Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton samozagęszczający- z serii "ciekawe pomysły wykon

ZbyszekW

Recommended Posts

"Beton lany z pompy jest samozagęszczający, nie trzeba wibrować". :o Jak się domyślacie wykonawca jest umówiony na ryczałt za całość roboty :wink:

Dlaczego ja się kurde na wszystkim muszę znać, wszystkiego sam pilnować i jeszcze wykazywac się asertywnością ??? Przecież jak kupuję samochód to nie wnikam czy jest pospawany tam gdzie powinien.

Uff.

Kierownik pilnuje tylko czy żeby się nie zawaliło, bo z tego odpowiada przed swoimi urzędami, no i przede mną z OC.

A ja jeszcze chcę żeby mi za 20 lat ściana nie pękła. A tego już nikt mi nie dopilnuje.

No nic, w końcu sam chciałem, mogłem kupić mieszkanie w bloku albo zatrudnić developera i żyć w błogiej nieświadomości. :-?

pozdrawiam

....No nic, w końcu sam chciałem, mogłem kupić mieszkanie w bloku albo zatrudnić developera i żyć w błogiej nieświadomości. :-?

...

Czy myślisz,że gdybyś kupił mieszkanie w bloku lub dom od developera to byłby on zbudowny zgodnie z wszelkimi arkanami sztuki budowlanej ? :lol: :lol: :lol: :lol:

Pewnie nie byłby.

Ale na pracę dewelopera nie mam wpływu więc nie denerwowałbym się każdą pierdółą. Zresztą o wielu rzeczach w ogóle bym się nie dowiedział. Może dopiero za 20 lat.

A tak człowiek naczytał się Muratora i poprawia fachowców, którzy tak 'od 30 lat panie budują i proszę jak stoi i wszyscy pana sąsiedzi też tak budowali.'

Takie już życie inwestorów, myślę iż wszyscy przez to przechodzą w większym lub mniejszym stopniu, ale i tak warto, bo we własnym domu będziesz wiedział co zostało "spieprzone", a u developera kupujesz kota w worku i do tego sforę sąsiadów, którzy nie zawsze zrozumieją, że na przyklad nie chcesz po raz kolejny słuchać przeboju mp:J.Lo. :evil:

Pozdrawiam

Groszek

Dlatego zdecydowałem się budować dom. To mój pierwszy raz :oops: i nie spodziewałem się, że od razu zderzę się z case'ami jakby żywcem wyjętymi z artykułów. Beton samozagęszczajacy to już n-ty przypadek, ile miałem gimnastyki z podłączeniem do prądu. A na razie budowa jest na etapie dołu w ziemi to co będzie dalej ?

Też miałem beton samozagęszczający, poza tym stwierdzili że jak doleją wody to wibrować nie trzeba... osobiście przywiozłem wibrator na plac budowy.

Na stropie zawibrowali ale na schodach nie użyli - efekt - beton w przekroju wygląda jak pianka montażowa.. ;) pełno powietrza. Na szczęście to B25 - wytrzyma.

Na stropie zawibrowali ale na schodach nie użyli - efekt - beton w przekroju wygląda jak pianka montażowa.. ;) pełno powietrza. Na szczęście to B25 - wytrzyma.

Na schodach byłoby to chyba niewykonalne. Po włączeniu wibratora miałbyś cały beton na pierwszym stopniu (chyba, że betonowałeś po jednym stopniu i czekałeś aż zacznie wiązać, ale wtedy betonowanie schodów trwałoby ponad dobę).

My już straciliśmy wszelkie zaufanie do naszych budowlańców. Niestety cały czas musimy się uczyć, dużo czytać (jak byśmy nic innego nie mieli do roboty)....co i jak, z czego budować. Więc wdzięczni jesteśmy wszystkim forumowiczom za pomoc :D . Ciężko już bym nam było nie pojawiać się tutaj i nie korzystać z niektórych rad.

Justa

• 3 months później...

z racji wykonywanej pracy mam kontakt z ludźmi mieszkającymi w różnych krajach Europy. Jezen z nich mieszka w Austrii i właśnie remontuje dom. Mówił ,że jak nie on to jego ojciec pilnują ekip u nich pracujących. Nie chcę uogólniać ale u naszych lepiej rozwiniętych sąsiadów też chyba nie zawsze wszystko tak pięknie jest.

Głupio mi było zapytać czy przypadkiem nie wziął naszej ekipy.