Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie jest tak źle - załadowany piec netbeta całego dnia nie wytrzyma, a pompa obiegowa CO bierze z 30W, więc przy w miarę dobrym UPS trochę pobiega...

... i tu się Waść mylisz... piec zasypany po czubek ( na dworze do -5 ) wytrzymuje ponad 24 godziny... czyi jakieś 20kg czarności na dobę..

zle nie jest.... bedzie lepiej, jak ruszy góra :yes:

Netbet zaglądasz tu jeszcze jeżeli tak to napisz jak się sprawuje piec i podłogówka, pytam bo mam zamiar skopiować twoje rozwiązanie :yes: dolniak, zawór RTL i podłogówka.

pozdrawiam

zaglądam.... zaglądam...

jak to sie sprawuje? generalnie dobrze....

piec zasypany trzyma jakies 24h ...przy temp na kotle 50-55 stopni ... w podłogę idzie tak rożnie, czasem 36.. czasem 44 stopnie. ( max zawór potrafi dać 57 stopni w podłogę przy tem na piecu ponad 80 stopni )

sam piec jest prosty jak cep nie ma tam co sie spierd@#$ - nam padł manometr

piec powinien tak chodzić żebyś mógł połozyć rękę na rurze spalinowej ... u nas tak chodzi... czyli nic ciepła nie wywalamy w komin.

z komina bialutki dym, albo jak juz komin sie lekko nagrzeje, nic nie widac żeby cos z niego leciało...

problemem jest natomiast popiół i jego ilość... 2 - 3 zasypy kotła i popielnik pełny do oporu.... czyli syf robota czeka człeka :yes:

ten cholerny popiół.... ... to jest sam pył! bez spieków, niedopałek...

podłogówka z rozstawem co 20 cm sprawdza się, aczkolwiek w pewnych pomieszczeniach zmieniłbym rozstaw ... zagęścił.( hol, wiatrołap )

całość u mnie jest wysterowana zaworem 3 drogowym termostatycznym - fajna sprawa i chyba najtańsza.

co do samego zaworu... na przypadłość ... że trzyma zadaną temperaturę w zakresie 4 stopni... ma wahnięcia..nie trzyma super precyzyjnie temperatury zadanej, ale idzie z tym żyć..

gdybym drugi raz stanąłbym przed wyborem ogrzewania - tanio i dobrze - nic bym nie zmienił!

dolniak + zawór 3D + podłogówka

pozdro

NETbet

cześc netbet,

my z pytankiem:)

ilu kanałowy masz komin?

powiedz, że 2 paleniskowe + 4 wentylacyjne? :)

bo mąż z tydzień juz siedzi i duma i duma... jak taki ukleić;-)

masz jakieś ściągi? sporo zdjęc z dziennika uciekło, szkooda..

faktycznie dziennik pogubił duzo zdjęć, ale pewnie to zasługa hosta... pewnie nie trzyma zdjęć w nieskończoność.

komin:

... ten duzy ma faktycznie tyle ile typowaliście.... 2 spalinowe ( 27x27 ) i 4 wentyle ( 14x27 )

jeden spaliniak wyposażony we wkład ceramiczny - ten pod który podpięty jest kocioł

drugi - tam gdzie podpięty jest kominek - nic w srodku nie ma...

pozdro

NETbet

A jak sie spisuje podłogówka w sypialni

moja piekna nastraszyli że jak podłogówka i panele to na bank za 5 lat ma raka i jaka to zła podłogówka - oczywiscie nikt nie miał a wszyscyt słyszeli :)) , a już w sypialni to broń boze, bo to takie i takie choroby, aaaaa z fusów się naczytały czy co,

Edytowane przez kalio

• 2 weeks później...

....z beczki poza budowlanej... bo obiecałem im ...

popsuł mi się samochód.. jechał i po prostu stanął!!! fiat.

zgasł na największym łódzkim skrzyżowaniu... dramat.... zepchnąłem.. znowu zapalil ale szarpał jak cholera, nie trzymał obrotów, sierdział paliwem, kopcił niemiłosiernie... nie dało się nim jechać

kumpel scholował mnie do zaprzyjaźnionego serwisu... dobłubali kilka godzin i stwierdzili że nie wiedzą co mu jest i bez podpięcie do kompa nic nie zrobią....

.... i tu zaczyna się jazda!!!!

... odstawiłem auto - fiat - do AUTORYZOWANEGO SERWISU FIAT ....w Konstantynowie Łodzkim... pomuslełem że tam maja kompa i uporają się z usterką piorunem.

dzień 1

AUTORYZOWANY serwis przyjął mnie... wypełnili zgłoszenie awarii...i ochoczo zabrali sie do pracy

pojechałem na chatę.... mieli do mnie dzwonić...

po poludniu podjecałem do nich i :

- podpieli pod kompa - wywalił wszytkie mozliwe błędy

- skasowali błedy

- postawili djagnozę: nieszczelności w układzie dolotowym ( popękane uszczelki ), zajechany wałek rozrządu, padnięty wtrysk

ja pierdolę!!!

zabronilem wymiany wałka.. resztę mogą robić... uszczelki chyba nie sa drogie

umówiony odbiór auta : 16,00

pojechałem - zbaraniałem!

auto jak kichało i szarpało tak kicha i szarpie!!! nic kurw@#$ nie zrobili!!

pan mi podkłada f-rę do zaplacenia: 4 stówy!!!! za co kurw!@# pytam???

odmówiem odbiory auta - niech cos dalej działają... zobowiązali sie jeszcze raz przejrzeć wszytko, ale.... skończyła sie wacha w aucie:jawdrop:więc poprosili żebym zatankował - ok - wlałem za 5 dych .. powinno do prób im styknąć...

dzień 2

dzwonię rano- jak tam?

jest nowa diagnoza!!

wtrysk sam się wyleczył, ale za to padł silnik krokowy... ich komp nie widzi żadnych błedów

????

znaczy jest cacy... odbiór auta na 12,00

pojechałem z sąsiadem

poprosiłem o odpalenie auta... i ... kurw@#$ mać!!! nic nie zrobione!!! ciągle źle!!! ciagle szarpie, nie trzyma obrotów, smierdzi wacha, nie ma mocy.. kibel!!!

zapytałem co zrobili ? bo ja efektów nie widzę żadnych...

oj nawymieniali sie różnych rzeczy które to oni zrobili ... i stwierdzii - nowa diagnoza !!! - że padniety jest silnik bo nie podciśnienie i cisnienia !!!!

przy takim stanie rzeczy jak rozjeba@#$5 w trzy dupy silnik oni sa bezradni - ZROBILI WSZYSTKO CO W ICH MOCY!!!

z racji mojego zajechanego na śmierć silnika zaproponowali że zaplace tylko za uszczelki - 130 zł... no niech starcę

AUTORYZOWANY SERWIS FIAT wydał mi samochód - jak stwierdzili sprawny, bo ich komp nie widzi błedów - i zafundował extra:

- odebrałem samochód który palił 120 l/100km - to nie żart!!! na 10 litrach dolanych nie przejachałem 8km do nowego srwisu!!!!

- wydali mi samochód niesparwny, którego eksplatacja zagraża życiu i zdowiu - choćby dziecioka...

- nie nie zrobili ...bo nie maja tam NARZĘDZI, a uszczelki docina sie z tektury!!

- zafundowali mi - przez to że mnie tak wypuścili - wymiane oleju, filtrów, płukanie silnika, zalany wachą wydech

DRAMAT!!!!

zdecydowanie NIE POLECAM:

BORSIAK FIAT Konstantynów Łodzki - badna matołów, paproków, nieuków !!!!!

... wszystkie te gity wylazły jak wjechałem do "nowego serwisu" gdzie:

sprawdzenie CAŁEGO silnika

sprawdzenie co mu jest

postawienie diagnozy

uleczenie

wyjechanie od nich

zajęło im 4 godziny!!!!!!!!!!

zdecydowanie POLECAM

AUTO SERWIS ul. Tokarska 10/12 Łódź

pozdro

NETbet'usterka

To jeszcze napisz, jaka była prawdziwa usterka :)

awaria - padł komputer!!! wymiana pamięci - i po zawodach!

SERWIS AUTORYZOWANY tego nie znalazł!!!

warsztat PROFESJONALNY znalazł i naprawił w 4 godziny!!!

specjaliści od marki i modeli FIAT dali dupy!!!!!!

Autoryzowany serwis fiata ogólnie kuleje i daje dupy... Przyjmują do roboty ludzi, którzy nic a nic się nie znają na naprawach :/ Jak auto po gwarancji, to nigdy w życiu nie oddałbym fury do ASO... Raz, że drogo, dwa że drogo, trzy że do dupy i drogo...

Warto natomiast wspierać warsztaty prawdziwych profesjonalistów :) Albo robić samemu, chociaż przy obecnej elektronice to bez kompa i dobrego programu nic nie zdziałasz :/ Tylko mechaniczne sprawy, jak wymiana kółek, itp.

• 2 weeks później...

Ostatnio policjant, przy zgłaszaniu kradzieży lusterek i zerknieciu na wycene naprawy z "autoryzowanego serwisu" (roboczogodzina... 135 pln netto!!!) przekazał mi ze generalnie te autoryzowane serwisy to biorą kto tam sie nawinie nawet bez wiedzy na praktyki i praktykanci robią auta. Klienci tak czy siak przychodzą bo to "autoryzowany serwis" i w latach gwarancji czesto jest obowiazek przegladów etc. w takich, a oni zarabiają krocie na tym ze pracownicy po prostu z dupy za przeproszeniem wiec biorą tyle co nic.

Taki pan Zdzisio nie moglby sobie pozwolić na takiego chłystka bo klienci by poszli z dymem ...

Warto sprawdzac na forach gdzie jest "pewnie".

• 2 weeks później...

z beczki budowlanej - pytanie do fachowców:

instalacja ogrzewania

mam pytanie:

ogrzewanie parteru - zrobione i zamknięte.

ogrzewanie pietra na poddaszu - w trakcie działań

... i tu jest bajer:

potrzebuje zejść z piętra na parter jedną pętlą ogrzewania - do hydroforni( kurwa - zapomniałem o niej a tam jest zaje@#$ zimno) - może być petla niskotemperaturowa od podłogówki

ma to jakiś wpływ na cokolwiek?

pozdro

NETbet

Podczytywałam po cichutku i jestem pełna podziwu..

Życzenia Radosnych Świąt Wielkanocnych

wypełnionych nadzieją budzącej się do życia

wiosny i wiarą w sens życia.

Pogody w sercu i radości płynącej z faktu

Zmartwychwstania Pańskiego

oraz smacznego Święconego w gronie

najbliższych osób szczerze życzą Kamila i Marcin z rodziną