Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

To może każdy fan napisze NETbetowi że też nie raz nie miał łatwo z budowaniem i jak sobie poradził. Ja ,jak się popstrykałem z żonką o budowę to miałem twz. MZMD* , powrót do normalności nastąpił po zadziałaniu starej jak świat zasady , opisanej przez Compi w poście # 1295.

Pozdrawiam.

PS. MZMD- (małe zakłócenie miru domowego) ;)

No nie, jak już coś nie teges to zaraz przez żonę musi być? OOOOOOOOO Dziękuję Wam bardzo.

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No nie, jak już coś nie teges to zaraz przez żonę musi być? OOOOOOOOO Dziękuję Wam bardzo.

Witam.

No tak to już jest jeżeli czasem ( bez obrazy) ,,ogon za mocno kręci psem''.

Nadiaart , a dla kogo niby MY FACECI te domy budujemy ???????

Dla WAS KOBITKI , dla WAS i jest super jak nam w tym pomagacie.

pozdrawiam.

ps. Nadiaart ,znasz na tym forum choć jednego kawalera budującego dom?

Edytowane przez tomraider
Witam.

No tak to już jest jeżeli czasem ( bez obrazy) ,,ogon za mocno kręci psem''.

Nadiaart , a dla kogo niby MY FACECI te domy budujemy ???????

Dla WAS KOBITKI , dla WAS i jest super jak nam w tym pomagacie.

pozdrawiam.

ps. Nadiaart ,znasz na tym forum choć jednego kawalera budującego dom?

Osobiście nie miałam okazji poznać ale jest/była taka grupa jak "grupa samotnie budujących" nie samodzielnie a samotnie.

http://forum.muratordom.pl/group.php?do=discuss&discussionid=2657#post3926378

Zawsze baba musi być "tą złą". :p

Pozdrawiam

Nad'art jak zwykle "ciotka samozło"

....... jest... taka grupa jak "grupa samotnie budujących"

http://forum.muratordom.pl/group.php?do=discuss&discussionid=2657#post3926378

Zawsze baba musi być "tą złą". :p

Pozdrawiam

Nad'art jak zwykle "ciotka samozło"

Witam.

Ze względu na męską solidarność proponuję Ci NETbet założenie grupy roboczej z BasH’em i Jarkiem.P by opracować monitoring na Nadiaart ( od której podstępem dowiedziałem się że już jakiś czas interesuje się samotnie budującymi).

Licho nie śpi kolego. ;)

Pozdrawiam.

Witam.Jest ryzyko - jest zabawa. ;)pozdrawiam.

Heh - po zniknięciu netbeta na dwa dni i trosce forumowiczów:

Widziałeś zdjęcia jak się ,,rozróśł" w drugim roku budowania? Tak masywne uda i szerokie bary udżwigną nie jedno zmartwienie. Po za tym chyba się trochę uzależnił od sławy jak każdy celebryta ;)pozdrawiam

...faktycznie - coś w tym jest - budowa hartuje : )

Od młokosa i podlotka do zahartowanego budowlańca : )

Przed fundamentami:

http://img37.imageshack.us/img37/831/97452910.jpg

Przy dachu:

http://img40.imageshack.us/img40/3684/54573474.jpg

no prosze - chwile mnie nie było a tu:

- mieliście okazje pozanac i narazic sie Matce Dyrettorce

- spostrzec oznaki starzenia się .... to nie to samo co "rozrastanie" się...

(najciekawszych fot mua nie ma w necie:P )

NJerzy miał dobry pomysł z tymi zbiorniczkami po piwie. Ciekawe ile taki jeden teraz kosztuje:cool:

Na złomie można dostąć niekiedy całkiem fajne rzeczy. Taki zbiornik akumulacyjny za niewielkie pieniążki:cool:

...no własnie... licho nie śpi... czyta... i jak cos to ja będę miał licho :D

Witam.

NETbet nie strasz fanów . Po Twoim ,,zaginięciu'' obdzwoniłem wszyskie szpitale i nie było w tym czasie przyjęć z postrzeleniem z broni palnej, więc Matka Dyrektorka klamki raczej nie ma.

No chyba że skończyła się jej amunicja albo skitrałeś jej pingle do strzelania.

pozdrawiam.;)

mi to sie słabo widzi wieszanie akwarium 300 l pod sufitem...

Witam.

Na rysunku (rys1 )jest stojak na duży baniak na ścianie, czarne rura o przekroju kwadratowym np. 50x50x5 zakończona przyspawanymi płaskownikami z otworami na kotwy , czerwone kotwy 12 mm ( żółte dodatkowe kotwy dla wyjątkowych niedowiarków), niebieskie u dołu blacha 10 mm ułatwiająca włożenie stojaka między podłogę a strop.

pozdrawiam

ps. W przypadku ( specjalnie przejaskrawionym) jak ściana działowa do zawieszenia zbiornika w kotłowni wypada w miej więcej w środkowej części budynku( bez środkowych ścian nośnych) a mocno obciążony strop (np. ciężkimi działówkami) mógłby mieć ugięcia to stojak robimy krótszy o 3 cm ( rys 2), na jego górę nachodzi rura 60x60x5 o długości 20 cm z przyspawanym płaskownikiem dla kotw, takie połączenie ,,ślizgowe’’ nie przeniesie obciążeń stropu na podłogę , co mogło by ją uszkodzić.

cwu.jpg

przemyślenia
Nie przesadzajmy - 300l = 300kg = 2 netbety w kolejnym stadium ewolucji budowlanej :> tomraiderowska konstrukcja spokojnie pół tony i więcej przy odpowiednich profilach utrzyma. pzdr
300 kilo to spokojnie na szpilkach na wylot, kątowniki + płaskowniki obustronnie. Konstrukcję robiłbym powyżej pół tony.

Witam.

Jasne że tak też można ale pod warunkiem że ściana do zawieszenia zbiornika w kotłowni jest solidna (najlepiej jak nośna), jak mamy cienką działówkę ( np.z bloczków BK na klej) to lepiej mocować kotwami na ( np.monolitycznym) stropie i posadzce która przenosi ,zamiast ściany, cały ciężar.

Rury nie są takie znowu drogie, a ich wymiar ( 50x50x5mm) wynika z rozsądnych długości spawów . To ile wytrzymałaby taka podpora zależy raczej od jakości spawów.

pozdrawiam

Giezu, słyszysz ten dźwięk??? To Ciechany miodowe dla cioci wódki tak ślicznie stukają jeden o drugiego w reklamóweczce jednorazowego użytku :yes:
jak cię zaraz zdzielę bez łeb... gdzie mi tu pisze na łamach dziennika.. komenty som!!!

Łoj tam, łoj tam, zawsze możesz sobie delete zrobić. Proszę mnie nie mieszać w to sekciarskie forum popadających w nadmierny samozachwyt budowlańców amatorów i co gorsza pseudo-pisarzy Panie Ważny. Balu nie będzie, obrażona jestem, pa.

P.S. Te Ciechany to od Ciebie dla mnie za te lampkie - czyli w temacie forum.

Edytowane przez Biesia

Witam.

Do przemyślenia.

NETbet pytasz gdzie tanio można kupić bufor 1000L. A ja się pytam po co Ci bufor?

Jeżeli kupisz ,,dolniaka’’ np. 20 kW i będziesz miał zasobnik CWU np.160 L oraz podłogówkę do ogrzania domu z OZC = 15 kW( nie znam to strzelam) i nie kupisz solarów to nie będziesz miał w zimie ŻADNEJ NADWYŻKI ciepła do akumulacji lub ładowanie bufora będzie trwało parę dni więc bez sensu go używać .

Używanie bufora u Ciebie ładowanego kotłem na paliwo stałe jest KOMFORTOWE tylko w okresach przejściowych ( wiosna , jesień) do zasilania zasobnika CWU przez palenie co parę dni ale nie daje to żadnych oszczędności węgla, a rozbudowana instalacja i sam bufor będzie na pewno drogi.

Jeśli planujesz solary za jakiś czas to odpuść sobie bufor i ALE już teraz zaplanuj dla niego miejsce w kotłowni i sposób na możliwie proste przerobienie instalacji C.O oraz zaplanuj przejścia rur z kotłowni (bufora) do solarów na dachu.

Pozdrawiam.