Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pierwszy krok w kierunku budowy domu

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

Na wstępie chciałbym się przywitać ponieważ właśnie się zarejestrowałem.

Od pewnego czasu zastanawiałem się nad budową domu i zrobilem pierwszy krok. Kupiłem działkę o pow. 1000 m2.

Oglądam projekty i chyba najbardziej pasuje mi coś w tym stylu: http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_amarylisach/m485ba29cad739,2273

Tu się pojawia moje pytanie - co sądzicie:

CZY ZA 300 TYS. JESTEM W STANIE SIĘ DO NIEGO WPROWADZIĆ?

Dodam, że budowa odbywać się będzie systemem gospodarczym, tj.:

- projekt za darmo (tylko mapa i uzgodnienia),

- media na działce,

- roboty ziemne i transport znajomy,

- robocizna za fundament i ściany - 20 tys. a za dach 14 tys.

- dach - blachodachówka,

- c.o - ekogroszek + robocizna trochę taniej,

- elektryka (tylko materiały),

- elewacje - ja z 2 znajomymi.

- Ściany Thermopor 25+ 10 styropian,

Z GORY DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDZI OSÓB CHETNYCH DO POMOCY.

:lol:

Od pewnego czasu zastanawiałem się nad budową domu i zrobilem pierwszy krok. Kupiłem działkę o pow. 1000 m2.

gratuluję :D

Oglądam projekty i chyba najbardziej pasuje mi coś w tym stylu: http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_amarylisach/m485ba29cad739,2273

Jak wszytko dobrze przemyślisz i dobrze wybierzesz projekt to IMO tak.

Ale, musisz myśleć o drobiazgach.

IMO ten projekt jest bardzo ładny, ale IMO dośc drogi w wykonaniu mimo prostej bryły.

Wybierz projekt który:

- ma standardowe okna (w tym okna będa kosztować naprawdę dużo, naliczyłam 5 par samych drzwi balkonowych wtym jedne podwójne prowadzące do nikąd - po co Ci tyle jak ma być tanio?),

- nie ma balkonów (po co balkon jak ma się taras na poziomie podwórka i samo podwórko, ja wywaliłam wszytkie balkony z projektu zanim się dowiedziałam ze to oszczęność :D - i tak bym na nie nie wychodziła),

- przemyśl miejsca problematyczne konstrukcyjnie- tą kwadratową część domu wystającą z dachu, oraz płaski garaż będzie ciężko uszczelnić żeby nie ciekły,

- dodatkowo jak widzę nad garazem ma być wielki taras- po co ci taki byczy taras na który można wyjśc jedynie przez sypialnię, jak masz podwórko? Bedziesz rano leciał na dół do kuchni zrobić kawę a potem z powrotem z tą kawą po schodach przez sypialnię , zeby ją wypić na tarasie nad garażem?

Wystarczy ze rozlejesz kawę na schodach, albo co gorsza na wykładzinę w sypielni raz czy dwa i żona Ci tak popędzi kota że Ci się kawy nad garażem odechce raz na zawsze. :wink:

- a wykończyć to bydlę tarasowe żeby nie straszyło trzeba -kolejne zbędne koszty.

gratuluję :D

Jak wszytko dobrze przemyślisz i dobrze wybierzesz projekt to IMO tak.

Ale, musisz myśleć o drobiazgach.

IMO ten projekt jest bardzo ładny, ale IMO dośc drogi w wykonaniu mimo prostej bryły.

Wybierz projekt który:

- ma standardowe okna (w tym okna będa kosztować naprawdę dużo, naliczyłam 5 par samych drzwi balkonowych wtym jedne podwójne prowadzące do nikąd - po co Ci tyle jak ma być tanio?),

- nie ma balkonów (po co balkon jak ma się taras na poziomie podwórka i samo podwórko, ja wywaliłam wszytkie balkony z projektu zanim się dowiedziałam ze to oszczęność :D - i tak bym na nie nie wychodziła),

- przemyśl miejsca problematyczne konstrukcyjnie- tą kwadratową część domu wystającą z dachu, oraz płaski garaż będzie ciężko uszczelnić żeby nie ciekły,

- dodatkowo jak widzę nad garazem ma być wielki taras- po co ci taki byczy taras na który można wyjśc jedynie przez sypialnię, jak masz podwórko? Bedziesz rano leciał na dół do kuchni zrobić kawę a potem z powrotem z tą kawą po schodach przez sypialnię , zeby ją wypić na tarasie nad garażem?

Wystarczy ze rozlejesz kawę na schodach, albo co gorsza na wykładzinę w sypielni raz czy dwa i żona Ci tak popędzi kota że Ci się kawy nad garażem odechce raz na zawsze. :wink:

- a wykończyć to bydlę tarasowe żeby nie straszyło trzeba -kolejne zbędne koszty.

Piękne dzięki za bardzo cenne informacje.

Zamierzam zrobić projekt indywidualny podobny do tego i faktycznie zamierzałem uprościć okna.

Dzięki za info o balkonach i muszę się zgodzić. (tak o tym nie myślałem).

Nad garażem może zrobi zadaszenie i strych.

Wyjść na podwórko faktycznie tyle nie potrzeba.

Jeszcze raz dziękuję

Przy tym projekcie niestety nie :cry: .

Projekt musi na prawde być stodolasty aby wyrobić sie w tej kwocie. Poza tym jeżeli masz gdzie mieszkać to startuj z budową najwyzej wprowadzisz sie później natomiast jesli potrzebujesz mieszkania i stawiasz wszystko na 1 karte to lepiej nie zaczynaj i dozbieraj ze 100 tys. :wink:

Ja tam nie wiem, ale u nasz standard developerski to brak białego montażu, kuchni, drzwi wewnętrznych, lamp, i mebli ... ciężko się mieszka bez kibelka ...

Od tego stanu trzeba jakieś 30 % wydać jeszcze do jakiego takiego stanu..