Inż. 31.01.2011 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Jeśli chodzi o Twój projekt Netbet, a dokładniej o Twoją kotłownię...To tylko projektant bierze na siebie jej parametry - wymiary, wentylację...Czy w projekcie masz wpis: kotłonie na kocioł na paliwo stałe?To powinna ona spełniać te wymagania... Powiem Ci, za kwestie technologiczne, techniczne i projektowe odpowiada projaktant.W urzędzie pani Grażynka lub inna, sprawdza tylko formalną strona projektu: - jego zgodność z prawem miejscowym, - czy strony są ponumerowane, - czy są wszędzie podpisy, uprawnienia, itd...Nikt nie sprawadza w urzędzie czy Twoja kotłownia ma 5m2 czy 11m2...Osoba sprawdzająca to nie jest ktoś, kto się na tym zna - na technice... (rzadko kiedy). Więc chyba zostałeś potraktowany jak większość projektów typowych,podpis - 300-500zł i rób Pan jak chcesz... - polska rzeczywistość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamoos 31.01.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 ged pisze:"Hektary to czysta kalkulacja ekonomiczna - matematyka. Mały dom to drogi dom. Weźmy takie ogrzewanie. Spora część ciepła ucieka przez ściany zewnętrzne - dom 10x10m ma 100 m2 powierzchni i 40mb ściany zewnętrznej, dom 20x20m ma 400 m2 i 80m b ścian - wychodzi mi na to że na dom 4 razy większy potrzeba tylko dwa razy więcej energii Przy większych kubaturach różnice są jeszcze większe. " Z tym się nie zgodzę, bo to jest trochę naciągana kalkulacja ekonomiczna. Przy takim założeniu ścian jest rzeczywiście tylko dwa razy więcej . Ale posadzek na gruncie i powierzchni dachu jest nadal 4 razy więcej i tamtędy ciepło też mówi bye. Dochodzi jeszcze większa ilość okien. Chyba że tyle samo okien dasz na ścianie 10 co na ścianie 20m. Poza tym to pokaż mi dom 400m który jest parterówką 20 na 20m. Bo jak już są projekty to domy są w kształcie "T", "L" , "U" czy jeszcze innych liter alfabetu, więc automatycznie powierzchnia ścian rośnie równo z powierzchnią użytkową. Dlatego nie zgodze się, że mały dom to drogi dom. Każdy swój ogon chwali. U mnie będziejuż z warstwą ocieplenia kwadracik 8,80 x 8,80m. Żadnych wykuszy, podcieni,lukarn, balkonów itp. Jeszcze bardziej proste jak cep niż cedryk i równiez samorobnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 31.01.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Dokładnie. Ja też mam malutką kotłownię (ok. 1.9m szer x 2,9m długości) i spokojnie mieszci się w niej mój groszkowiec 18kW z powiększonym zasobnikiem, oraz zasobnik CWU na 300l (stojący). Jest jeszcze miejsce na pompkę do oczyszczalni i mieści mój zad z możliwością zwyobracania się w te i nazad Więc nie jest źle. Warunki dla kotłów o mocy 25kW dotyczą _kotłowni_, a w domach jednorodzinnych mało kiedy robi się _kotłownie_. Z reguły jest to pomieszczenie o funkcjach kotłowni. No i są to _zalecenia_, a nie wymogi. W PINB nic w tej kwestii nie sprawdzają, również w starostwie na etapie uzgadniania i akceptacji projektu. Jest tylko wymóg określenia paliwa i certyfikat energetyczny. Wsio. Kominiarz u mnie tylko sprawdził drożność komina (poprzez spalenie w wyczystce komina gazety i obserwacji ruchu spalin i cząstek spalonego papieru) oraz wentylacji grawitacyjnej. Przybił pieczęć, więc jakby się okazało, że jest be, to on by be-knął i kierbud, bo ja przecież nie muszę się na tym znać. Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 31.01.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 łącznie wszystkiego 440m2, bo tak mi wyszło taniej niż gdybym robił tylko parterówkę 130m2, a dzięki zoptymalizowaniu ocieplenia łaczny koszt ogrzania mojego domku będzie porównywalny z małą parterówką Sorrki, ale jak na "oświeconą górę olimpu" to trochę bajki Waść piszesz. Konia z rzędem temu co zbuduje taniej ponad trzy razy większą powierzchnię. Zgoda metr takiego domu wyjdzie taniej, ale całość itak będzie odpowiednio droższa, jeśli oba domy bedą w tym samym standardzie. Że tak duży dom można za te same pieniądze ogrzać co mały to też jakaś alternatywna matematyka. Znowy zgoda, że jeśli porównamy dobrze ocieplony duży ze słabo ocieplonym małym, ale co to zaporównanie?, jak pomiędzy bogatą i brzydką żoną a piękną i biedną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 31.01.2011 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 aspola masz na aleksandrowskiej, zaraz pod nosem http://www.aspol.com.pl/ [ATTACH=CONFIG]40795[/ATTACH] ktos cos może powiedzieć? maja tez rozdzielacze, pexy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 31.01.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 jakie lepsze podejścia pod krany, baterie, kible.. z gwintem zewnętrznym czy wewnętrznym? kurw@#$ zapomniałem....i jeszcze coś... piony i ciągi główne z rur fi32 czy można dać fi25 ?? ( 3,4mm różnicy na średnicy wew ) siedze nad zestawieniem materiałówki do wody... chyba będzie aspol... bo koło mnie, bo od dziś "jestem instalatorem" co sie przekłada na rabaty:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 31.01.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Podejścia pod krany naturalnie z gwintem wewnętrznym 1/2" o ile planujesz zaworki kątowe z sitkiem pod baterią. I teraz, weź taki zaworek do ręki i zobacz jaką on ma średnicę wewnętrzną , na moje oko jakieś 5-8mm ....to po co rura z wodą 32 ? Ja dawałem 25 piony i podejścia 20 - plastik zgrzewany. (Fajna prosta robota). W drugim domu planuję zrobić CWU z wykorzystaniem PEXa. Czyli podejście do rozdzielacza 25 , rozdzielacz PEX z zaworami kulowymi, rura PEX 16 podejścia bezpośrednio pod punkty poboru wody z tym na końcu : http://www.dobo.pl/product-pol-27-Kolano-pex-gwint-wewnetrzny-16mm-1-2-z-lapkami.html Zero kolanek, każdy łuk robisz luzem, wszystko w wylewce bez stresu można upakować. łatwo naciągać izolację bo nie ma zgrubień, małe opory przepływu. No i do tego TANIO i szybko. A jako filtr wstaw korpus na filtry do wody 10" przed rozdzielaczem, do niego wkłady sznurkowe 20 mikronów po 3,3zł ...i nie musisz się bawić dodatkowe sitka i zaworki przed każdym punktem poboru wody. Moim zdaniem to jest najprostszy system rozprowadzenia wody. Dodatkowo PEX ma warstwę antydyfuzyjną, więc nie będzie glonów w rurach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 31.01.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 "jestem instalatorem"[/i] co sie przekłada na rabaty:D Witam instalatora. Problemem z pp jest odkręcanie po latach , gdyż zwykle część mosiężna gwintu ,,opuszcza’’ część z pp, lepiej nie stosować gwintów wewnętrznych, zewnętrzne zaś muszą mieć wystający sześciokąt do przytrzymania płaskim kluczem. Pod wężyki – mufa(kolano) gwint zewnętrzny ( spłuczka, bateria na umywalce, zlewozmywaku itp. wężyki dokręcasz i odkręcasz prawie ręką. Pod baterię na ścianie- mufa gwint zewnętrzny+ zestaw(metalowa listwa + dwa mosiężne kolanka z uchami , żadne tam drogie plastyki ) mufy wkręcić w zdemontowane kolanka, potem zgrzać z rurami na ścianie ,ustawić i zamontować na listwie do ściany, potem po kafelkach w kolanka mufa-nypel dystans i można się wieszać na baterii np. prysznica Rury metalowe łączyć z pp tylko mufą z półśrubunkiem( ale zawsze z dostępem) + sztywna uszczelka w środek , by uzyskać ładną powierzchnię czołową metalowej rury szlifujemy ja lub lepiej na rurę nakręcić dystans mufę –nypel. Pozdrawiam, PS. powierzchnia koła to funkcja kwadratowa więc nie myślimy ,, to mniej tylko 3,4 mm’’ tylko dokładnie liczymy różnicę np. w mm2 i wychodzi nagle np., 50% mniejszy przekrój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 31.01.2011 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Witam instalatora. PS. powierzchnia koła to funkcja kwadratowa więc nie myślimy ,, to mniej tylko 3,4 mm’’ tylko dokładnie liczymy różnicę np. w mm2 i wychodzi nagle np., 50% mniejszy przekrój ..sprawdzam czujność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 31.01.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 tomraider - zapuść skype! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inż. 31.01.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Pozwolę sobie zapytać czy jeszcze ktoś porywa się na instalację w stali / ocynk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 31.01.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Ja mam piony fi 25, główniejsze gałęzie na fi 20, natomiast dojścia do punktów najczęściej na 16-tce.32-kę mam tylko jedną rurę od licznika do pierwszego rozgałęzienia.Czasem ludzie nawet przyłącza w ziemi mają na 32, chociaż standardem jest 40-tka więc chyba nie ma co przesadzać.Myślę, że dawniej w stali dawali duże przekroje bo z czasem te rury zarastały, ale dziś to nie jest konieczne. PS:Żeby nie zaśmiecać, bo zgadzam się, że każdy kolejny metr jest tańszy co nie znaczy że nie musimy za niego zapłacić to dodam tylko , że w bloku ogrzewanie jest tańsze nie tylko ze względu na bryłę a bardziej z powodu tego że średnio dogrzewa każdego od 2 do 4 sąsiadów oraz że jest znacznie tańszy węgiel dla elektrociepłowni to taki bonus za budownictwo wielorodzinne. Nieprawdom jest tednak że znacznie większy dom ogrzejemy za podobne pieniądze co mały jeśli będą podobnie ocieplone, poza tym mały dom też może mieć zwartą budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 31.01.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Z dziennikiem byłem na bierząco od dawna, natomiast aby przeczytać całe komentarze potrzebowałem sie rozchorować;]netbet jesteś moim idolem!Napisałem to w gorączce, ale z premedytacją.Jak dobrze pójdzie to w b.r. ruszam z moją "samoróbą"pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 31.01.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 (edytowane) Jestem forowiczem, nie forumowiczem! jesteś forumoffcem:D jak zwał tak zwał.... samorobem zostaniesz! chwalebne !! thx NETbet idol jest jeden: Rysiek Rydel.... Edytowane 31 Stycznia 2011 przez netbet zapomniałem o idolach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 31.01.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Pozwolę sobie zapytać czy jeszcze ktoś porywa się na instalację w stali / ocynk? Witam. Jak kto nie umie lutować , to jak najbardziej ocynk, metrowy odcinek za ogrzewaczem gazowym, ogrzewaczem przepływowym , jak na cienkiej działówce wypadnie bateria prysznica o którą zdarza się mocno oprzeć ( współny prysznic z żoną i nie tylko). Resztę zwyczajnie z PP, alupex jest fajny ale złączki ,trójniki,i reszta akcesorii są drogie. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 31.01.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Jak już zostanę tym samorobem i będę miał furę euro osczędności jak mój Idol, wtedy pewnie natchnie mnie, aby pojechać na kilka tygodni do Austrii na narty (ciepło kojarzy mi się z piekłem, a tam dopiero po śmierci więc żadne ciepłe kraje).Oszczędności będą spore ponieweważ nie będę ciągnał gazu na swój koszt, ani też nie będe montował super bezobsługowych kotłów z podajnikami o sprawnościach milionuff procentuufff Jako teoretyk - myśliciel sraram się takie sytuacje przewidzieć zanim powstanie projekt,Aby nie zatrudniać palacza przy okazji każdego wypadu na narty z późniejszym pobytem na wyciągu mój drogi (~1k zł nie licząc wężownicy do cwu) bufor doposarzę w grzały za kilkaset złotych, które w połączeniu z prostą (prymitywną?) automatyka nie pozwolą się mojej stodole wychłodzić poniżej tych 12 stopni.Z pesymitstami od 2 tygodniowych przerw w dostawie prądu nie dyskutuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 31.01.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Pozwolę sobie zapytać czy jeszcze ktoś porywa się na instalację w stali / ocynk? nie lepsze "lekkie" montaże i "sklejanki"? ja to w pewnym momencie myślałem o CWO w pexie... ale mi przeszło...( względy podał tomraider ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 31.01.2011 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Jak już zostanę tym samorobem i będę miał furę euro osczędności jak mój Idol, wtedy pewnie natchnie mnie, aby pojechać na kilka tygodni do Austrii na narty (ciepło kojarzy mi się z piekłem, a tam dopiero po śmierci więc żadne ciepłe kraje). Oszczędności będą spore ponieweważ nie będę ciągnał gazu na swój koszt, ani też nie będe montował super bezobsługowych kotłów z podajnikami o sprawnościach milionuff procentuufff Jako teoretyk - myśliciel sraram się takie sytuacje przewidzieć zanim powstanie projekt, Aby nie zatrudniać palacza przy okazji każdego wypadu na narty z późniejszym pobytem na wyciągu mój drogi (~1k zł nie licząc wężownicy do cwu) bufor doposarzę w grzały za kilkaset złotych, które w połączeniu z prostą (prymitywną?) automatyka nie pozwolą się mojej stodole wychłodzić poniżej tych 12 stopni. Z pesymitstami od 2 tygodniowych przerw w dostawie prądu nie dyskutuję. o masz!! ..kolejny który gada z sensem!!! .....czyli jest sposób na wyjazd na dwa tygodnie na majorkę i nie zatrudniania szwagra w roli palacza. prund jak prund - raz jest , raz go nie ma... ale zasobnik trza doładaować/dosypać..... cholera - nie doczytałem - grzały będą grzały... idę spać bo jeszcze cos pierdol#$% bez sensu..... dobranoc ( skończył sie własnie spaiderman ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 31.01.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 prund jak prund - raz jest , raz go nie ma Jak przez ostanie 30 lat u mnie nic nadzwyczajnego z prundem się nie działo to jest cień szansy, że akurat jak wyjadę to będę mógł spać spokojnie dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 01.02.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 idol jest jeden: Rysiek Rydel.... Heh.... A mnie właśnie z tego powodu nie było wczoraj online : ) Koncert Dżemu : ) Fajnie było, ehhhh... Wiem, że Ryśka się nie podrobi ale Maciek dawał radę. A to co wyrabiał Janusz na klawiszach to ... w ogóle mistrzostwo świata. Facet jest niesamowity. +solówki gitarowe +broda Beno i jego bassss. Kolejny koncert Dżemu i zawsze jestem pod wrażeniem. Uhhhhh.... Idę się doprowadzić jakoś do wyglądu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts