Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

Jeśli chodzi o tę kapilarę u Majkiego, to steruje ona łączną temperaturą powrotu, jeśli hydra majkiego dobrze popodłączał ;) IMO trochę nakombinowane, bo lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie zaworu n-drogowego (najlepiej n=4) sterowanego siłownikiem pod kontrolą elektroniki kotła, a w wersji taniej - ręcznie.

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

słuchajcie ... mam pytanie

Majki w dzienniku pokazuje rozdzielacz... oczywiscie na wypasionych zdjęciach..:p

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167566-Dom-Majkiego/page3 na samym końcu...

i moje pytanie:

- po co jest ta chromowana rura łącząca obie belki rozdzielacza przed zaworami odcinającymi?

No to wszystko już wszyscy napisali ;)

pozdrawiam, majki

tiaaa... tylko pewnie ta wypasiona wersja kosztuje "wypaśnie"

że wszytko mozna kupic to ja wiem... ale u mnie nie tędy droga...:-)

Witam.

Rozdzielacz zrób taki jak Martinezio, tylko można odpuścić te zawory do spuszczania wody , nic nimi nie spuścisz, wodę spuszcza się w najniższym punkcie zazwyczaj korkiem u dołu w kotle, Trzeba przewidzieć miejsce na pompę, bypass, rtl ,zawory elektromagnetyczne dla każdej pętli oraz pociągnąć kable do kotłowni itp.

pozdrawiam.

Tak jeszcze wtrącę, ponieważ dostałem na PM zapytanie o pewne urządzenie w mojej kotłowni (chodzi konkretnie o ten mosiężny dynks w ok. zaworu 3D).

Jest to Spirovent Microbouble Deareator, czyli separator mikropęcherzy powietrza ;) Szczegóły tutaj: http://www.syr.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=102&Itemid=115

Teoretycznie przy zastosowaniu tego urządzenia można sobie darować wszelkie inne odpowietrzacze, ale w praktyce to różnie działa. U mnie każdy obwód na powrocie ma automatyczny odpowietrznik dodatkowo, co widać na zdjęciach powyżej.

Masz dwa wyjścia , albo robisz mieszanie na zaworze wielodrożnym, albo na głowicy z kapilarą. Nie pakował bym się w sam zawór rtójdrożny bez termostatu z ręczną regulacją.

Rozwiązania są porównywalne, może któreś wyjdzie taniej, ale pewnie niewiele.

Witam.

Sorki ale nie rozumiem. Piszesz o ustaleniu temp wody w instalacji za kotłem zaworem 3D lub 4D lub głowicą z kapilarą(?????? o ssoo chodzi ????o zawór rtl??- on nic nie reguluje jest raczej zabezpieczeniem) . Nie ma zaworów 3D z termostatem , są z siłownikiem + sterownik. Co chcesz sterować temp wody w instalacji czy w rozdzielaczu podłogówki?

pozdrawiam.

...przecież rozmawiamy o rozdzielaczu podłogówki i temperaturach w niej panujących.

zawót n-drożny termostatyczny przykłady:

http://allegro.pl/termostatyczny-zawor-mieszajacy-ulrich-tanio-i1462704710.html

http://allegro.pl/honeywell-termostatyczny-zawor-mieszajacy-tm200-i1424619319.html

Zwykły zawór bez regulacji to prażka, trzeba biegać i ustawiać.

Zawór RTL (temperatura powrotu) to zupełnie inna bajka, też do podłogówki ale do małych pętli 15m2 (nie potrzeban dodatkowa pompa) , zupełnie inna zasada działania.

Edytowane przez arturromarr

...przecież rozmawiamy o rozdzielaczu podłogówki i temperaturach w niej panujących.

Witam.

Zaworem 4D ręcznie Netbet ustawi (każdego dnia, czy kiedy potrzebuje) temp wody którą pompa popchnie do rozdzielaczy . W nich , w wyregulowanym rotametrami przepływie na zaworach, woda popłynie równolegle wszyskimi pętlami. Problem powstanie jak okaże się że gdzieś jest za gorąco. wtedy by okiełznać sytuację ( czyli fajnie jest w straży ale w dupę parzy) stosujemy zawór rtl ,który w przypadku za wysokiej tenp powrotu zamknie się i przytrzyma wodę w podłodze aż ta się wychłodzi , żeby podłoga wtedy stygła równomiernie dodaje się pompę z baypassem bo woda krążąc lepiej-równomierniej ogrzewa a siebie wychładza. Zestaw o którym napisał mpoplaw jest inny niż Majkiego bo ma zawór3D i tem służy jako mieszacz ( reguluje temp) ale już w obrębie rozdzielacza.

pozdrawiam.

..to ja wam powiem jak to zrobię u siebie:

- belka zasilająca z zaworami do regulacji .. wszystkie złączki, sraczki, obrączki

- belka powrotu z zaworami do regulacji - reszta j.w.

czy będą odpowietrzniki automatyczne na rozdzielaczu - jeszcze myslę czy jest sens..( są fabryczne manualne... nie wiem czy powielać, albo "ręczniaki" wykręcę i wkręcę "automaty"...to się okaże...

czy będą zawory spustowe z belek - jeszcze myślę... ale chyba nie. ( bez sensu koszt )

parter na 5 odwodach: 3 na salon, 1 na kuchnię, 1 na hol + wiatrołap, przez kibel przechodzą wszytkie rury wiec będzie ciepło.

zasilanie rozdzielacza wodą o ustalonej temp za zaworem 4D - o pompę nie pytajcie .... nie znalazłem jeszcze nic taniego...:D

kompletny rozdzielacz nie przekroczy 170 zł. ( nie jest chiński ) - będę go miał w środę.. jak dobrze pójdzie..

ale mieszacie, poczytajcie pdf-y producentów

Zawór rtl jest zaworem do regulacjii temp. powrotu (wody!!!) i pozwala zbudować uproszczoną instalację podłogową ale tylko do 15m2.

do regulacji temp. pomieszczena służy zwykła głowica termostatyczna taka jak dla kaloryferów wtedy regulujemy realnie temperaturę powierza w pomieszczeniu ale potrzebny jest wtedy wspomniany bypass.

zupełnie nie wiem po co te zawory elektromagnetyczne rtl-e bypasy

Witam.

Odpowiadając na pytanie Netbeta o bypass z rozdzielacza Majkiego podałeś link do rozdzielacza z 3D dla podłogówki i kalafiorów , jężeli widzisz podobieństwo tp proponuję zmienić pingle ( okulary) i/lub okulistę. Jak nie wiesz po co są zawory rtl, pompy itp to, pomimo tytułu najlepszego doradcy, proponuję się edukować i przemyśleć i wtedy pisać. Nic nie dają linki do 100 stronicowych wątków o podłogówce bo komu ( Netbetowi niechce się) się chce tyle czytać. NIE MAM I NIE CHCĘ MIEĆ podłogówki na dodatek mam mało postów ,chcesz słuchać nowicjusza na forum???? Ty masz podłogówkę, i ponoć znasz się na tym więc czekamy na zdjęcia i opisy, oświeć nas Najlepszy doradco skoro wiesz jak tanio i dobrze zrobić podłogówkę na własnym przy\kładzie.

pozdrawiam.

ps. jako że chętnie czytam ludzi mądrych co mają coś mądrego do napisania , jak mnie przekonasz to może jednak zrobię w swoim domu choć w łazience podłogówkę.

podać wiadro wody?

..no za chwilę tu padnie jakiś trup..

spokojnie... może ja wszystkiego nie wiem, i pytam o byle gówna, ale ogólne zasady fizyki sa i znane...

o RTlach jeszcze nie doczytałem.. i chyba do niech nie dobrnę, bo mozna zrobić podłogówkę bez nich. RTL jak Artur napisał służy do regulacji temp.. to samo robia zawory na belkach rozdzielacza... dławienie - puszczanie - cała filozofia... ino z domieszką elektryki...

czy mam czas i ochotę czytać pinćset stron tego i owego - nie chce mi się

wolę zadać TU pytanie i mieć pewność że mądrzejsi ode mnie cos podpowiedzą...nugus jestem ( czasem cos sam znajdę...wiec jestem "mały" nygus - się sam usprawiedliwiam )

Edytowane przez netbet
popierd@#$ nicki

podłogówka to nie kaloryfer, nie da się nią przegrzać pomieszczenia, przy +24 podłogówka prawie się wyłącza, w skrócie potocznie nazywa się to samoregulacją podłogówki

a ten baypas w kanowskim rozdzielaczu u majkiego to rodzaj mieszacza, tyle że zawór mieszający jest ukryty w rurce i dostęp do niego jest za pomocą imbusa, poniżej instukcja co i jak na str 20

http://www.kan.com.pl/images/kan/down/pdf/InstrukcjaMontazu_op_kwiecien2007-www.pdf

Witam.

Piszecie bajki kolego, dopóki kocioł się pali i Netbet nie wejdzie do kotłowni skręcić 4D to nic(podłogówka) się samo nie wyłączy bo sterownik kotła pilnuje tem (pompy) kotła lub powrotu i ma w d..pie że Netbetowi akurat w salonie świeci słońce i w południe jest za ciepło. Po drugie na stronie 20 instrukcji jest opisana regulacja imbusem zaworu powrotnego a nie bypassu jak pisałeś. Naprawdę potrzebujesz nowych PINGLI przez stare nic nie widzisz kolego.Mylę się to skopiuj z instrukcji regulację rzekomego ,, zaworu mieszającego w bypassie wklej u Netbeta , teraz już bez chochlików ,jak zobaczę to chętnie przeproszę.

pozdrawiam.

ps. Fajny ten mpoplaw zawsze mnie rozśmieszy, pozdrawiam.

Edytowane przez tomraider

Witam.

PINGLE nowe muszą być kupione :), mpoplaw piszesz Netbetowi że chromowany bypass z rodzielacza Majkiego rzekomo ma w sobie zawór mieszający i na dowód podajesz i cytujesz instrukcję rzekomo że tak jest , he,he znowu mnie rozśmieszyłeś najlepszy doradco bo ponieważ masz słabe PINGLE to nie zauważyłeś że na rysunku nr.34 którego opis zacytowałeś NIE MA BYPASSU !!!!!!!!!! więc nie może on opisywać jego (rzekomo wiadomego ci) działania. Ponieważ nie wiesz to ja laik ci wyjaśnię po co są ( jak w ogóle są) bypassy w rozdzielaczach. Większość ich nie ma , bypassy stosuje się wtedy gdy zakłada się że użytkownik założy siłowniki - zawory elektromagnetyczne co może spowodować ( po zamknięciu wszystkich naraz ) że pompa nie miała by jak pracować więc bypass z regulacją-zaworem ciśnieniowym tworzy niewielki obieg niedopuszczający do spalenia pompy ,bypassem można też regulować przepływy w pętlach gdy pompa nie ma odpowiedniej regulacji(np. przy krótkich pętlach na najniższym biegu i tak jest za mocna).

pozdrawiam.

ps.nikt mi nie płaci a szkoda, jak kto ma za dużo kasy to chętnie przyjmę a mpoplawowi proponuję wyluzować warkocze:)

ps2 to co zacytowałeś w ramce dotyczy regulacji na wyjściu zaworu RTL a nie tego na wejsciu na imbus co sugerujesz, a i tak ma się to nijak do regulacji progu(ciśnienia)zadziałania bypassu bo ta zależy od ciśnienia podnoszenia pompy( w danym zestawie jest fabrycznie ustawione) a nie od ustawienia w/w zaworów.

Edytowane przez tomraider
błąd

słychajta....

ja nie planuję RTL'i... i by-pasów...

jedyny "bajer" to zawór 4D który opierdzieli wszytko ( czytaj: załatwi większość problemów związanych z w/w )

tak siedzę nad projektem i ... chyba zapakuję tak od niechcenia na parterze ze dwa grzejniki.... mam miejsce... kiedyś pewnie się przydadzą wiec rury można połozyć..

Słuchajcie, ja Was szanuję, naprawdę :)

Ale powiedzcie mi co ja mam, bo ja się już gubię :p ;)

Działać, działa, ale normalnie nowych rzeczy się dowiedziałem co ja mam w tej skrzynce. Może źle to o mnie świadczy, ale kurna do tej pory było ok i jakoś nie wnikałem co tam jest ... Hydraulik powiedział na co zwracać uwage przy zwykłej eksploatacji i już.

Znaczy ja mam tam zawór 3D czy nie, bo zawsze wydawało mi sie że nie mam i temperturą steruje ten zawór RTL ...

pozdrawiam, majki