Martinezio 11.02.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 W temacie psiego stróża - labrador to raczej do towarzystwa, jeśli ma skutecznie pilnować to zdecydowanie sznaucer. O tak, sztucerem dobrze się pilnuje Netbet: hmm... co do tych rurek Genvex, to się nie wypowiem, bo sam mam Vavin-a, natomiast dlaczego AluPexy a nie PPR? Pewnie dlatego, że alu są wygodniejsze w użyciu Alupexy chyba idzie łatwiej pozaginać, oraz mają lepszą przewodność cieplną. Wytrzymałość rury jest mniej istotna, bo i tak dobrzy producenci gwarantują poprawne działanie do 10 bar ciśnienia, co jest 5x tyle, ile powinno być w standardowej sieci wodnej. Poza tym rura jest otoczona betonem, który swoje dokłada. Te pepeery są z kolei lepsiejsze przy rozprowadzaniu przyłączy wodnych/powietrznych, gdyż bo ponieważ nie potrzeba łączyć z mniejszych odcinków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SSN774 11.02.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 ...ile kosztuje wersjaJUNKERS Supraclass K 12-1 S61 - 13,5 kW z wymiennikiem?? Wracając do tematu pieca, mam nadzieje że netbet nie ma nic przeciw, dziś dzwoniłem do człowieka odpowiedzialnego za piece na paliwa stałe. Jeśli chodzi o wymiennik, zostało źle ujęte na stronie, gość szybko wyprostował, chodzi o wężownice schładzającą. Koszt w zależności od mocy kotła 180 zł w przypadku kotłów do 20kW, 200 zł za kotły powyżej 20kW. Tak więc nie tak w sumie drogo jeśli barć pod uwagę opinie na forum pod adresem Junkiego 2800 zł za 16kW z "wymiennikiem" do przełknięcia Pozdro Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 12.02.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 (edytowane) Witam.Alu-pex jest tak samo dobry jak rura PPR ale różnią się właściwościami:PPR rozszerzalność cieplna ok. 0,12 mm / m °C (konieczność kompensacji na długich prostych odcinkach ) Alu-pex rozszerzalność cieplna ok. 0,025 mm / m °CPPR współczynnik przewodności cieplnej 0,24 W / m °C ( od nowa przeliczyć rozstaw rur)Alu-pex współczynnik przewodności cieplnej 0,43 W / m °CAlu-pex łatwiej ułożyć ( mały promień gięcia) i lepiej trzyma kształt ( łatwiej mocować do styro) , są dostępne tanie sprężyny wew i zew do gięcia i złączki ( nie znalazłem tanich skręcanych do PPR) , system alu-pex jest ,,wymyślony’’ pod podłogówki . Jak z tym jest dla PPR ?, pewnie podobnie , jeżeli tak to można kłaść PPR bez problemu. Pozdrawiam.ps. genvex to duńczyk wykupiony przez faszystów więc bez obaw o jakość -napewno b.dobra Edytowane 12 Lutego 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 12.02.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 dzięki tom! tego genvexa mogę mieć po 1,31 +vat... ale nie polecają go nawet sprzedawcy... no powiedzmy proponują inne ... ten pomysł z ppr'em podsunął mi koleś z Aspol'u...oni właśnie robią na tym... mają rurę w zwojach właśnie do tego celu...maja do tego wszystkie złączki...myślę że temat dyfuzji tlenu w rurach jest pomijalny... natomiast... te współczynniki - temat do przegadania... tak na szybko... musiałbym dać dwa razy tyle tej rury co pex'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 12.02.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Alu-pex współczynnik przewodności cieplnej 0,43 W / m °C o!!!!! tego szukałem!! o to loto! ... czyli teoretycznie przy rozstawie co 20 cm i lichej tem zasilania można z m2 wyciągnąć 60W.. !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 12.02.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 (edytowane) polecają go nawet sprzedawcy... no powiedzmy proponują inne ... ten pomysł z ppr'em podsunął mi koleś z Aspol'u...oni właśnie robią na tym... mają rurę w zwojach właśnie do tego celu...maja do tego wszystkie złączki... myślę że temat dyfuzji tlenu w rurach jest pomijalny.. Witam. Temat dyfuzji oczywiście pomijalny bo Ty przecież będziesz miał instalację otwartą czyli wiecznie i stale będziesz napowietrzał swój diwodorek monotlenu( naczynie wzbiorcze) no chyba że nagle Ci się odmieni i zamarzysz o istalacji zamkniętej z wymiennikiem płytowym i wężownicą schładzającą (droga historia) . Prastare prawo handlu mówi że sprzedawcy zawsze polecają towary na których mają najwiekszą marżę i/lub najdłuższy termin płatności więc nie zawsze są tacy znowu wiarygodni. Lepiej spytać użytkownika albo znajomego instalatora. pozdrawiam. ps. współczynnik przewodności cieplnej weż od producenta rur na którego się zdecydujesz ,nieznacznie ale potrafią się różnić( np. od 0.40 do 0,47) .Na temat watów/metr kwadrat w podłogówce lepiej pytaj mpoplawa. Edytowane 12 Lutego 2011 przez tomraider błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalio 12.02.2011 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 (edytowane) Witam Jak mogę pomóc odnośnie wycinania styro pod rury to za pewne masz w domu lutownice podłączasz do niej drut miedziany 1,5 mm2 formujesz odpowiednio i wycinasz Jeśli idzie o rury ppr są one trudniejsze w układaniu w spirale podłogową, dodatkowo przy niskich temperaturach rura potrafi pęknąć podczas układania -tworzywo staje się miej elastyczne netbet jaką masz wysokość od chudziaka do sufitu ??? Ile planujesz mieć na gotowo ?? Edytowane 12 Lutego 2011 przez kalio cdn .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 13.02.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 netbet jaką masz wysokość od chudziaka do sufitu ??? Ile planujesz mieć na gotowo ?? gdzies juz pisałem... na gotowo będzie od 2,58 do 2,70.. tak mniej więcej...w zalezności od obniżeń... na podłodzie 11 cm styro i 6,5 - 7,0 cm wylewki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 13.02.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Witam. Termometr jakiś dziwny ale .......... wskazuje przecież 18 C więc może nie jest tak żle . Kozą możesz przecież palić na schodach, nie? pozdrawiam. ps.odwiedziłem dziś swoje fundamenty stanu 0. Dysperbit na wierzchu ściany fundamentowej po zimie ( tak jak podejrzewałem) poprostu się rozpuścił i poodłaził od betonu he,he, ale właściwa dwuwarstwowa izolacja z rozpuszczalnikowego lepiku w jak najlepszym stanie. Wodorozcieńczalne dysperbenty to pic na wodę fotomontaż a nie izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 13.02.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2011 Witam Właśnie skończyłem 2-dniowe czytanie waszego dziennika budowy. Jestem pod wielkim wrażeniem. Chłopie szacun wielki dla ciebie (oczywiście dla twojej małżonki także). My dopiero przed skokiem w nieznane (czytaj: budowa domu) na etapie adaptacji projektu. Jestem zwolennikiem własnoręcznej roboty (obecne mieszkanie sam wyremontowałem nie znając budowlanki i pojęcia o niektórych sprawach). Stąd chyba rozumiem twoje podejście do tego wyzwania pomijając kwestię finansową która jest ważna ale nie zawsze na pierwszym miejscu. Będę tu zaglądał czasami i kibicował dalej. Sprawnego CDZP do końca świata i jeden dzień dłużej. Hejka Wojtek ze Śląska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 14.02.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Witam Właśnie skończyłem 2-dniowe czytanie waszego dziennika budowy. Jestem pod wielkim wrażeniem. Chłopie szacun wielki dla ciebie (oczywiście dla twojej małżonki także). My dopiero przed skokiem w nieznane (czytaj: budowa domu) na etapie adaptacji projektu. Jestem zwolennikiem własnoręcznej roboty (obecne mieszkanie sam wyremontowałem nie znając budowlanki i pojęcia o niektórych sprawach). Stąd chyba rozumiem twoje podejście do tego wyzwania pomijając kwestię finansową która jest ważna ale nie zawsze na pierwszym miejscu. Będę tu zaglądał czasami i kibicował dalej. Sprawnego CDZP do końca świata i jeden dzień dłużej. Hejka Wojtek ze Śląska. a ja już myślałem że tu nikt nowy nie trafi.... że juz wszyscy widzieli... a tu niespodzianka! aż dwa dni ślęczałeś nad naszymi wypocinami? szok...ja chyba nigdy w całości tego dziennika nie przeczytałem... polecam sie na przyszłość, a jak ruszy CDZP - chyba wszystkich zaproszę na "mały bal" NETbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 14.02.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 kalio.... o tej lutownicy tez myślałem, ale francy nie mogę znaleźć... gdzies się "zagubiła w akcji" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.02.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Lutownicę od razu sobie odpuść, w każdym razie z drutem jako "nożem". Sprawdzałem i jest do dupy, drut się gnie, cięcie idzie baaardzo wolno. Naprawdę o wiele szybciej się to robi nożem tapeciarskim. Zwłaszcza, że tego nie trzeba ciąć z milimetrową dokładnością, wycina się "mniej więcej" i tyle. Jak bardzo chcesz, potem co większe dziury sobie zapiankujesz, idealiści zasypują je też suchym piaskiem. J. PS: minus trzy stopnie i wymiękł, ja hydraulikę przy -10 rzeźbiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 14.02.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 PS: minus trzy stopnie i wymiękł, ja hydraulikę przy -10 rzeźbiłem starzeję się.... i juz dość wymarzłem w tym roku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 14.02.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Wtrącę się do układania styropianu - gdy ja ze swoim walczyłam to wszyscy mądrzy koniecznie kazali mi kłaść " na cegiełkę"! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 14.02.2011 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Witam Szczerze zachęcam do wydania dziennika w formie ksiązki, chociaż po tych wszystkich retuszach wydawniczych to już może nie być to samo. To się czyta jak powieść wessało mnie na 2 dni oczywiście przy zgrzewce browarków jakoś musiałem uzupełniać witaminy w organiźmie cobym nie padł. Przeczytałem już wiele dzienników - uważam to za obowiązkową lekturę przed rozpoczęciem budowy, dużo więcej można wynieść z tej lektury niż z czasopism i artykułów budowlanych. Ale najważniejsze jest to że opisują one w realu wszystkie zdarzenia bez ich koloryzowania. Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raftrip 14.02.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Panie Netbet! Śledze twoje poczynania już dość długo, przymierzam się teraz do rozpoczęcia własnej budowy a tu co!! Odpuszczasz! Jak ja już swój obiekt westchnień prawie przekonałem do ideii samodzielnej budowy naszego "kurnika", a ty jej (mojej szanownej małżonce) taki argumet dajesz!!! Przygarnij zwierza i nie odpuszczaj:yes:PzdrRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 14.02.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 Wtrącę się do układania styropianu - gdy ja ze swoim walczyłam to wszyscy mądrzy koniecznie kazali mi kłaść " na cegiełkę"! ..no i bardzo dobrze! .... pierwsza warstwa u nas jest BARDZO mocno spasowana i dociskana "klinami" styro przy ścianach - nie ma prawa sie rozjechać! ..druga warstwa pójdzie "w cegiełkę" - jak karzą "mądrzy":D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 14.02.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 rewo66 - tez czytałem ..i czytam dzienniki ... i jest to skarbnica wiedzy. raftrip - słabo widzę podjaranego zwierza na styropianie.... nawet jak mu pod nogi rozścielę dechy .. to i tak może się "wtopić" w otoczenie" nie odpuszczam.... ino mruss mnie wystrachał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raftrip 14.02.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2011 No to nic innego nie pozostaje ci jak udać sie w niedzielę na sume do tego kościoła co tam dzwonią i się modlą i rzucić na tace coby Ten tam na górze swą mocą sprawczą mróz zesłał lżejszy albo w całości zaniechał powietrze mrozić Trzymam za cieplejsze prądy Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts