tedasss 18.09.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Witam wszystkich forumowiczów. Na wstępie chciałbym się przywitać ponieważ właśnie się zarejestrowałem. Od pewnego czasu zastanawiałem się nad budową domu i zrobilem pierwszy krok. Kupiłem działkę o pow. 1000 m2. Oglądam projekty i chyba najbardziej pasuje mi coś w tym stylu: http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_amarylisach/m485ba29cad739,2273 Tu się pojawia moje pytanie - co sądzicie: CZY ZA 300 TYS. JESTEM W STANIE SIĘ DO NIEGO WPROWADZIĆ? Dodam, że budowa odbywać się będzie systemem gospodarczym, tj.: - projekt za darmo (tylko mapa i uzgodnienia), - media na działce, - roboty ziemne i transport znajomy, - robocizna za fundament i ściany - 20 tys. a za dach 14 tys. - dach - blachodachówka, - c.o - ekogroszek + robocizna trochę taniej, - elektryka (tylko materiały), - elewacje - ja z 2 znajomymi. - Ściany Thermopor 25+ 10 styropian, Z GORY DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDZI OSÓB CHETNYCH DO POMOCY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 18.09.2008 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Oglądam projekty i chyba najbardziej pasuje mi coś w tym stylu: http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_amarylisach/m485ba29cad739,2273. Niestety strona ta nie otwiera się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 18.09.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Oglądam projekty i chyba najbardziej pasuje mi coś w tym stylu: http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_amarylisach/m485ba29cad739,2273. Niestety strona ta nie otwiera się. zbędna kropka po adresie - poprawiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.09.2008 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Ja zakładałam 2500 za metr. Już wiem, że to nieprwda Ale może u Ciebi ejest taniej i umiesz sam dużo zrobić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 19.09.2008 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Zapewne przy zaangażowaniu w większości własnej pracy jest to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cava 19.09.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Od pewnego czasu zastanawiałem się nad budową domu i zrobilem pierwszy krok. Kupiłem działkę o pow. 1000 m2. gratuluję Oglądam projekty i chyba najbardziej pasuje mi coś w tym stylu: http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_amarylisach/m485ba29cad739,2273 Tu się pojawia moje pytanie - co sądzicie: CZY ZA 300 TYS. JESTEM W STANIE SIĘ DO NIEGO WPROWADZIĆ? Jak wszytko dobrze przemyślisz i dobrze wybierzesz projekt to IMO tak. Ale, musisz myśleć o drobiazgach. IMO ten projekt jest bardzo ładny, ale IMO dośc drogi w wykonaniu mimo prostej bryły. Wybierz projekt który: - ma standardowe okna (w tym okna będa kosztować naprawdę dużo, naliczyłam 5 par samych drzwi balkonowych wtym jedne podwójne prowadzące do nikąd - po co Ci tyle jak ma być tanio?), - nie ma balkonów (po co balkon jak ma się taras na poziomie podwórka i samo podwórko, ja wywaliłam wszytkie balkony z projektu zanim się dowiedziałam ze to oszczęność - i tak bym na nie nie wychodziła), - przemyśl miejsca problematyczne konstrukcyjnie- tą kwadratową część domu wystającą z dachu, oraz płaski garaż będzie ciężko uszczelnić żeby nie ciekły, - dodatkowo jak widzę nad garazem ma być wielki taras- po co ci taki byczy taras na który można wyjśc jedynie przez sypialnię, jak masz podwórko? Bedziesz rano leciał na dół do kuchni zrobić kawę a potem z powrotem z tą kawą po schodach przez sypialnię , zeby ją wypić na tarasie nad garażem? Wystarczy ze rozlejesz kawę na schodach, albo co gorsza na wykładzinę w sypielni raz czy dwa i żona Ci tak popędzi kota że Ci się kawy nad garażem odechce raz na zawsze. - a wykończyć to bydlę tarasowe żeby nie straszyło trzeba -kolejne zbędne koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tedasss 19.09.2008 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Od pewnego czasu zastanawiałem się nad budową domu i zrobilem pierwszy krok. Kupiłem działkę o pow. 1000 m2. gratuluję Oglądam projekty i chyba najbardziej pasuje mi coś w tym stylu: http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_amarylisach/m485ba29cad739,2273 Tu się pojawia moje pytanie - co sądzicie: CZY ZA 300 TYS. JESTEM W STANIE SIĘ DO NIEGO WPROWADZIĆ? Jak wszytko dobrze przemyślisz i dobrze wybierzesz projekt to IMO tak. Ale, musisz myśleć o drobiazgach. IMO ten projekt jest bardzo ładny, ale IMO dośc drogi w wykonaniu mimo prostej bryły. Wybierz projekt który: - ma standardowe okna (w tym okna będa kosztować naprawdę dużo, naliczyłam 5 par samych drzwi balkonowych wtym jedne podwójne prowadzące do nikąd - po co Ci tyle jak ma być tanio?), - nie ma balkonów (po co balkon jak ma się taras na poziomie podwórka i samo podwórko, ja wywaliłam wszytkie balkony z projektu zanim się dowiedziałam ze to oszczęność - i tak bym na nie nie wychodziła), - przemyśl miejsca problematyczne konstrukcyjnie- tą kwadratową część domu wystającą z dachu, oraz płaski garaż będzie ciężko uszczelnić żeby nie ciekły, - dodatkowo jak widzę nad garazem ma być wielki taras- po co ci taki byczy taras na który można wyjśc jedynie przez sypialnię, jak masz podwórko? Bedziesz rano leciał na dół do kuchni zrobić kawę a potem z powrotem z tą kawą po schodach przez sypialnię , zeby ją wypić na tarasie nad garażem? Wystarczy ze rozlejesz kawę na schodach, albo co gorsza na wykładzinę w sypielni raz czy dwa i żona Ci tak popędzi kota że Ci się kawy nad garażem odechce raz na zawsze. - a wykończyć to bydlę tarasowe żeby nie straszyło trzeba -kolejne zbędne koszty. Piękne dzięki za bardzo cenne informacje. Zamierzam zrobić projekt indywidualny podobny do tego i faktycznie zamierzałem uprościć okna. Dzięki za info o balkonach i muszę się zgodzić. (tak o tym nie myślałem). Nad garażem może zrobi zadaszenie i strych. Wyjść na podwórko faktycznie tyle nie potrzeba. Jeszcze raz dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 24.09.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Spokojnie 300 tys. Ci wystarczy, żeby się wprowadzić. Zaznaczam: wprowadzić, a mam na myśli, że jeszcze trzeba będzie zrobić: - elewację- ogrodzenie- ogród- bramę wjazdową, czyli to, co nie jest niezbędne, żeby się wprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 24.09.2008 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Przy tym projekcie niestety nie . Projekt musi na prawde być stodolasty aby wyrobić sie w tej kwocie. Poza tym jeżeli masz gdzie mieszkać to startuj z budową najwyzej wprowadzisz sie później natomiast jesli potrzebujesz mieszkania i stawiasz wszystko na 1 karte to lepiej nie zaczynaj i dozbieraj ze 100 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 24.09.2008 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 za wybudowanie domku jak z projektu i wprowadzenie się do niego 300k to moim zdaniem za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 24.09.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Jeżeli będziesz rozsądnie dysponować budżetem to za 300k spokojnie powinno się taki domek wybudować. I pokusiłbym się nawet, że w tych pieniązkach można by go doporowadzić do tzw standadu deweloperskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.09.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Ja tam nie wiem, ale u nasz standard developerski to brak białego montażu, kuchni, drzwi wewnętrznych, lamp, i mebli ... ciężko się mieszka bez kibelka ...Od tego stanu trzeba jakieś 30 % wydać jeszcze do jakiego takiego stanu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts