Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

No na bufor to trzeba mieć miejsce, ja nie miałem (opał też gdzieś trzeba składować).

Tu nie mam doświadczenia, ale myślę że przy buforze można kupić tańszy najzwyklejszy piec bo z założenia chodzi przy dużej mocy a one wtedy podobnie pracują. Nie wiem jak to finansowo wychodzi, ale chyba jakiś dobry piec zasypowy jednak tańszy, trzeba by dobrze skalkulować.

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No na bufor to trzeba mieć miejsce, ja nie miałem (opał też gdzieś trzeba składować).

Tu nie mam doświadczenia, ale myślę że przy buforze można kupić tańszy najzwyklejszy piec bo z założenia chodzi przy dużej mocy a one wtedy podobnie pracują. Nie wiem jak to finansowo wychodzi, ale chyba jakiś dobry piec zasypowy jednak tańszy, trzeba by dobrze skalkulować.

No trzeba ...

Dokładnie tak, co do tego pieca - Piczman jeśli dobrze kojarzę, ma zwykłego stałopalnego Junkersa i dodatkowo taki kocioł jak ma dać ile mu fabryka pozwala, pracuje najlepiej :) Zero smoły, sadzy, czy innych syfów :)

Dodatkowo - Net - pogadaj z "milek", jak byliśmy kiedyś na spotkaniu u Was, mówiła, że też ma mieć bufor, tylko napędzany kominkiem z PW ...

pozdrawiam, majki

a potem pogoogluj sobie o buforze ciepła zamiast wymiennika

po pierwsze równie tanio, po drugie nie rdzewieje,

... no to se pogooglałem...

wymiennik jako zbiornik - pojemnik na wodę - jest tani?? gdzie? ...zaraz polece i kupię jak koszty zmieszczą się w 6 stówach ( tyle mnie kosztuje zasobnik 140 l i wymiennik )

o jego zaletach nie dyskutujmy - jakbym miał luzne 2 koła, a nie mam - pewnie machnąłbym se zasobnik taki.. 500 litrów - za tyle moge kupić.

... no to se pogooglałem...

wymiennik jako zbiornik - pojemnik na wodę - jest tani?? gdzie? ...zaraz polece i kupię jak koszty zmieszczą się w 6 stówach ( tyle mnie kosztuje zasobnik 140 l i wymiennik )

Umiesz spawać, więc mozna zrobić samemu. Znów bodjaże Piczman robił "samoroba" - zbiornik jakiś walec ze złomu, w środku zawinięta "wężownica" w ślimaka z rurki miedzianej, jakos tak ... Bodjaże on coś podobnego robił. Tylko tak żeby miał z te min 0,5 m3 pojemności, choć mówi się, że 1m3 jest ok ... No i oczywiście super ocieplony, by jak najmniejsze "straty postojowe" były ..

6 stów - zasobnik 140l i wymiennik płytowy ? Masz dar do cen ...

Pamiętaj, że jesteś na etapie, kiedy niekoniecznie najtańsze rozwiązania na "teraz" będą najtańsze na "później" ...

pozdrawiam, majki

/edit/ wątek do poduszki ;)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a

Edytowane przez majki
dopisek

No bufor to ma największy sens jak się go zrobi samemu, bo 1m3 wg. mnie to minimum dla takiego domu a koszt fabrycznego długo b sie zwracał.

Budowa wydaje sie nietrudna, netbet udowodnił że rzreczy "wychodzą z pod jego rączki", tylko czy masz czas się w to teraz bawić?

Może rozwiązanie przejściowe czyli kupujesz najtańszy piec, wymiennik płytowy zime jakoś pociągniesz, przestudiujesz temat i w przyszłości np. latem wystrugasz na spokojnie sam zasobnik, podmienisz a wymiennik płytowy sprzedasz.

Edytowane przez arturromarr

Tylko wiesz, podłogówka z natury przenaczona jest do pędzenia jej niskimi temperaturami ... Tak 40oC w niej to już jest sporo, a da rade palić kotłem na 40-45oC ... ? Pewno tak, tylko będzie ciężko. Jasne, ze może dawać 60oC w podłogówkę, tylko to traci sens ...

Takie gdybanie nasze ... ;)

pozdro, majki

Kocioł pędzimy normalnie "wysoko" a regulacja podłogówki odbywa się tak jak pisałem bardzo prosto poprzez włączanie pompy w obiegu wymmienika po stronie pieca.

Do sterowania wystarczy zwykły tani sterownik do pompy co i zasobnika. Jak temperatura w podłogówce spada np poniżej ustawionego 38 stopni załącza się pompa w obwodzie pieca i woda w podłogówce jest ogrzewana jak za pomocą grzałki elektrycznej , temperatura osiągnięta, pompa stop, temperatura na piecu może być wysoka.

ja w tamtym roku dałem za nowy zasobnik (120l) 450zł i 250 za wymiennik (20KW)

Nie wiem jak się ceny zmieniają, ale chyba dalej jakieś okazje można wyrwać.

PS:

Najgorsze że człowiek liczy te "grube" rzeczy a potem drugie tyle kosztują wszystkie rurki, złączki i kolanka.

Edytowane przez arturromarr

Kocioł pędzimy normalnie "wysoko" a regulacja podłogówki odbywa się tak jak pisałem bardzo prosto poprzez włączanie pompy w obiegu wymmienika po stronie pieca.

Do sterowania wystarczy zwykły tani sterownik do pompy co i zasobnika. Jak temperatura w podłogówce spada np poniżej ustawionego 38 stopni załącza się pompa w obwodzie pieca i woda w podłogówce jest ogrzewana jak za pomocą grzałki elektrycznej , temperatura osiągnięta, pompa stop, temperatura na piecu może być wysoka.

Wszystko ok, tylko co zrobić z nadmiarem mocy co produkuje piec ? Bo podłogówka ma spora bezwładność, jak się nagrzeje i pompa odłączy obieg, to co wodą która krąży w wymienniku i kotle ? Gotować się będzie ... Chyba że dobrać na tyle mały kocioł, że zawsze będzie grzał ... jakieś pewno max 10kW ... ale to pewno Net wyliczał ile ma zapotrzebowania ...

Ja za wymiennik "dawałem" ok 700 zł i zasobnik na CWU 160l 1600 ...

pozdro, majki

..ja to widze tak:

http://img823.imageshack.us/img823/7315/instalkas.jpg

.. opcja z wymiennikiem chyba wygra - jakby nie patrzeć jest to zajebisty odbiornik ciepła - w razie "W"

... no i sterowanie podłogówką za pomoca pompy wydaje mi się "lepsiejsze" niz zaworem 4D

cały ten układ ma jedną podstawową zaletę - MIEŚCI SIE W GRANICACH TERYTORIALNYCH KOTŁOWNI!!

nic nie wywalamy za strych, nic nie zamarznie...

miarkownik przy kotle MUSI dac radę...

jak nie da rady - jest wymiennik

jak braknie pradu - jest wymiennik

jak szlag trafi sterowniki - ;) - planowane jest zabezpieczenie termiczne

jak szlag trafi wszytko - rozpalę se ognisko:P

brak na schemacie :

-naczynia wzbiorczego

-naczynia przeponowego

-zaworów zwrotnych

-zaworów róznicowych

...i innych dupereli które "sie dorobi" ... spoko luz... zaczynam kumać o co kaman...

na schemacie zgadzaja sie fotki:

- kotła

-sterowników

...reszta to przypadkowe rzeczy ale wiecie o co loto;)

.

.. opcja z wymiennikiem chyba wygra - jakby nie patrzeć jest to zajebisty odbiornik ciepła - w razie "W"

... no i sterowanie podłogówką za pomoca pompy wydaje mi się "lepsiejsze" niz zaworem 4D

miarkownik przy kotle MUSI dac radę...

jak nie da rady - jest wymiennik

jak braknie pradu - jest wymiennik

Witam.

Wymiennik ciepła wcale nie jest odbiornikiem ciepła( są nimi podczas ładowania zasobnik CWU oraz podczas grzania podłogówka), jak pompa podłogówki stanie to wymiennik nic nie odbierze, załadowany zasobnik CWU też nic nie odbierze, miarkownik zawsze daje radę jak umiemy go ustawić ale kocioł bardzo powoli hamuje a zwłaszcza jak palisz węglem.

pozdro

Edytowane przez tomraider

Netbet, mam instalację z wymiennikiem pracującą z piecem na grocha. Instalacja mieszana (dla 150m2): w całym domu podłogówka, z wyjątkiem sypialni - grzejniki. Bojler 140L. Pięć pompek, w tym jedna cyrkulacyjna (z niej można by może zrezygnować). Wszystko wykonane przez, moim zdaniem, dosyć łebskiego fachowca.

Grzałem już w ubiegłą zimę, ale na pół gwizdka, bo dom nadal nie zamieszkany - w trakcie wykańczania.

Chcesz pooglądać i ściągnąć sobie gotowca - przyjedź;)

sterownik sterujący pompami CO musi mieć też możliwość sterowania powietrzem dla kotła, czyli jak stają pompy to automatem staje wentylator i kocioł przechodzi w stan uśpienia

wszytko sie zgadza... pod warunkiem że kocioł na dmuchawkę - ten nie ma:P

ten kocił hamuje jedynie miarkownik...

Netbet, mam instalację z wymiennikiem pracującą z piecem na grocha. Instalacja mieszana (dla 150m2): w całym domu podłogówka, z wyjątkiem sypialni - grzejniki. Bojler 140L. Pięć pompek, w tym jedna cyrkulacyjna (z niej można by może zrezygnować). Wszystko wykonane przez, moim zdaniem, dosyć łebskiego fachowca.

Grzałem już w ubiegłą zimę, ale na pół gwizdka, bo dom nadal nie zamieszkany - w trakcie wykańczania.

Chcesz pooglądać i ściągnąć sobie gotowca - przyjedź;)

masz prawie dokładnie taki układ ja ja chcę miec....

... poczułem się zaproszony- dawaj namiar na PW - to gdzieś chyba koło TINKA ?

choć raz się nie wprosiłem..:lol:

No nie przesadzaj.. blachy PKS nie są wsiowe. Sam jeżdżę na takich numerach. Zresztą autko wygląda mi znajomo.

PS Mam tylko nadzieje, że nie ukradli Ci tych blach po to by tankować paliwo na stacjach .. na Twoje konto.

Pozdrawiam

PS Dzięki, że jednak piszesz nadal

Przyznam, że z miarkownikiem nie jestem pewny jak sie to będzie sprawowało bo mimo wszystko to mechaniczny układ regulacji i może wolno reagować na szybkie zmiany odbioru, zwłaszcza w połączeniu z nieszczelnymi przeważnie kotłami i ich klapkami.

Może ktos ma taki układ i nie ma czego sie obawiać?