tomraider 01.02.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 (edytowane) Witam. Dokumentowanie instalacji: Po zgrzaniu rur PP ( czy także po ułożeniu podłogówki czy instalacji elektrycznej ) robimy dokumentację ich położenia , co może okazać się w przyszłości bardzo cenne i potrzebne. By się nie narobić z rysunkami , bierzemy cyfrówkę+ miarę i kolejno w każdym pomieszczeniu (1 fota pokazuje np.kotłownię) robimy serię po dwa zdjęcia, pierwsze pokazuje np., ścianę ,rurę i rozłożoną i zablokowaną miarę pokazującą odległość między nimi( z odległości 1-2 m by skojarzyć część pomieszczenia ), drugą fotą pokazujemy miarę z bliska (10 cm) tak by odczytać wynik pomiaru. Wysokości mierzyć od sufitu( stelaża+regips). Szczególna uwagą zwracamy na miejsca gdzie potem zdarza się coś wiercić czyli: progi drzwi, w holach miejsca gdzie planujemy komandora ( montaż dolnej szyny) , w toaletach miejsca montażu stelarza kibelka itp. Zdjęcia zgrane na CD , płytę w kopertę i przyklejamy od dołu do dna szuflady np. w kuchni wtedy nie zginie nawet po latach byle by o niej nie zapomnieć Pozdrawiam. Netbet zaraz za hydroforem trzeba dać filt (na wkłady sznurkowe (5,10,15 mikrona) jak na zdjęciu. Edytowane 1 Lutego 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 01.02.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 By się nie narobić z rysunkami , bierzemy cyfrówkę+ miarę i kolejno w każdym pomieszczeniu (1 fota pokazuje np.kotłownię) robimy serię po dwa zdjęcia, . Można nawet prościej: Robiłem zdjęcia bez żadnej miarki i póki co znajduję swoje instalacje z wystarczającą dokładnością. Jak? Ano po doskonale widocznych na zdjęciach (robionych przed tynkami), mających powtarzalne w końcu wymiary pustakach. Odmierzenie sobie na ścianie np. czterech i tak na łoko 1/4 pustaka jest bezproblemowe, a dokładność ograniczona do owe percepowanej ze zdjęcia "na łoko" ćwiartki pustaka wystarcza, w końcu i tak nie wykuję precyzyjniej niż z dokładnością do tych 5cm. Poza tym - pustaki tworzą przestrzenną i zawsze dostępną pod instalacjami, choćby i widzianymi pod kątem siatkę "pomiarową", z miarką, żeby złapać wszystkie potrzebne wymiary, trzebaby robić od cholery zdjęć, a i tak potem w praniu by się okazało, że tego wymaganego akurat niezamiarkowaliśmy. U mnie teraz regularnie się okazuje, że mimo, iż, jak mi się wydawało, starannie i rzetelnie obfotografowywałem każdą ścianę i każdy fragment instalacji wszelakich, jakiśtam zakręt przewodów chcąc na ścianie zlokalizować szukałem zdjęcia i jedyne, co mam, to fotka, na której ów zakręt widać ledwie ledwie, gdzieś z boku. I co? Dzięki pustakom domierzyłem J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Roman 01.02.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Ja miałem jeszcze inny patent - poziomicę okleiłem taśmą co 5 cm (taśma ma 5 cm) i w ten sposób otrzymałem bardzo dużą linijkę, która dodatkowo dość dokładnie pokazuje czy mierzę równo w poziomie czy pionie, do obfotografowania instalacji jest potrzebna druga osoba żeby przytrzymała "linijkę" PozdRo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 01.02.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 słuchajcie...czy dobrym pomysłem jest zgrzewać zawory?czy lepiej pakować stalowe na śrubunkach? cenowo podobnie.... http://img689.imageshack.us/img689/434/zawory.jpg jak jest z "żywotnością" tych do zgrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 01.02.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 słuchajcie... czy dobrym pomysłem jest zgrzewać zawory? czy lepiej pakować stalowe na śrubunkach? jak jest z "żywotnością" tych do zgrzewania? Witam. Część dla C.O. pakować raczej ,,stalowe'' połączenie z pp mufą z półśrubunkiem ( w miejscach gdzie jest dostęp), dla wody użytkowej można te do zgrzewania ( tylko po co i gdzie, jak masz hydrofor?) pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 01.02.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 hydrofor mam teraz...ale wróbelki ćwierkają coś o podpięciach pod wodę i kanalizę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inż. 01.02.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Cześć NetBet,U Ciebie na parapecie jakaś puszka z mocą staneła:)Ależ mi smak zrobiłeś... idę sobie naleć... zdrowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstrong89 01.02.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Dorób łańcuch do kozy:D Za dużo żre. Zmniejsz jej dopływ tlenu bo ci się wykończy. Przy takim przepływie pokarmu resztki niestrawione mogą uszkodzić kominowe jelito i będziesz musiał robić kolanoskopię(to to co się wkłada giętki pret od tyłu:D:D:rotfl:.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 01.02.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 hydrofor mam teraz...ale wróbelki ćwierkają coś o podpięciach pod wodę i kanalizę.. witam. No to licznik na hydrofor załóż ( pewnie będziesz według niego płacił za ścieki) , wodę z wodociągu do domu fi40 niebieska skręcana PE już musi czekać ( poprowadzona 1,4 m pod ziemią, pod ławą) na wejściu zawór zwrotny antyskażeniowy+ licznik+filt. przyłącza są niestety drogie 3-4 koła zł pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 01.02.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 NETbet idol jest jeden: Rysiek Rydel.... Święte słowa. Może trochę przesadzę, ale Dżem bez Rycha to marmolada. Wracając do tematu zaworów, to myślę, że nawet jak będziesz zgrzewał instalację to zawory itak chyba lepiej dać demontowalne, to najczulszy element instalacji. Sam zawór najlepiej taki ze śrubunkiem, je się w razie potrzeby łątwo demontuje i wymienia. Jak dasz zgrzewany też będzie dobrze bo to mimo wszystko często nie psuje. Obserwuje że instalatorzy dają tylko takie, ale to raczej z wygody, czy warto ludzie przekonają sie pewnie za ileś lat. Ja u siebie postawiłem na łatwą ewentualną naprawę, bo w razie czego ja to będę robił, u ciebie też pewnie tak będzie. Co do kanalizy to faktycznie chyba z twojego kierunku idą, może nie opłaca ci się nawet szamba zamawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 01.02.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Święte słowa. Co do kanalizy to faktycznie chyba z twojego kierunku idą, może nie opłaca ci się nawet szamba zamawiać. ..no..nawet Pani Naczelnik "czegoś tam" w Aleksie @ przesyła projekt docelowych przyłączy. Łapię się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 01.02.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 witam. wodę z wodociągu do domu fi40 niebieska skręcana PE już musi czekać ( poprowadzona 1,4 m pod ziemią, pod ławą) na wejściu zawór zwrotny antyskażeniowy+ licznik+filt. przyłącza są niestety drogie 3-4 koła zł pozdrawiam. ..oooo.. to kolega nie doczytał jakeśmy wykombinowali wiertło "zwierza" do przewiertów pod ławą.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 01.02.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 ... bo z kozą trzeba delikatnie ... a Ty jej ciągle ładujesz w paszczę ... Trochę jak w dowcipie : Rozmawiają dwie dziewczyny, jedna mówi : boli mnie gardło. A co, przeziębiłaś - pyta druga ? Nie, obtarłam .... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstrong89 01.02.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Zawory lepiej zrobić tak żeby mozna było je wymienić. U mnie po 15 latach niektóre nie trzymają, albo ciekną jeżeli były często zamykane i otwierane. Najlepszy jest zawór z śrubunkiem bo nie trzeba wycinać złączki aby wyjąć stary zawór i założyć nowy. Duża jest gęstość zaludnienia w twojej okolicy?Ku##% u mnie jest bardzo duża i gmina nie chce d**y ruszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 01.02.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 majki ..jezu..MODERATOR!!! kryć się!! ...zaraz pół dziennika pójdzie w pi@#$% ... a krakała Zetka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 01.02.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 ..jezu..MODERATOR!!! kryć się!! ...zaraz pół dziennika pójdzie w pi@#$% ... a krakała Zetka.... Mnie się boisz ? Mnie tak dobrze z oczu patrzy ... pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 01.02.2011 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 (edytowane) ..jezu..MODERATOR!!! .. Witam.To ja też he he. Rozmawiają siostry Wiliams. Chyba nam trener coś sypie do żarcia bo wyrosły mi muskuły i włosy w takich dziwnych miejscach........... Tak ,....mnie też - odpowiada siotra.- A gdzie rosną ci te włosy? ,.........na klacie? -Nie,........ na jajkach. pozdrawiam. Edytowane 1 Lutego 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstrong89 01.02.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Czym się różni murzyn od jabłka? Niczym to ładnie wisi i to ładnie wisi. Rozmawiają dwaj rasiści -Widziałeś czarnego żyda? - Kur##, bez przesady! Szczyt recyklingu? Zrobić z mydła Żyda Nie żebym był rasistą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstrong89 01.02.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Netbet Widzialłem na alledrogo filmiki instruktarzowe jak zbudować dom. Niezłą kasę tam czeszą. Moze wydaj dziennik budowy w formie książki i zbieraj kaskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 01.02.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Zawory kulowe do plastików to ból. Z 4 które kupiłem 2 musiałem wyciąć i wgrzać dwa inne - nie trzymały. Najtńsze tureckie z supermarketu okazały się najlepsze. Normalne metalowe to jeszcze większy ból bo koszt przejściówki z metalu na plastik jest koszmarny. Obfotografowanie instalacji jest dobrym pomysłem, ale trzeba te zdjęcia potem odnaleźć. Szybciej znalazłem kable w ścianie za pomocą żółtego czujnika za kilkanaście złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts