Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie tv jak nie ma gdzie?

asizo

Recommended Posts

Salon wygląda tak:

http://images24.fotosik.pl/277/f7d16be69aea4e03.jpg

I gdzie tu znaleźć miejsce na telewizor?

Podobno obok kominka źle wygląda, bo są dwie dominanty. Ale chyba innego miejsca tu nie znajdę :-?

Planowałam coś takiego, jak dobudowanie ścianki obok kominka i na niej umieszczenie tv, ale czy nie będzie to przesadzone?

http://images30.fotosik.pl/276/3addd486b743b774.jpg

Witaj,

właśnie chciałam Ci zaproponować założenie wątku na temat gdzie telewizor, a tu proszę, już jest :D

Od razu przyznaję, że nie wiem gdzie. Koło kominka chyba nie jest też dobrze, bo w kominku miga ogień. To może być męczące podczas oglądania telewizji. Tak mi się wydaje.

Ale ja bardziej w sprawie kominka, bo piszesz, że nie jest w Twoim stylu. W moim też nie, chociaż nie jest aż tak źle.

Masz już wkład i kamień, najdroższe rzeczy. Może da się ten kamień wykorzystać i przerobić obudowę. Zakładam, że chodzi Ci o styl nowoczesny. Wystarczyłoby przysunąć kominek do komina po lewej i obudować na prosto. A potem to już dowolnie, pomalować, obłożyć cegłą, płytkami kamiennymi.

Może warto pogadać z jakimś 'kominkowym' ile by to kosztowało.

Pozdrawiam

Asizo, a musisz ten telewizor mieć w salonie?

Nie masz jeszcze jakiegoś innego pomieszczenia, gdzie możesz zrobić coś w rodzaju pokoju TV/gabinetu/biblioteki?

Bo salon masz rzeczywiście trudny do rozplanowania.

Jeśli wykluczasz przeniesienie TV do innego pomieszczenia to może już lepiej powiesić go nad stołem? Bo przy kominku to naprawdę nie bardzo będzie pasował..

Asizo, a musisz ten telewizor mieć w salonie?

Nie masz jeszcze jakiegoś innego pomieszczenia, gdzie możesz zrobić coś w rodzaju pokoju TV/gabinetu/biblioteki?

Bo salon masz rzeczywiście trudny do rozplanowania.

Jeśli wykluczasz przeniesienie TV do innego pomieszczenia to może już lepiej powiesić go nad stołem? Bo przy kominku to naprawdę nie bardzo będzie pasował..

No właśnie nie mam takiego pomieszczenia. Mógłby być w naszej sypialni, bo jest naprawdę duża, ale nie chcę, zeby np dzieciaki przychodziły do naszej sypialni tv oglądać.

A ta ściana nad stołem to muszę się zastanowić, ale chciałam, zeby to był taki kącik jadalny. A tak to co, głośniki tam wciskać jeszcze, dvd i inne? I na ścianie trzeba by to wszystko, bo gdzie? Jakoś chyba nie bardzo.

Żeby nie było kącika jadalnego, to co innego. Ale tak sobie wymarzyłam, ze w nowym domu normalny stół być musi, bo teraz nie mamy i się je przy biurku albo na kolanach. :roll:

No właśnie nie mam takiego pomieszczenia. Mógłby być w naszej sypialni, bo jest naprawdę duża, ale nie chcę, zeby np dzieciaki przychodziły do naszej sypialni tv oglądać.

A ta ściana nad stołem to muszę się zastanowić, ale chciałam, zeby to był taki kącik jadalny. A tak to co, głośniki tam wciskać jeszcze, dvd i inne? I na ścianie trzeba by to wszystko, bo gdzie? Jakoś chyba nie bardzo.

Żeby nie było kącika jadalnego, to co innego. Ale tak sobie wymarzyłam, ze w nowym domu normalny stół być musi, bo teraz nie mamy i się je przy biurku albo na kolanach. :roll:

Jasne, rozumiem, że stół w domu musi być.

Samo TV nad stołem to jeszcze może dałoby się wcisnąć, ale jak chcecie mieć cały kącik TV z resztą sprzętu, płytami itd, to też nie bardzo.

A jak długi masz ten salon?

Bo jeszcze przychodzi mi do głowy pomysł z tym, żeby kanapę postawić na środku, plecami do stołu i wtedy na ścianie, na której stoi obecnie kanapa zrobić jakąś fajną aranżację na tv i całą resztę.

Często dzieli się salony w ten sposób, ale muszą mieć odpowiednią wielkość, żeby to ładnie i funkcjonalnie wyglądało.

Wersja numer trzy- wywalić ścianę z kuchnią i wtedy stół przesunąć bliżej kuchni i tym sposobem zrobić miejsce na kanapę tyłem

Wersja numer cztery - całkowicie przerobić kominek i całą ścianę z kominkiem - kominek zrobić jakiś nowoczesny, minimalistyczny i wtedy gdzieś obok zaaranżować TV. Rustykalny kominek, czyli taki jak jest mimo swej urody gryzie się z plazmą straszliwie :(

Cieynowa, Myszasta - moze macie rację, ale chyba musiałabym "na żywo" takie ustawienie wypróbować, bo jednak salon jest niewielki, 500x482. Stół i kanapa zajmą właśnie tyle miejsca, ile jest na planie.

A ściany między kuchnią i salonem bardziej nie wywalę, bo to ściana nośna i mozna pozbyć się tylko kawałka.

Cieynowa, Myszasta - moze macie rację, ale chyba musiałabym "na żywo" takie ustawienie wypróbować, bo jednak salon jest niewielki, 500x482. Stół i kanapa zajmą właśnie tyle miejsca, ile jest na planie.

Miałam takie ustawienie w swoim salonie, który miał 25 metrów, czyli podobnie jak u Ciebie. Masz rację, że najlepiej sprawdzić na żywo. A meble masz już zakupione?

A meble masz już zakupione?

Na razie jeszcze salon będzie dopiero się robił, tzn. będziemy ten otwór w ścianie między kuchnią i salonem wybijać.

A mebli jeszcze nie mam, tzn. jest kanapa, ale nie narożna, stołu, krzeseł nie ma. W ogóle to jeszcze nie mieszkamy w nowym domu, ale ja juz planuję, bo na tym etapie mozna jeszcze wszystko przemyśleć (zwłaszcza jeśli chodzi o rozwalanie ścian). Roboty mają ruszyć za ok. 2 tyg.

Póki co, rzut parteru jest taki:

http://images24.fotosik.pl/277/793f897bb1fcdd11.jpg

czyli bardziej jak mieszkanie w bloku - kilka pokoików, do każdego drzwi. Mnie się taki układ nie podoba, bo robi sie ciasno, a chciałabym mieć więcej przestrzeni i stąd pomysł na wywalenie części ściany. A w pokoju przylegającym do salonu maja być schody na górę (będziemy adaptować poddasze).

A meble masz już zakupione?

Na razie jeszcze salon będzie dopiero się robił, tzn. będziemy ten otwór w ścianie między kuchnią i salonem wybijać.

A mebli jeszcze nie mam, tzn. jest kanapa, ale nie narożna, stołu, krzeseł nie ma.

To bardzo dobrze, że nie masz mebli! Jeśli nie kupisz jakichś ciężkich z wyglądu i w ogóle wielkich "zawalidróg" to wydaje mi się, że bardzo fajnie ten salon urządzisz.

Z kanapami jest czasami tak, że w salonie meblowym wydają się nam calkiem nieduże, a jak je nam przywiozą to łapiemy się za głowę :wink:

Jeśli mogę coś doradzić, to raczej zrezygnuj z kanapy narożnej, wydaje mi się być zbyt masywnym meblem do takiego rozwiązania, poza tym zastawisz sobie dostęp do okna, lepiej chyba byłoby kupić jakiś komplet dwóch kanap..

A w ogóle to kibicuję Ci, bo ja też kupilam gotowy dom w ktorym przestawiam ściany i wiem, że to niełatwe zadanie :wink:

Nely, dziękuję :) Teraz to lepeij widzę i chyba rzeczywiście będę w tym kierunku kombinować.

A w ogóle to kibicuję Ci, bo ja też kupilam gotowy dom w ktorym przestawiam ściany i wiem, że to niełatwe zadanie

Dzięki za kibicowanie. W takim rozwiazaniu, jak kuno gotowego domu, zawsze jest coś za coś. Oszczędzamy czas i nerwy poświęcone na budowę, ale potem trzeba sie trochę pogłowić. No chyba, ze ktoś machnie na wszystko ręką i przyjmie narzucone rozwiązania. Ale jak juz ma się swój dom, to jednak się chce, zeby było jak najbardziej w naszym guście :)

Hej, a ja bym zaproponowała postawienie obok kominka komody z windą do tv. To raczej nowe i jeszcze mało spotykane u nas rozwiązanie, ale wg mnie bradzo praktyczne, własnie jesli jest problem np. z umieszczeniem tv na scianie, lub gdy ktoś poprostu nie chce miec cały czas tv "na wierzchu".

Możesz wybrac sobie komodę pasującą stylem do reszty wnętrza i zamontowac w niej windę, która umozliwia wysunięcie i chowanie się tv.

Gdy nie oglądasz tv, ekran jest schowany i masz przytulne wnętrze z kominkiem :)