bez pozwolenia na budowe ) a wszyscy strasza mnie nadchodzącą zimą i niskimi temperaturami...działać czy czekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekS 07.10.2003 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 w Twoim przypadku, bardziej martwił bym się brakiem pozwolenia niż "mrozami" pod warunkiem, że będziesz kupował gotowy beton. Na betoniarniach w chwili przyjścia mrozów "aplikują" beton odpowiednią chemią. Nie radzę bawić się samemu w zabawę z betoniarką. Chyba też można kupić w składach jakąś chemię, ale tego na 100% nie wiem. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 07.10.2003 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 jest październik, za 3 tygodnie listopad. Fudamenty muszą odstać min tydzień.W Austrii już spadł śnieg. Jak temperatura spadnie poniżej zera w nocy, to dopłacisz za wykucie fundamentów i zalanie nowych.Chyba, ze beton z tymi dodatkami na niskie temperatury.Jak ekipa cię namawia, to bądź czujny, jak to twój pomysł, to pogadaj z budowlańcem, ale ja w listopadzie bym nie ryzykował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nnatasza 07.10.2003 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Myślę, że rozsądniej będzie załatwić teraz wszelkie papiery i zacząć wczesną wiosną lub na początku marca (jeżeli nie będzie już mrozów). Obejdzie się bez nerwów i błędów! Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 07.10.2003 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Wylewanie betonu "z gruchy" do ziemi, do poziomu gruntu jest do końca listopada bezpieczne.Natomiast murowanie ściany fundamentowej z bloczków może wymagać dość drogich dodatków przeciwmrozowych.Jeżeli tylko w nocy temperatura spada poniżej zera, wystarczy na ogół przykrywanie na noc folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts