Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wykonawca nie zgłosił się w terminie

MRaczek

Recommended Posts

Witam. Mam pewnie problem. Wykonawca remontu nie zgłosił się w podanym w umowie terminie. Co mogę zrobić? Pomimo podpisanej umowy terminowej i wpłaceniu zaliczki wykonawca nie dotrzymał terminu rozpoczecia prac. Od tygodnia nie odbiera telefonów.

jeśli dzwoniłeś do niego wielokrotnie a on nie odbiera i jeszcze wziął zaliczkę (lepiej żeby to był ZADATEK !), to wypowiedz umowę i wezwij go listownie do zwrotu pieniędzy (jeśli zadatek to w podwójnej kwocie!) a jeśli nie, to potem już tylko zostaje sąd.....

jak wykonawca ma takie podejście do Ciebie to ja bym już go nie brał....

Witaj

A może zamiast sądu (2-3 lata do uzyskania klauzuli i ściągnięcia czegokolwiek przy dobrych układach) spróbuj namówić jakiegoś znajomego albo kogoś z rodziny, najlepiej z innej miejscowości, żeby zadzwonił do tego wykonawcy. Niech powie że ma robotę , dużo kasy, mało czasu i chętnie płaci zaliczki. Umówcie sie na wizje lokalną , pomiar i kosztorys. I jak gość przyjedzie to napewno go przekonacie żeby oddał kasę (chyba że to Chuck :D ).

Witaj

A może zamiast sądu (2-3 lata do uzyskania klauzuli i ściągnięcia czegokolwiek przy dobrych układach) spróbuj namówić jakiegoś znajomego albo kogoś z rodziny, najlepiej z innej miejscowości, żeby zadzwonił do tego wykonawcy. Niech powie że ma robotę , dużo kasy, mało czasu i chętnie płaci zaliczki. Umówcie sie na wizje lokalną , pomiar i kosztorys. I jak gość przyjedzie to napewno go przekonacie żeby oddał kasę (chyba że to Chuck :D ).

no tak,ale takie"przekonywanie" wykonawcy może zakończyć się dla inwestora sądem, niezależnie od tego kto i co jest komu winien.....

Gość M@riusz_Radom

no tak,ale takie"przekonywanie" wykonawcy może zakończyć się dla inwestora sądem, niezależnie od tego kto i co jest komu winien.....

Zależy jak się przekonuje ... Po odpowiednim przekonaniu do głowy mu nie przyjdzie iść na Policję, nie mówiąc o sądach ... W pewnych sprawach nie należy mieć zbytniego współczucia, szczególnie, kiedy w grę wchodzą pieniądze ... Sytuacja zapewne byłaby inna, gdyby koleś "zechciał" odebrać telefon i przeprosić za opóźnienie. Wykazałby choć odrobinę klasy, a tak to wykazał tylko tyle, że jest złodziejem ....

Gość M@riusz_Radom
na początek ja bym zgłosił oszustwo na Policję.... czasami tylko rozmowa ze smerfami działa orzeźwiająco.....

A to owszem, rada godna polecenia. A jak nie poskutkuje to .. bez litości :)

Witam. Mam pewnie problem. Wykonawca remontu nie zgłosił się w podanym w umowie terminie. Co mogę zrobić? Pomimo podpisanej umowy terminowej i wpłaceniu zaliczki wykonawca nie dotrzymał terminu rozpoczecia prac. Od tygodnia nie odbiera telefonów.

jeśli dzwoniłeś do niego wielokrotnie a on nie odbiera i jeszcze wziął zaliczkę (lepiej żeby to był ZADATEK !), to wypowiedz umowę i wezwij go listownie do zwrotu pieniędzy (jeśli zadatek to w podwójnej kwocie!) a jeśli nie, to potem już tylko zostaje sąd.....

Co do wykonawcy to powinien odebrać telefon ale nie każdy taki jest :))) jeśli podpisałeś umowę to masz adres do niego -zawitaj i się rozmów z nim.

Co do zaliczek i zadatków:

- zaliczka jest zwrotna w przypadku niedotrzymania warunków umowy między innymi rozpoczęcia prac w terminie i zakończenia ich

- zadatek nie podlega żadnym zwrotom a tym bardziej podwójnym poczytajcie sobie o umowach i rozeznajcie się dokładnie jakie są różnice między tymi dwoma pojęciami

Jeśli wykonawca ma poślizg w innej pracy to może poprostu przesunąć się termin rozpoczęcia ale termin zakończenia jest nieprzekraczalny a jak przekraczalny to stosuje się kary umowne zawarte w umowie jeśli takowe nie są zawarte to stosuje się ustawowe oprocentowanie za niedotrzymanie warunków umowy i wtedy niestety tylko sąd.

Pozdrawiam

Co do wykonawcy to powinien odebrać telefon ale nie każdy taki jest :))) jeśli podpisałeś umowę to masz adres do niego -zawitaj i się rozmów z nim.

Co do zaliczek i zadatków:

- zaliczka jest zwrotna w przypadku niedotrzymania warunków umowy między innymi rozpoczęcia prac w terminie i zakończenia ich

- zadatek nie podlega żadnym zwrotom a tym bardziej podwójnym poczytajcie sobie o umowach i rozeznajcie się dokładnie jakie są różnice między tymi dwoma pojęciami

art. 394 kc

§ 1. W braku odmiennego zastrzeżenia umownego albo zwyczaju zadatek dany przy zawarciu umowy ma to znaczenie, że w razie niewykonania umowy przez jedną ze stron druga strona może bez wyznaczenia terminu dodatkowego od umowy odstąpić i otrzymany zadatek zachować, a jeżeli sama go dała, może żądać sumy dwukrotnie wyższej.

a dla odmiany "zaliczka" nie jest uregulowana w kc....

proponuję jednak lekturę fragmentów kc..... długie jesienne wieczory będą temu sprzyjały....... :wink: