Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

No nie mogę znależć sterownika/termostatu

I.W.

Recommended Posts

Nie mogę znaleźć sterownika temperatury który udałoby się nakłonic do współpracy z centralą alarmową. Chodzi o prostą rzecz - Uzbrojenie alarmu daje impuls a tenże powoduje przejście na temperaturę ekonomiczną. Rozbrojenie ponowny impuls przejście na temperaturę komfortową. Potrzebny sterownik który miałby "guzik" a jego naciśnięcie powoduje przechodzenie między tymi trybami i tylko to. Reszta to już ingerencja w płytkę i przylutowanie przewodów do przekaźnika. A może jakiś inny pomysł?

Dzięki ale piszą że po naciśnięciu guzika przechodzi do pracy ręcznej ale następnie i tak trzeba ustawić temperaturę innymi przyciskami. Oj bedę wybrzydzał :cry:

Auraton 2005 moze przechodzić pomiędzy temp dzienną i nocną przez naciśnięcie dwóch przycisków. Jak dasz radę to możesz sie pod nie podpiąć dwoma wyjściami z centralki:

- uzbrojenie - impuls dla przycisku temp nocna

- rozbrojenie - impuls dla przycisku tem komfortowa

Temperatury sa na stałe zaprogramowane, wieć to nie statnowi problemu.

Pozdrawiam

No właśnie czytam instrukcje od auratona 2005. Prawie o to chodzi. Czyli dobrze rozumiem to co napisałeś: sterownik realizuje program, wciskam np księżyc przechodzi na tryb ekonomiczny, a następnie jak w tym trybie nacisnę słońce przechodzi w tryb komfortowy? Bo tego akurat nie opisali tylko że ten tryb manualny działa do zmiany temp przez program

No właśnie czytam instrukcje od auratona 2005. Prawie o to chodzi. Czyli dobrze rozumiem to co napisałeś: sterownik realizuje program, wciskam np księżyc przechodzi na tryb ekonomiczny, a następnie jak w tym trybie nacisnę słońce przechodzi w tryb komfortowy?

Auraton 2005 nie będzie pasował. Jeśli manualnie wciśniesz ekonomiczny a programowo (godzinowo) dojdzie do komfortowego to sam przeskoczy (przejdzie w tryb wynikający z programu) - jest w instrukcji na pewno bo mam ten sterownik :)

Znalazłem, str. 8 i 15

A jakby go trochę oszukać i zaprogramować na całą dobe np komfortowy. Wtedy realizując program komfortowy wciskam ekonomiczny (księżyc) i tak zostaje bo nie ma zmiany temperatury, aż do wciśnięcia komfortowego (słońca) ?

Nie wiem, tego nie ćwiczyłem. Mój patent natomiast jest taki - jak już wiem czego potrzebuję i zostają już tylko drobne wątpliwości to dzwonię do producenta :) Do tej pory zawsze działało, ba, raz dostałem urządzonko już przerobione pod moje potrzeby za kilkanaście złotych dopłaty

Ja też zadzwoniłem ale gościu był wyraźnie znudzony moimi wywodami na temat podpięcia do alarmu. Mówi że się nie da A ja że sobie dolutuję przewody. A on ze musi to sprawdzić ale Paanie gwarancję pan straci i po co to panu itd itp. Jakby mi było po nic to bym z nim nie gadał

Ja też zadzwoniłem ale gościu był wyraźnie znudzony moimi wywodami na temat podpięcia do alarmu. Mówi że się nie da A ja że sobie dolutuję przewody. A on ze musi to sprawdzić ale Paanie gwarancję pan straci i po co to panu itd itp. Jakby mi było po nic to bym z nim nie gadał

Dobra, wstrzymaj się trochę. Mam jednego 2005 wolnego to sprawdzę i dam znać

---------------------

Sprawdziłem przy zmianie doby, nie zmienił ustawień. Program nr 6, standardowo 24 godziny temp. komfort. Taki program trzeba ustawić na wszystkie dni tygodnia i cała naprzód.

Kosztuje to 170-180 zł, kupisz praktycznie w każdym sklepie z hydrauliką. Uważaj bo sprzedawcy nagminnie wyciągają baterie które są w zestawie :evil:

A jakby go trochę oszukać i zaprogramować na całą dobe np komfortowy. Wtedy realizując program komfortowy wciskam ekonomiczny (księżyc) i tak zostaje bo nie ma zmiany temperatury, aż do wciśnięcia komfortowego (słońca) ?

Dokładnie tak mozesz to zrobić...

Nie weim tylko jak to będzie wyglądało przy przejściu na nową datę, ale mogę sprawdzić... :-)

Pozdrawiam

To teraz następny krok - sterowanie SMSami :D

To + moduł ethernetowy zostawiam sobie na deser. Wyłaczanie prądu w domu w ten sam sposób już mam zrobione, teraz jeszcze wentylacja (przerywany tryb pracy podczas nieobecności) i być moze zakręcanie wody siłownikiem. Ta centralka to jednak dobry wybór był.

Nie mogę znaleźć sterownika temperatury który udałoby się nakłonic do współpracy z centralą alarmową. Chodzi o prostą rzecz - Uzbrojenie alarmu daje impuls a tenże powoduje przejście na temperaturę ekonomiczną. Rozbrojenie ponowny impuls przejście na temperaturę komfortową. Potrzebny sterownik który miałby "guzik" a jego naciśnięcie powoduje przechodzenie między tymi trybami i tylko to. Reszta to już ingerencja w płytkę i przylutowanie przewodów do przekaźnika. A może jakiś inny pomysł?

Moze powinienes zastosowac jakis stycznik ktory bedzie sterowany przez alarm

(sa mini styczniki np. na 12v),ja mam taki co mi zapala swiatlo?