Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a co tu się znowu nawyrabiało???? znowu zmiany?? czy tylko jak widzę jakoś wszytko popier#$ ?

teraz to naprawdę gówno widac ... wszytko się zlewa..

sam się zacytuę... już wiem co się nawyrabiało... forum się pogubiło pod firefoxem.... pewnie naprawią...

a juu się bałem że znowu zmiany....

Ej, no, Panie Netbet, skoro kupiłeś "mijanki", to je używaj. A jeśli nie, to choć podetnij na te krzyżujące się rurki dziury w styropianie.

Po drugie - za blisko siebie te podejścia wystawiasz i za blisko kanalizy. Będziesz potem płakał próbując tam zaworek przy zaworku wkręcić, jak ci jedno o drugie zacznie zawadzać.

Ej, no, Panie Netbet, skoro kupiłeś "mijanki", to je używaj. A jeśli nie, to choć podetnij na te krzyżujące się rurki dziury w styropianie.

Po drugie - za blisko siebie te podejścia wystawiasz i za blisko kanalizy. Będziesz potem płakał próbując tam zaworek przy zaworku wkręcić, jak ci jedno o drugie zacznie zawadzać.

podetnę... podetnę....ale jak dla mnie te mijanki to strata kasy...

z tym zawadzaniem .... bo ja wiem... kiedyś miałem mieszkanie "gorzej" poupychane.... da się z tym żyć

ja to mam a sumie pytanie:

jak układać styro tam gdzie rury? ...cześć wisi ponad warstwą cześć leży na warstwie... podkładać tam kawałki / wypełniać wszytko ? ( jak tak to jest to rzeźba w gównie ) .... może te wszystkie "szczeliny" pianą potraktować? a to co wylezie obciąć?

Netbetos, ładnie to wygląda jak na pierwsze akcje z rurami :D Taki jakieś równe :p Jakbym się nie zdecydował sam robić wod-kan u siebie to będę wiedział komu dam zarobić :) U mnie dużo prostsza fucha ale więcej rycia ;)

Też bym tak chciał przespać tyle godzin, dziś miałem całe 7 spania, rano na kacu trza było coś porobić to wyczyściłem fugi w kuchni... (polecam jasne fugi w kuchni :D:D:D)

Pozdro

Witam.

Czy sobie czasem spłuczki kibelka nie podpiołeś pod ciepłą wodę ?

pozdrawiam.

no daj spokój....

ten rozgałęziacz 2x kolano jest od zimnej... o wszytko można mnie posądzać, ale... na budowie nie wale bronków :-)

te puchu na zdjęciach do SSN..:-)

Netbetos, ładnie to wygląda jak na pierwsze akcje z rurami :D Taki jakieś równe :p Jakbym się nie zdecydował sam robić wod-kan u siebie to będę wiedział komu dam zarobić :) U mnie dużo prostsza fucha ale więcej rycia ;)

Też bym tak chciał przespać tyle godzin, dziś miałem całe 7 spania, rano na kacu trza było coś porobić to wyczyściłem fugi w kuchni... (polecam jasne fugi w kuchni :D:D:D)

Pozdro

cennik usług zostanie niebawem podany :p

no daj spokój....

ten rozgałęziacz 2x kolano jest od zimnej... o wszytko można mnie posądzać, ale... na budowie nie wale bronków :-)

te puchu na zdjęciach do SSN..:-)

Witam.

SSN ? Jak pójdzie ciepła i zimna na piętro? ścianą wspólną z salonem ( po lewej stojąc na wprost okna w kuchni) czy kotłownią, wzdłuż komina?

pozdrawiam

ps. zawór wewnątrz oraz spadek (na zewnątrz do spuszczania wody) dla rury dla podlewania ogródka.

ja to mam a sumie pytanie:

jak układać styro tam gdzie rury? ...cześć wisi ponad warstwą cześć leży na warstwie... podkładać tam kawałki / wypełniać wszytko ? ( jak tak to jest to rzeźba w gównie ) .... może te wszystkie "szczeliny" pianą potraktować? a to co wylezie obciąć?

Ja rzeźbiłem w gównie, ciąłem całkowitą "układankę" dookoła rurek. Piana tylko w szczeliny już w docelowej warstwie pod samą wylewkę.

Co do rurek od wody na zwnątrz, to tak jak pisze tomraider - tyle że ja mam jeszcze taki trójnik w domu, po zakręceniu zaworu w domu od kranu zewnętrznego, odkręcam ten na zewnątrz i odkręcam lekko korek na tym trójniku - dostaje się powietrze i fajnie spływa z całej rurki.

Pomyśl o rurkach z dwóch stron domu, np od frontu i ogrodu - potem latanie z wężem jest upierdliwe.

pozdrawiam, majki

Witam.

Żeby nie było spadków ciśnienia można by było zrobić parę krótkich odcinków w ścianie jak na rysunku ( odcinki poza zielonym polem lecą ścianą) .Przemyśl takie rozwiązanie przy instalacji rur w łazience na piętrze.

pozdrawiam.

ps. Dobry pomysł z tym trójnikiem , Majki Ty to wszystko masz ,,wypasione" nawet spuszczanie wody z kraniku ogrodowego , zamień korek na odpowietrznik , wtedy nie trzeba będzie odkręcać korka tylko śrubkę.

woda.jpg

Edytowane przez tomraider
Witam.

Żeby nie było spadków ciśnienia można by było zrobić parę krótkich odcinków w ścianie jak na rysunku ( odcinki poza zielonym polem lecą ścianą) .Przemyśl takie rozwiązanie przy instalacji rur w łazience na piętrze.

pozdrawiam.

ps. Dobry pomysł z tym trójnikiem , Majki Ty to wszystko masz ,,wypasione" nawet spuszczanie wody z kraniku ogrodowego , zamień korek na odpowietrznik , wtedy nie trzeba będzie odkręcać korka tylko śrubkę.

eeeee tam, wypasione .... chciałbym dopiero mieć .... ;) Ale to może w kolejnym domu ;)

Serio z tym odpowetrznikiem ? :) Taki po prostu jak do kalafiorów ? ;) To muszę spróbować, choć odkręcenie korka to 2 ruch kluczem 2 razy w roku .... :)

pozdrawiam, majki

Panowie, mam nadzieję że netbet nie będzie krzyczał :o Ktoś zna cennik "przełożenia" tablicy prundowej z starej na nową? W sensie jak to jest rozliczane od każdej linii czy jak? Znajomek się pyta, bo zamierza się z remontem i nie wie ile to "dużo" a ile "mało" jak elektryk krzyknie.

Z góry dzięki

Pozdro

nie wie ile to "dużo" a ile "mało" jak elektryk krzyknie.

Witam

Trzeba wypytać ile mu to zajmie, pewnie dzionek, więc jakieś dwie stófki + zgrzewka browara po robocie. Tu są same samoroby-chłopaki nie płacą.

pozdro

ps.Jak doprowadzic babę do krzyku w sypialni? najpierw ,,popieścić" a potem wstać z łóżka i wytrzeć sobie kuśkę w jej nową firankę ;)

Gdybym ja to chciał zrobić to nie odważyłbym się mojej instalacji ruszyć. :D Za stara, poza tym ch... wie co gdzie jest podpięte ;) Jak się robi od początku to nie ma problemu z takimi rzeczami
Netbet: Porób sobie wyjścia prundu i wody na zewnątrz, co byś nie zapomnieł - prądu to najlepiej na 4 strony domu (obowiązkowo przy przyszłej grilowni) + możliwość odcięcia tego na osobnych esach (co by złodziej boszki nie wpiął)

Te kawały to są przednie... :D

Kilka uwag:

- esy nie służą do wyłączania obwodów rącznie... tylko awaryjnie...

Jak chcemy zrobić gniazdo na zewnątrz lepszym rozwiązaniem

będzie na obwodzie do tego gniazda zamontować zwykły wyłącznik do oświetlenia - jednobiegunowy -

z drugiej strony ściany - od środka pomieszczenia, i tak uchronimy Panią domu przed dylematem - która to eska,

jak będzie chciała włączyć sobie radyjko na tarasie... w czasie naszej nieobecności...

- zastanawiam się, nad wodą... bo jeśli chcesz Netbecie podlewać ogródek, to lepszym rozwiązaniem jest zrobić sobie podwójne opomiarowanie, tzn: drugi wodomierz... objeśniam... będziesz miał konalizację, za którą będzisz płacić potęrzne pieniądze, ale będą one zależały od stanu wodomierza w Twoim domku...

Dlatego montuje się drugi wodomierz dla pomiaru wody wylewanej do ogródka i wtedy płacisz tylko za wodę wylaną do ogródka, a nie za ściaki... zwraca się bardzo szybko... przemyśl...