kamykkamyk2 18.09.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Witam, kupiłem stary, murowny domek do generalnego remontu. Mam pytanie odnośnie podłogi na piętrze, zdarłem stara posadzkę (ze względu na przeróbki i jej fatalny stan) odkryłem pod spodem żużel i inne śmieci oraz wystające tregle. Parter praktycznie był dobry, miał dobrą posadzkę , wylewaną dużo później niż na piętrze, tu nic nie potrzeba robić. Teraz dojdę do sedna sprawy. Na piętrze nie chce już bawić się w wylewki, więc myślałem o legarach i na nich płyta OSB, a poźniej panele lub wykładzina dywanowa (zależnie od pokoju i jego przeznaczenia). - Czy takie rozwiązanie może być,- czy dawać jakieś wyciszenie pod płytę,- czy taka płyta sprawdzi się również w łazience (słyszałem że można nakleiać na nia terakotę) Pozdrawiam i oczekuję na odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 22.09.2008 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Czy nikt mie nie pomoże?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 22.09.2008 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Witam mozesz tak zrobic ,tylko najpierw na podloge daj folie budowlana ,pod OSB wpakuj jakies ocieplenie(styropian welna lub najlepiej perlit).Pamietaj tez zeby nie dac za rzadko legarow (max to 60cm), poza tym rozplanuj tak legary zebys mial jak najmniej odpadow z plyty.Co do OSB wlazience to powinna sie sprawdzic (ja mam lazienke na drewnianej podlodze(deski) i po 13 latach nic sie nie dzieje).Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 22.09.2008 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Dziekuję za odpowiedz.Poczytałem jeszcze o tych podłogach i interesuje mnie czy nie muszę mocować legarów, opinie są podzielone, oraz czy lepiej dać 2 warstwy płyty powiedzmy po 10 mm grubości, na zakład, czy lepiej 1 powiedzmy o grubości 20mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 24.09.2008 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 zaraz zaraz- a jakie są stropy w tym budynku? Bo to ze budynek jest murowany, nie wyklucza, że strop jest z drewna- jeśli widzisz żużel i legary, to prawie na pewno tak jest. Na takie coś nie daje się wylewek nawet jakbyś chciał... Wywal żużel, zaimpregnuj drzewo, zamiast żużla wsadź wełnę mineralną (wyciszenie) wypoziomuj legary nadstawkami, połóż warstwę płyt OSB podłogowych, lub dwie z cieńszych... Do łazienki dodatkowo zaimpregnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 24.09.2008 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Witam, strop napewno jest betonowy, a dokładnie metalowe tregle chyba wysokości 15 cm, a między nimi cegła i beton i jakieś zbrojenia, ten żużel i inne śmieci usunąlem już dawno temu, bo to było spękane i wogóle.Ja zająłem się remontem dołu, zaraz się wprowadzam, a po przeprowadzce chcę robić góre, a nie chce robić wylewek, bo napewno poprzesiąka i takie tam, dlatego myślę o legarch i płycie osb, będzie łatwiej i pewni podobnie cenowo, tylko chciałem porad w tej sprawie.Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 26.09.2008 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 to lepiej kłaść płyty podłogowe bez legarów, tylko poziomuj jakąś zaprawą przed położeniem.Jednak jeśli dajesz legary to musisz je mocować do podłoża i to co 50- 60 cm. I dobrze podpierać aby się nie uginały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts