rafałek 07.10.2003 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Ile kW przyłącza wystarczy na budowę - czy 6kW będzie wystarczające przy 10A zabezpieczeniu?Następne w tabeli jest 8 kW przy zabezpieczeniu 13A Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 07.10.2003 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Rafałek - jak podpisywałem umowę to zapłaciłem za 7kW, choć na samą budowę zmniejszyłem do 2kW. Nie wiem jak z zabezpieczeniami. Nie znam się i nie pamiętam. Ty natomiast musisz pamiętać, że za każdy kW prądu budowlanego płacisz stałą kwotę. W okolicach trójmiasta jest to ok. 3,8zł/miesięcznie. To znaczy czy korzystasz czy nie i tak płacisz. Zakładając 6kW co miesiąc za frajer płacisz dobre 20zł. Do obniżenia kW na budowę zachęcił mnie człowiek z energi. Nawet nie wiedziałem że tak można zrobić. Zatem 2kW wystarczy na piłę, betoniarkę, szlifierkę itp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 07.10.2003 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Kodi_emu chyba zostawili tylko jedną fazę z zabezpieczeniem 10A.3 fazy * 10A * 230V = 6.9kW. Najmniejsze zabezpieczenie o jakim słyszałem to 6A, ale to za mało nawet na czajnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 07.10.2003 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 zabezpieczenia i moc jaką podałem na początku są dla 3 faz i myślę, że kodi też o tym pisał. Wątek przewijał się ale brak jakiś konkretów, najczęściej wątki uciekają w inną stronę, a ja nie chcę przepłącać ale też nie chcę by mi wywalało bezpieczniki, lub żebym był zmuszony do wymiany kabla na grubszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 07.10.2003 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Nie wiem jak jest, jak było i jak będzie. Mimo, że mieszkam to jeszcze mam prąd budowlany i płacę stałą opłatę za 2kW. A to że mam 3 fazy to jestem pewien. Mam 3fazowy silnik w betoniarce i w kablu 5żyłowym sprawdzałem czy są 3 fazy. Nie wiem jak to wy przeliczacie i jak oni to przeliczają. Mówię jak jest. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 07.10.2003 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Ile kW przyłącza wystarczy na budowę - czy 6kW będzie wystarczające przy 10A zabezpieczeniu? Następne w tabeli jest 8 kW przy zabezpieczeniu 13A to zalezy czego bedziesz uzywal podczas budowy - betoniarki, spawarki, pily i jaka bedzie jednoczesnosc ich pracy. staraj sie zmiescic z jak najmniejszym zabezpieczeniem bo oplaty przy przylaczu budowlanym sa b. wysokie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karp 07.10.2003 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Nie pamiętam ile mam KW (chyba 12), ale mam zabezpieczenie 20 A, i wierzcie mi jak miałem zalewanie stropu to taśmociąg ma 5 KW, betoniarka 4 KW a trzeba było coś podpiłować kątówką (2KW) to jak wam wystarczy 2 czy nawet 4 KW mocy ?Nie wpomnę nawet o spawarce. ps mam jeszcze hydrofor 800W i nie zwracam uwagi czy mogę coś przeciąć jak podlewa się trawnik, no i kosiarka 1600 W, czajnik 1200 itd. Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 07.10.2003 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Karp - zależy co używasz. Ja nie miałem żadnego taśmociągu, a moja betoniarkka to nie 4kW a tym bardziej szlifierka kątowa. Nigdy nie miałem problemu, aby coś przestało chodzić, czy wywalało korki. Może walneli się w enerdze. Nie mój problem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 07.10.2003 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 u mnie jest prad budowlany - 9KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.10.2003 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2003 Moc deklarowana na cele budowlane nie musi byc tak wysoka jak niektorzy powyzej podali. Najwiejszymi odbiornikami na budowie sa z reguly betoniarki, ktore maja ok UWAGA .. 1kW, Do tego urządzenia typu wiertarka, jakieś oświetlenia na czas prowadzenia prac nocnych. Generalnie moc na budowie nie przekracza 3kW, wiec nie ma potrzeby występowania o wiecej. Inna sprawa to podejscie firmy (zakladu energetycznego) do samego procesu budowlanego. Wiadomo, iż jak to bywa na budwie wiele rzeczy się zdarza i wymusza to chwilami wieksze zabezpieczenie przedlicznikowe. Kodi trafil na ludzkie podejście gdyż w firmie - ENERGA pracują normalni ludzie i zapotrzebowanie mocy na poziomie 3,5KW przy układzie 3-fazowym i zabezpieczenie przedlicznikowe 20A to normalne podejście do klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts