Inż. 17.10.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Ja u siebie na chacie mam 14 st. bez palenia:)na wys. ok. 1,5m... Z podłogówką tak juz jest, bezwładność ogromna...I tutaj przydałby się grzejnik:)Ale już nie będę ciągnoł dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 17.10.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Dokładnie jak inż prawi. Podłogówka b. długo się nagrzewa, a podstawą jest dobre jej odpowietrzenie. Sam automat może być za mało. Najlepiej mieć taki automat jeszcze przy rozdzielaczu, na powrocie. Wtedy woda powinna wypchnąć powietrze. Pamiętaj tylko, aby pilnować ciśnienia (powietrze ucieknie, to spadnie ciśnienie i trzeba dobić, chyba, że masz jakiś zawór ciśnieniowy na zasileniu). Nie powinno być mniejsze niż 1,5bara (najlepiej w ok. 2bar trzymać jako ciśnienie robocze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 17.10.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 ... a niby skąd ma być ciśnienie w podłodze przy układzie otwartym? ... tam jest tylko przepływ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 17.10.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Hmm... Fakt, przy układzie otwartym ciśnienie regulowane jest przez słup wody ze zbiornika wyrównawczego :/ To tak, jak radzi przedpiścca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 17.10.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Zrobić tj mpoplaw. Przelać całą instalację sektorami + ręczne odpowietrzacze umożliwiające sporo szybsze upuszczenie powietrza niż powolne automaty w najwyższym punkcie instalki. W końcu powietrze puści, tylko uważaj na strzelającą wylewkę Ja najbliższą zimę przeciągnę jeszcze na butli z gazem i słoneczku świecącym w dupkę podczas stelażowania poddasza i innych robót wewnętrznych :/ Dziś po przymrozkach zmarzłem we wnętrzu jak jasna cholera. Ziemia już nie grzeje przez styro w podłogach... Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 17.10.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Zrobić tj mpoplaw. Przelać całą instalację sektorami + ręczne odpowietrzacze umożliwiające sporo szybsze upuszczenie powietrza niż powolne automaty w najwyższym punkcie instalki. kto by tam sie pierdzielił w odpowietrzanie sekcji... ja tam mam swój sposób... bez kontaktu z wodą ( przy takich temperaturach - rozumiecie ) dojdziecie do tego sami jak zaczniecie stawiać kotłownie... poza tym - musztarda po obiedzie - kotłownia działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 17.10.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 No to kolejna sprawności Mistrz kotłowy niewybuchowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 18.10.2011 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 (edytowane) poza tym - musztarda po obiedzie - kotłownia działa. QL. W końcu się samo odpowietrzy, byle zdążyło przed wiosną A ciepełko już czuć łapą na pętlach? oj!!!! jest dobrze...bardzo dobrze.... znaczy GRZEJE!!!! na podłodze mamy 20 stopni!!! i ciągle ładuje w nią z rozdzielacza 50 stopni na wciąż.: Heh - znowu musztarda po obiedzie - zaczynam od czytania cedrykowych komentarzy, a potem dziennik - no i szacun. Super. Mam nadzieję, że u mnie też zabangla, ale będę się bawił na wiosnę, więc nie będzie mrozu na karku, który pogania... Pozdro! Edytowane 18 Października 2011 przez BasH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 18.10.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 "tak na marginesie - nie wiem po co jest zawór na piecu przy jednoczesnym naczeniu wzbiorczym? ... no niech stacę -mam."Czasem ratuje życie, zwłaszcza jak naczynie wzbiorcze wyrzucisz na poddasze w przyszłym roku.Może się tak zdarzyć że zamarznie w nim woda i układ przestanie być otwarty.W tamtym roku zginął młody chłopak we własnej kotłowni, gdy przy rozpalaniu wysadziło kocioł, pewnie nie miał zaworu bezpieczeństwa.Nie jest to takie rzadkie zjawisko, mojemu sąsiadowi też zamarzło naczynie ale skończyło się małym prysznicem z zaworka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chagall 18.10.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Gratuluję pozytywnego odpału!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 19.10.2011 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 "tak na marginesie - nie wiem po co jest zawór na piecu przy jednoczesnym naczeniu wzbiorczym? ... no niech stacę -mam." Czasem ratuje życie, zwłaszcza jak naczynie wzbiorcze wyrzucisz na poddasze w przyszłym roku. ... jak juz naczynie powędruje na nieocieplony strych - to oczywiste że musi być.... ale w tej chwili jest zbędny załozyłem zeby nic nie pruć w przyszłości... przeniosę bańkę i już... oby nigdy nie zadziałał dopóki podłoga ma duzy odbiór ciepła kocioł nie dochodzi do 75 stopni... znaczy dojdzie jak wyłączę pompy... jak je włacze momentalnie temp spada do 60 coraz lepiej idzie mi rozpalanie .... trzecie podejście - 10 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inż. 19.10.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Powiedz Net jak masz ustawiony zawór 3D, jak pracuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 19.10.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 ja mam tam założony zawór 3D termostatyczny... kręcisz go na zadana temperaturę i już.zawsze na wyjściu ma tyle ile mu ustawiłes bez względu na temperaturę na kotledlatego własnie w ostatniej chwili zmieniłem zwykły 3D na termostatyczny... i nie żałuję.tanie to to nie było, ale działa gitesowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inż. 19.10.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 czyli ten zawór 3D jest z siłownikiem i czujnikiem na zasilaniu podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 19.10.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 ja mam tam założony zawór 3D termostatyczny... kręcisz go na zadana temperaturę i już. zawsze na wyjściu ma tyle ile mu ustawiłes bez względu na temperaturę na kotle dlatego własnie w ostatniej chwili zmieniłem zwykły 3D na termostatyczny... i nie żałuję. tanie to to nie było, ale działa gitesowo... Witam. Pożyjemy,zobaczymy, jak podłoga się nagrzeje i przestanie odbierać każdą dowolną ilość ciepła , jak masz teraz, to na powrocie będzie ,, mniej'' schłodzonej wody którą termostat zaworu 3D może zmieszać by uzyskać temperaturę nastawioną, latanie 50 razy dziennie do kotłowni by regulować temp w domu też nie jest komfortowe, za jakiś czas na pewno zainwestujesz w automatykę. Masz zabezpieczone CWU, (naczynie wzbiorcze-zawór bezp-zawór antyskażeniowy)? pozdro. ps.dobre ekonomiczne palenie wunglem poznać po tym że nie można poznać że ktoś pali wunglem ( obserwując dym z komina) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 19.10.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 czyli ten zawór 3D jest z siłownikiem i czujnikiem na zasilaniu podłogówki? nie ma siłownika, nie ma czujnika... taki: http://infoweb.esbe.se/files/54435/VTA370_570_PL_99501346_A2_LR.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inż. 19.10.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Mistrzu rozwiązałeś mu problem...I jeszcze tak po taniości:)A ja chciałem zawór 3D z siłownikiem i termometrem....Co wyszłoby chyba ze 3-4 razy więcej...A tak to sobie takie cacko zamontuję też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 19.10.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 przecież ma automatykę, ma zawór 3D z termostatem, jak domek mu się wygrzeje to go przykręci i tak zostanie aż do wiosny Oby tak się stało. Kocioł z miarkownikiem i 3d z termostatem razem zusammen ,,nie mają pojecia o tem np. w salonie gdzie Netbet ogląda TV, pompa ze sterownikiem który ma czujnik na rurze za 3d też nic nie wnosi poza tym że w ogóle działa. Jak się uda wygrzać nieocieplone ściany (bez spoin pionowych=przewiewanie wiatru) i monolityczny betonowy strop nad nieocieplonym poddaszem to będę pod wrażeniem. Oby się tak stało. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 19.10.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Oby tak się stało. Kocioł z miarkownikiem i 3d z termostatem razem zusammen ,,nie mają pojecia o tem np. w salonie gdzie Netbet ogląda TV, pompa ze sterownikiem który ma czujnik na rurze za 3d też nic nie wnosi poza tym że w ogóle działa. ... i tak naprawdę nie muszą wiedzieć ze siedzę przed telewizorem.. moim zdaniem to dobry układ. - miarkownik hamuje kocioł - zawór termostatyczny zapewnia minimum obsługi przy temp w pomieszczeniu ( nawet jak będę musiał podejść i go przykręcić to korona mi z głowy nie spadnie, a nie musze się szarpać ze zwykłym 3D lub co gorsza 4D i kombinowac co chwilę jak skoczy temp na piecu - ten trzyma temperanure bez względu na wszytko ) - wysterowanie pompy od podłogówki .... tu masz rację - powinno być PRZED pompą - musze to przerzucić... poza tym na razie nie mam innego pomysłu na sensowne wysterowanie pompy od podłogi... zacznę kombinowac jak zmniejszy się odbiór ciepła.( znaczy mam pomysł - zamienić sterowanie pomp - to od c.o. pójdzie na c.w.u. ... wyświetlacz będzie "czytelniejszy" ) to jest chyba najtańsze sensowne rozwiązanie... pewnie że mozna sie pokusić w przyszłości o jakiegoś "elletronika" coby wiedział że siedzę przed telewizorem... ale to przyszłość .. na razie bangla i jest git! ludzie maja w chatach piece "śmieciuchy" i instalacje z rur 2" i zyją.... czy się wygrzeje? siem obaczy w praniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 19.10.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 (edytowane) wysterowanie pompy od podłogówki .... Można tanio sterowac pompa podłogówki prostym zawieszonym na ścianie w salonie regulatorem http://allegro.pl/ShowItem2.php/run?item=1862704496&beta=1 czy się wygrzeje? siem obaczy w praniu Jasne że się wygrzeje , pytanie kiedy i za ile. Oby szybko i tanio. Edytowane 19 Października 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts