dusia2006 24.09.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 obciążyć zawsze może ale ja nie o tym , to byłoby przekroczenie zwykłego zarządu i wg mojej wiedzy musi być zgoda współwłaścicieli, co do reszty masz rację ja się włączyłam w waszą rozmowę tylko dlatego, bo może jest jakieś inne, mniej ryzykowne wyjście z tej sytuacji, na razie DobryDuch sporo ryzykuje. i już się wyłączam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 24.09.2008 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Ej, jesteś pewna, a Art. 198 [Rozporządzanie udziałem] Każdy ze współwłaścicieli może rozporządzać swoim udziałem bez zgody pozostałych współwłaścicieli.??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 24.09.2008 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 zmieniłam, racja Oskar, cały czas mi chodziła po głowie cała nieruchomość, ale czy to by oznaczało, że obciążona byłaby tylko część drugiego współwłaściciela i ew wyjście we współwłasności byłoby możliwe bez ryzyka? Ja cały czas mam na uwadze (też) możliwość podziału działki wg Waszej opcji, dla mnie to jedna wielka niewiadoma, niezależna od właściciela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.09.2008 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Moim zdaniem każdy ruch przed podziałem jest nieracjonalny. Teoretycznie po podziale są możliwe w miarę bezpieczne warianty (np. cytowany już tu Art. 76.2 Ustawy o KW), ale tu potrzeba również dobrej woli wszystkich stron. Tak się zastanawiam nad odsetkami - część z nich jest umorzona, (przedawnienie Art.77 Ustawy o KW)). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 24.09.2008 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Dusiu, tak też pomyslałem (że tak myslałaś) . Obciążony byłby udział współwłaściciela, tak więc obok Dobrego Ducha wkrótce mógłby sie w księdze wieczystej pojawić np. bank lub gmina (bo dokonaliby egzekucji z udziału w nieruchomości). Wyjście ze współwłasności? Umowa notarialna między współwłascicielami, a jeśli nie byłoby zgody - postępowanie przed sądem. Nie ma więc bezpieczeństwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.09.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Tak analizując na "szybko" to jest minimum 3 wierzycieli hipotecznych: 1. "Spadkobierca" jakiegoś banku, 2. Podatki - czyli Skarb Państwa lub gmina, 3. KRUS Nie rokuje to najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DobryDuch 30.09.2008 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 więc sprawa na dzień dzisiejszy wygląda tak:-stary kredyt z 59r -załatwione zezwolenie na wykreślenie z hipoteki z KW-zaległości gminne- załatwione zezwolenie na wykreślenie z hipoteki z KW-rozmawiałem z komornikiem podał mi wartość jaką trzeba u niego uregulować + 5% za umożenie postępowania komorniczego wówczas wyda zezwolenie na wykreślenie- Krus- znam już całą kwotę wraz z odsetkami-wówczas wydadzą zezwolenie na wykreślenie- odebrany odpis KW-za 5 dni do odbioru wypis i wyrys z rej. gruntów Notariusz:pani notariusz stwierdziła iż są potrzebne trzy umowy-przedwstępna ; ponieważ ja będę płacić za wytyczenie działki (znajdującej się ciągle pod obciążeniem hipoteki) -warunkowa ; ponieważ nie jestem rolnikiem (oczekiwanie na decyzję Agencji rolnej)-umowa "przeniesienia" -KIEDY UREGULOWAĆ HIPOTEKI? PO ZAWARCIU KTÓREJ Z UMÓW? może mi ktoś dokladnie opisać ja wygląda sytuacja w takim przypadku:-grunt pow 1,38ha z ktorego zostanie wytyczona działka 38a-gmina nie posiada Planu ZP-a działka znajduje się w "stadium" zabudowy domów jednorodzinnych czy coś takiego (tak powiedzieli w gminie) ziemia klasy IVb-sąsiaduje wzdłuż z 3 działkami domów jednorodzinnych oraz z jedną w tylnej części, jest bezpośredni wjazd na działkę drogą utwardzoną, i wszystkie media czy mogę poprostu kupić ją jako rolną, uzyskać warunki zabudowy i starać się o pozwolenie na budowę....jak wygląda droga postępowania w takim przypadku??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 01.10.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 bez żadnych problemów dostaniesz warunki zabudowy jeśli tą działkę obejmował kiedyś plan zagospodarowania przestrzennego, który stracił ważność i teren był przeznaczony pod zabudowę mieszkaniową, sprawdź to w gminiei moż Ci się przyda zasady postępowania w sprawie podziału gruntów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DobryDuch 01.10.2008 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 przepraszam ale jestem laikiem i Twoja odpowiedz mi mało mówi, bo to że otrzymam warunki zabudowy to ja wiem (a jeśli nawet to kiedy występować o WZ? właściciel przed podziałem czy ja już na nowo wytyczonej?) tylko co dalej? (jeżeli ktoś miałby ochotę bardziej mnie uświadomić gg6736313) PS....parę lat temu również byłem laikiem odnośnie aut i motocykli sprowadzanych z krajów unii europejskiej a później już sam rad udzielałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 01.10.2008 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 skąd wiesz że dostaniesz?chcę od niego kupić działkę o wielkości 38 arów ja się właśnie cały czas obawiam, że może być kłopot z wydzieleniem tak małej powierzchni i otrzymaniem wz. Może właściciel powinien wystąpić od razu we wniosku o wz na podział i budowę, nie wiem... Działka właściciela to grunt rolny IV klasy i chyba jest siedliskiem rolniczym, siedlisko to działka pow. 1 ha. Dlatego dałam Ci ten link jaka powierzchnia gruntów rolnych i na co może być wydzielona. Może Oskar i Siwy Ci to dokładnie wytłumaczą. A jeżeli kiedyś był plan tak jak Ci napisałam wcześniej to nie ma żadnych problemów i to akurat jest łatwe do sprawdzenia w gminie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DobryDuch 01.10.2008 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 .....i znów odp, tylko o WZ czy ktoś może mi napisać postępowanie krok po kroku?...co najpierw zrobić? jakie dokumenty? kiedy geodeta? kiedy wz? kiedy pozwolenie na budowę? potrzebuję zarysu drogi : zrób to...jak nie można to zrób to itd. (pomijajac już całą hipotekę) ja myslę że tak: - umowa przedwstępna określająca położenie wytyczanej działki oraz jej pow; zawierająca informację odnośnie spłaty przez kupującego hipoteki itd -geodeta -umowa warunkowa (co z nią ile się czeka na decyzję agencji) -warunki zabudowy -spłata hipotek- starego kredytu już nie będzie oraz gminy; pozostaje Krus, komornik (gdy będzie już wiadoma odp. agencji) -umowa przeniesienia -????????kiedy o pozwolenie na budowę, czy najpierw pismo do gminy o odrolnienie 0,5 ara (niby taka pow. odralniana jest bezpłatnie i spokojnie wystarczy pod budowę domu i pow. utwardzonych) co? jak? kiedy? gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 02.10.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 ok. znikam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DobryDuch 02.10.2008 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 nie no ulałem się do tego momentu myślałem że jest szansa na znalezienie osoby która krok po kroku poprowadzi mnie przez mękę ale nie....(chciałem słuchać odpowiedzi a nie pytań) Aby dokonać podziału gruntu cyt: "Nowelizacja ustawy o gospodarce nieruchomościami zmodyfikowała także listę dokumentów, jaka musi być dołączona do wniosku o podział nieruchomości i na podstawie których właściwy organ może wydać decyzję podziałową. Zamiast wyrysu z katastru nieruchomości do wniosku może być dołączona poświadczona za zgodność kopia mapy ewidencyjnej obejmująca nieruchomość podlegającą podziałowi. Także na jej podstawie może być zatwierdzony podział nieruchomości, gdyż kopia mapy ewidencyjnej w swojej treści zawiera wiele więcej informacji niż wyrys z katastru nieruchomości. Z punktu widzenia organów samorządowych nie ma zatem większego znaczenia, na podstawie którego z dokumentów wydawana jest decyzja zatwierdzająca podział nieruchomości. Zmiana ta ma natomiast znaczenie dla osób składających wniosek, gdyż koszt powielenia mapy ewidencyjnej jest niższy od kosztu wykonania wyrysu z katastru nieruchomości. Podział nieruchomości nadal będzie dokonywany na podstawie decyzji wójta, burmistrza albo prezydenta miasta. W odniesieniu do nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków decyzja taka może być wydana dopiero po uzyskaniu pozwolenia wojewódzkiego konserwatora zabytków. Decyzja wójta, burmistrza, prezydenta miasta nie jest jednak konieczna w przypadku wydzielenia nieruchomości, której własność lub użytkowanie wieczyste zostały nabyte z mocy prawa. Nie jest ona również konieczna w przypadku wydzielenia części nieruchomości na potrzeby zwrotu wywłaszczonej nieruchomości. W takich sytuacjach ostateczna decyzja o nabyciu własności lub użytkowania wieczystego albo ostateczna decyzja o zwrocie wywłaszczonej nieruchomości zatwierdza podział. Decyzji wójta, burmistrza lub prezydenta miasta nie wymaga się również w sytuacji, gdy o podziale nieruchomości orzeka sąd. DOKUMENTY POTRZEBNE DO ZŁOŻENIA WNIOSKU O PODZIAŁ NIERUCHOMOŚCI dokument stwierdzające tytuł prawny do nieruchomości wypis z katastru nieruchomości i kopia mapy katastralnej obejmującej nieruchomość podlegającą podziałowi decyzja o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu, w przypadku gdy wniosek dotyczy podziału nieruchomości nieobjętej miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego pozwolenie wojewódzkiego konserwatora zabytków zatwierdzające podział nieruchomości wpisanej do rejestru zabytków wstępny projekt podziału, z wyjątkiem podziałów, które nie muszą być zgodne z ustaleniami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego protokół z przyjęcia granic nieruchomości wykaz zmian gruntowych wykaz synchronizacyjny, jeżeli oznaczenie działek gruntu w katastrze nieruchomości jest inne niż w księdze wieczystej mapę z projektem podziału"....................Arkadiusz Jaraszek dzwoniłem do geodety i on chce tylko: -dokument stwierdzające tytuł prawny do nieruchomości -wypis z planu zagospodarowania przestrzennego: 20-60 zł, (brak PZP więc czekam na wydanie przez gminę oświadczenia o jego braku-opłata 12zł) -kopia mapy zasadniczej (tzw. mapa do celów opiniodawczych) ok. 50 zł. -RESZTĘ SAM ZAŁATWIA -opis i mapa 150 zł za każdą nową działkę, -cena za usługę geodezyjna (wynagrodzenie geodety) jest zależne od ilości nowych działek np. podział działki na dwie 1200-1700zł, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.10.2008 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Aby udzielić dobrej odpowiedzi na zadane pytanie trzeba wiedzieć więcej o konkretnej sytuacji – stąd pytania.Jeśli chodzi o WZ możesz wystąpić nawet teraz dla działki w takim stanie jak jest – i to było by najwłaściwsze. Po podziale możesz wystąpić o „przeniesienie” WZ na wydzielona działkę.Wyjaśni to wiele, w tym: czy możesz budować i co możesz budować. Udaj się do gminy weź odpowiedni druk, a tam jest instrukcja obsługi.Ja na Twoim miejscu uzależnił bym inne działania od właśnie tej czynności – uzyskania WZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DobryDuch 02.10.2008 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 spox....druczek już mam, mapkę zasadniczą też mam, oświadczenie wodno-kanalizacyjne też mam, brakuje tylko z energetyki aby złożyć w gminie o WZ ale energetyka wymaga trzech papierków: potwierdzenia własności-jest, mapka-jest, odpis PZP gmina nie posiada PZP więc czekam na wydanie oświadczenia o jego braku już 2 tygodnie( w poniedziałek tam się przejdę) co dalej??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DobryDuch 17.02.2009 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 więc ja mam to już za sobą właśnie czekam na WZ projek z gminy już otrzymałem teraz czekam na papier ze starostwa droga przez mękę zakończona sukcesem nie twierdzę, że w tej sprawie już wszystko wiem ale jak będę mógł pomóc to ....gg6736313 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 18.02.2009 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 więc ja mam to już za sobą właśnie czekam na WZ projek z gminy już otrzymałem teraz czekam na papier ze starostwa droga przez mękę zakończona sukcesem nie twierdzę, że w tej sprawie już wszystko wiem ale jak będę mógł pomóc to ....gg6736313 Z ciekawosci opisz kolejnosc Twoich dzialan od momentu podpisania pierwszej umowy u notariusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts