HIMEK 18.09.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Witam! Zwracam się z prośbą do wszystkich forumowiczów, którzy choć po części mogą mi pomóc. Fundamenty i podpiwniczenie pod garażem gotowe, jeszcze tylko ocieplenie fundamentów i przymierzam się do murowania ścian. Nasuwa mi się więc kilka pytań związanych z tym etapem budowy - a mianowicie. 1) Jak rozwiązaliście problem grilla zewnętrznego? Według mnie to nie ma tam miejsca na postawienie pełnowymiarowego grilla w przypadku wymurowania przewodów kominowych od podstaw fundamentu (np. ujęty w projekcie firmy Schiedel). Dowiadywałem się już w firmach kominkowych i wszyscy wykonawcy twierdzili, że bez zlikwidowania wejścia od strony jadalni na taras nie będzie praktycznie możliwe tam jego umiejscowienie (wymiar grilla 100x60cm). Dzwoniłem również do "Dobrych domów" i rozmawiałem z jednym z Architektów i tyle co się dowiedziałem to to, że wizualizacja niekiedy powstaje pierwsza a projekt robi się do niej Cokolwiek to ma oznaczać to nie jest to dla mnie żadną pomocą w rozwiązaniu problemu. Na wizualizacji pokazany jest przewód spalinowy od kominka i od grilla "jakby zawieszony" od góry a nie "ciągnięty" od fundamentów co wskazywało by na to, że wyczystka kominka musi być od strony np:. pokoju lub jadalni tzn. przewód grilla i kominka będzie się zaczynał na pewnej wysokości od poziomu "0". W takim razie jak to technicznie rozwiązać? Czy jedynym wyjściem jest nie robienie wyjścia na taras z jadalni i postawienie w tym miejscu grilla (lub "wymodzenie" grilla podobnego jak na wizualizacji)? Nie zrobienie Grilla nie wchodzi w rachubę 2) Następne pytanie to: jak poradziliście sobie z ogrzewaniem kominkowym? Czy przewód "grzewczy" od kominka do wentylatora na stryszku uda się ukryć sensownie w łazience na górze? Tam na środku pomieszczenia wychodzi komin, jak puszczę obok niego przewód dojdzie jeszcze te 20 cm z obłożeniem przewodu (wykończenie płytą G-K) to i tak już nie zostaje wiele miejsca od wejścia do Łazienki? 3) Skąd najlepiej doprowadzić świeże powietrze do kominka pod spodem w podłodze? Wlot od strony okna w salonie? 4) Czy ktoś planował pozostawienie otworu do okapu kuchennego w stropie, jeżeli tak to jak został on wyprowadzony ponad dach (którędy)? Będę bardzo wdzięczny za udzielone odpowiedzi. Na każdym etapie rodzą się pytania, na które warto znać odpowiedź by nasi świetni „fachowcy” nie stworzyli coś, co po nocach nie da mi spać Bardzo proszę o umieszczenie również fotografii jeżeli koś takie posiada, a które mogą rozwiać moje wątpliwości. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts