Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

z beczki budowlanej - pytanie do fachowców:

instalacja ogrzewania

mam pytanie:

ogrzewanie parteru - zrobione i zamknięte.

ogrzewanie pietra na poddaszu - w trakcie działań

... i tu jest bajer:

potrzebuje zejść z piętra na parter jedną pętlą ogrzewania - do hydroforni( kurwa - zapomniałem o niej a tam jest zaje@#$ zimno) - może być petla niskotemperaturowa od podłogówki

ma to jakiś wpływ na cokolwiek?

pozdro

NETbet

Nikt Ci biedaku nie odpowiedział, to ja skromnie podpowiem. Jeśli jest tam >=2 stopnie to jest ok, ale jeśli się upierasz, to daj jakikolwiek grzejnik (10 żeber aluminiasa za 2 stówki ) i nawet na niskiej temperaturze podłogowej podniesie ci temp. do przynajmniej 10 stopni. Pewnie będzie go trzeba skryzować trochę na zaworze, ale generalnie da radę.

Tomasz,

chodzi o płyty na ściany i klejenie na placki, systemodawcy pisza ze hmax na placki to jakieś 3m chyba, o le mnie pamięć nie myli.

antygrawitacji juz uzywalem jak robilem tam ruszt itd ;)

netbet,

jako że sam też samodzielnie kartongipsuje całą chałupę, powiedz mi jaki masz plan na klatkę schodową,

w szczycie tam jest dosc wysoko,

no jest tam zajebiście wysoko, ale jest na to sposób:

murłata na wieńcu leży po zewnetrznej czyli mam tam z 10 cm na oparcie "czegoś"

wieniec jest na wysokości 125 cm nad stropem

rusztowanie 4 ramki dają 125 cm wysokości

trzeba "to coś" oprzeć z jedej strony na tym progu wieńca, z drugiej na rusztowaniu i już

"to coś" w moim przypadku to dwie 4 metrowe pozostałości krokwi 8/18 a na to dechy 40mm ( po calówkach nie odważę się tam łazić :cool: )

.... a jak juz sie tam człowiek wgramoli - pełne gacie!

Witam.

Nareszcie robi się ciepło i czas zacząć działać na budowie. Chcę samemu zrobić instalację centralnego ogrzewania, kanalizacji sanitarnej, instalacji wody użytkowej oraz cyrkulację ciepłej wody.

Netbet, możesz napisać jakimi zasadami kierowałeś się podczas montażu każdej z tych instalacji?

Dziękuję i pozdrawiam

Klej do styro w pianie + jakiś szybki montaż (nie jeden;) żeby nie było tego trzeba trzymać 10 minut, po 2h można na takiej płycie oprzeć rusztowanie.

... aha jakby spadło to na własną odpowiedzialność:cool:

Uff .. Własnie przebrnąłem prze komenty :) Medale za to powinni dawać :D 200 stron.. masakra...

Gratulacje za wybudowanie chaty bez milionów w kredycie, za świetny dziennik który NAPRAWDE pomaga innym w ich zmaganiach i dzieki za kupe smiechu przy czytaniu :)

Czytając to przy piwku pare razy się poczułem jakbyśmy raze je pili :D Swój chłop, szkoda że tak daleko.

Łosiu....

...że Ci sie chciało przelecieć wszystkie strony komentów - masz MEDAL:cool: .... ale....

na tym forum jest przynajmniej klika naście gitesowych dzienników samorobów.... poszukaj... ( nie podpowiem, bo kogoś pominę i dostane po łbie )

jam jest jedynie namiastką emocji które znajdziesz u innych....:cool:

pozdro

NETbet

p.s.

jakbym ciągnął dziennik dalej - popadlibyście ze śmiechu:D

postanowiłem Was oszczędzić:cool:

Edytowane przez netbet
Coś niesamowitego ten Wasz dziennik...perełka normalnie - jak dla mnie ! Dzięki Wam mam ochotę na ten "skok na głęboką wodę", jak przestrzega rodzinka...czyli budować dom SAMEMU ,tzn.rękami męża i ewentualnie brata. Mój mąż teraz buduje innym, pracuje na budowach,wykończeniówkach...my z budżetem 125tysięcy baliśmy się zaczynać, ale teraz wiem ,że można! Mam w planach domek salsa 107m...i nieważne,że nie będzie kafelek i że na poddasze będę musiała czekać parę lat.... Wierzę,że warto ! I dzięki Wam i Waszemu dziennikowi mam odwagę marzyć, że ... MOŻNA !!!
  • 3 weeks później...
.... dzięki Wam i Waszemu dziennikowi mam odwagę marzyć, że ... MOŻNA !!!

eee... nie ma co marzyć, trza się brać do roboty:lol2:

pozdro

NETbet

Brakowało ostatniej części. Teraz już są wszystkie w jednym miejscu. :yes::yes::yes:

http://chomikuj.pl/lpawlow/budowa+domu/Cedryk+bez+tajemnic/

Ku chwale samorobom...

:bye:

.... ja to chyba sobie to druknę... :D zatyram drukarkę... ze dwie ryzy papieru.... a co!

dzięki Ipawlow

pozdro

NETbet

• 2 weeks później...
Ja pierdziuu, million odsłon :D. Nagrzebałeś sobie i się narobiło :yes:. Trzeba było wstawić fotkę koparki i wykopów, potem już mam mury i kończę dach, pozdrowienia. Człowiek całymi miesiącami "wlatał"do netbeta , czekał na kolejne patenty i oglądał postępy na budowie, a później ubzdurał sobie, że może sam by się pobawił w budowlańca i zabrał się za robotę :D. Kurczę jak widać chcieć znaczy móc . Pozdrawiam!