Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

Najlepiej bazuj na materiałach dostarczanych przez producentów, oni najlepiej wiedzą jak używać ich sprzętu., Niestety producenta i rodzaj rozwiązania musisz wybrać sam.

O rtl-lach zapomnij to jest taki patent żeby podłączyć tanio małą pętlę podłogówki tak jak zwykły kaloryfer do instalacji wysokotemperaturowej:

http://www.sparkinstalacje.pl/rtl.html

Dawanie go jak masz już przygotowaną chłodniejszą wodę przez inną armaturę jest bez sensu. Co prawda będzie on dany w pętlach podłogówki pośrednio regulował zmiejszając dodatkowo temperaturę czynnika, ale zwykłą kaloryferowa głowiczka jest tańsza i reguluje odrazu temperaturę pomieszczenia a nie samej wody w podłogówce.

Ty decydując się na instalację podłogową jako główną i piec na paliwo stałe musisz obniżyć jego temperaturę i tu masz dwie metody albo zaworem wielodrogowym (najlepiej termostatycznym) przykłąd tu:

http://www.podlogowka.pl/pliki/inst_aib.pdf

, albo głowicą termostatyczną z kapilarą jak tu:

http://www.purmo.com/images/products/ufh/Instrukcja_duzy_zestaw_mieszajacy.pdf

Obydwie robią to samo, która tańsza/trwalsza nie wiem. Warto dodać jeszcze w pomieszczeniach zwykłe głowice trmostatyczne w pętlach. Wtedy masz na stałę ustawioną temperaturę w kotłowni (jak masz zawór, albo wielozawór termostatyczy) a każdy w pokoju idywidualnie ustawia sobie ciepłotę jaka mu odpowiada, ale wtedy powinien być baypass, albo jedna pętla (np. łazienka) na stałę otwarta bez regulacji.

Edytowane przez arturromarr

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...Ale powiedzcie mi co ja mam, bo ja się już gubię...Znaczy ja mam tam zawór 3D czy nie, bo zawsze wydawało mi sie że nie mam i temperturą steruje ten zawór RTL ..

http://img46.imageshack.us/img46/1655/000701.jpg

Z tego co widać na zdięciach w skrzynce masz regulację temperatury wody na zaworze z głowicą termostatyczną z kapilarą, taką jak tu:

http://allegro.pl/zawor-z-glowica-z-kapilara-i1439561486.html

To nie jest zawór RTL taki jak tu:

http://allegro.pl/zawor-rtl-do-ogrzewania-podlogowego-herz-1-2-i1450279046.html

Obydwa się przymykają przy wzroście temperatury, tyle że pierwszy miejsca gdzie przytkniemy kapilarę (najczęściej kolektor zasilający) a drugi przepływającej przez niego samego cieczy, więc regulują co innego i dlatego do innych rzeczy służą.

Może masz też gdzieś zawór trójdrożny (skoro tak twierdzi hydraulik) przy piecu do regulowania temperatury wracającej do niego wody , ale tego nie ma na zdięciach

Ok, żeby uciszyć te kretyńskie przepychanki zmienię temat, czy też może raczej wrócę do propozycji zadanej nieco wcześniej, aby podawać własne rozwiązania instalacji podłogówki.

No to wio.

Ogólne zapotrzebowanie na ciepło wg projektu typowego: 7kW (przy czym projekt przewidywał 10cm styro na podłodze, a jest 15; miało być 15cm styro na ścianach a jest 20; na poddaszu wełny jest 30cm łącznie w dwóch warstwach 18 + 12, a miało być bodaj 25).

Kocioł na paliwo stałe 11kW (ekogroch).

Instalacja CO w układzie zamkniętym.

Powierzchnia użytkowa: 111,8m2, przy kubaturze 613m3 (wg normy PN-ISO 9836).

System odbiorników CO mieszany (podłogówka + kalafiory w łazienkach i w pokojach sypialnych, czyli na całym poddaszu).

Powierzchnia podłogówki obejmuje cały parter, bez kotłowni i schowka pod schodami, oraz omija takie miejsca jak kabina prysznicowa, kominek, zabudowa kuchni.

Łączna powierzchnia parteru to 67,7m2 netto (czyli podłóg) z czego wypada jakieś 11m2 na pomieszczenia nieogrzewane.

Wykaz pomieszczeń:

- Wiatrołap: pow. netto 3,3m2; Tędy przebiegają rurki z rozdzielacza - niezaizolowane robią jako grzejnik ;)

- Łazienka dolna: pow. netto 5m2; b/d odnośnie zapotrzebowania na ciepło; rurki co 15cm (z wycięciem pow. pod brodzikiem i WC),

- Korytarz: pow. netto 6,6m2; b/d odnośnie zapotrzebowania na ciepło; rurki co 15cm, przy schodach na poddasze 3 rzędy co 10cm;

- Salon: pow. netto 19,2m2; zapotrzebowanie na 1320W; rurki co 15cm, przy drzwiach tarasowych 3 rzędy zagęszczone co 10cm;

- Kuchnia: pow. netto 13m2; zapotrzebowanie na 896W; rurki chyba co 20cm z wycięciem na zabudowę kuchni;

- Gabinet: pow. netto 10m2; zapotrzebowanie na 703W; rurki co 15cm chyba (dokładnie nie pamiętam ;)).

- Kotłownia nieogrzewana specjalnie - grzeje się od czopucha i rurek rozprowadzających CO i CWU i wystarcza.

Jeśli chodzi o poddasze, to tam podłogówka jest tylko w łazience górnej i zasilana jest z powrotu grzejnika drabinkowego (rurki co 15cm).

Odnośnie b/d - projekt typowy przewidywał ogrzewanie praktycznie tylko grzejnikami, a pętle podłogówki miały być tylko w łazienkach i kuchni. Zmiany dokonał hydraulik, który przekonał mnie na podłogówkę na całym parterze, bez grzejników. Nie żałuję tej decyzji i na dzień dzisiejszy zrobił bym drugi raz to samo, a nawet rozszerzył podłogówkę na cały dom (oczywiście w łazienkach drabinki bym zostawił, bo są zbawieniem dla ręczników po kąpieli ;)). Natomiast nie przekazywał mi swoich obliczeń, dlatego nie wiem dokładnie co i jak ;) Wiem, że działa OK.

Mam nadzieję, że pomoże to Netbetowi wykonać super-hiper instalację i będzie zadowolniony :>

Uff... Palce mnie bolą :p

http://img46.imageshack.us/img46/1655/000701.jpg

Z tego co widać na zdięciach w skrzynce masz regulację temperatury wody na zaworze z głowicą termostatyczną z kapilarą, taką jak tu:

http://allegro.pl/zawor-z-glowica-z-kapilara-i1439561486.html

To nie jest zawór RTL taki jak tu:

http://allegro.pl/zawor-rtl-do-ogrzewania-podlogowego-herz-1-2-i1450279046.html

Obydwa się przymykają przy wzroście temperatury, tyle że pierwszy miejsca gdzie przytkniemy kapilarę (najczęściej kolektor zasilający) a drugi przepływającej przez niego samego cieczy, więc regulują co innego i dlatego do innych rzeczy służą.

Może masz też gdzieś zawór trójdrożny (skoro tak twierdzi hydraulik) przy piecu do regulowania temperatury wracającej do niego wody , ale tego nie ma na zdięciach

Nie, na 100% nigdzie nie mam zaworu 3D.

Najważniejsze, że działa :)

pozdrawiam, majki

...(z wycięciem pow. pod brodzikiem

Tylko taka uwaga jako użytkownika ;) Mamy podłogówke pod prysznicem - teraz bardzo fajnie w zime stanąć na ciepłym metalu brodzika, niż na zimnym :)

Ale to tylko taka uwaga ;)

Pewno ten 1-2 m2 rurek nie zorbią różnicy, a miło się robi ;)

pozdrawiam, majki

My mamy brodzik akrylowy, głęboki ;) Brak ogrzewania pod brodzikiem podyktowany był tym, aby pod wpływem ciepła nie odparowywała z syfonu woda ;)

Mamy oczyszczalnię przydomową, więc wiadomo, co by było, gdyby się syfon odkorkował :p Podobnie pod WC-tem.

Niby codziennie się korzysta z urządzeń i woda jest stale uzupełniana, ale gdy zdarzy się, że dłużej się nie będzie korzystać z dolnej łazienki, bo wszyscy będą się moczyć w wannie na górze, lub wyjedziemy gdzieś na tydzień, dwa...

Witam.

Ale bigos, widać że wszyscy chcą pomóc to ja może też trochę.

Po pierwsze wszystkie zawory sterowane temperaturą mają niestety mały przepływ i dużą bezwładnoiść i ,, głód informacji=temperatury który mówi im co mają robić' to znaczy że np. zawór termostatyczny trzeba przykręcić do masywnego metalowego kaloryfera i to jego temp + wody przepływającej przez sam zawór mówi termoelementowi w pokrętle jak ma reagować cały zawór. w podłogówce mamy alupex ( czyli nic z punktu widzenia żródła do mierzenia) więc stosujemy zawory z kapilarą ktrórą mocujemy na jedynym dostępnym metalowym elemencie czyli rozdzielaczy bo sam przypływ wody to za mało. Jeżeli damy go na zasilaniu to odrazu się zamknie dotąd jak woda nie wystygnie w ( izolowanym) zasilaniu) to bez sensu, więc pozwalamy wodzie nawet za gorącej wpłynąć do podłogi i mierzymy taemperaturę kapilarą na kolektorze wylotowym,jak jest za wysoka, to zawór ( jak go zwłał tak zwał) zamyka obieg ) i woda w podłodze stygnie. Jak powierchnia jest mała ( do 15 m2) to stygnie w miarę równo lecz jeżeli jest duża to dobrze byłoby tą wodę pomieszać i poto jest właśnie pompa mieszająca, gdy producent wstawi w kolektory gniazda i zawory pod ewentualny montaż siłowników=zaworów elektromagnetycznych( które mogą się zamknąć wszystkie naraz) to dodaaje się bypass z ciśnieniowym zaworem umożliwiającym pracę pompy . Istnieją też droższe wersje ze sterowaniem zazworem 3D. Ale NETBET chce tanio i dobrze, więc szkoda o nich pisać.

Skupmy się na konkretnych sprawdzonych rozwiązaniach które bardzo dobrze opisał np Martinezio to najlepiej pomoże NETBETOWI a nie akademickie rozważania jak co się nazywa.

pozdrawiam.

. Ale NETBET chce tanio i dobrze, więc szkoda o nich pisać.

Skupmy się na konkretnych sprawdzonych rozwiązaniach które bardzo dobrze opisał np Martinezio to najlepiej pomoże NETBETOWI a nie akademickie rozważania jak co się nazywa.

pozdrawiam.

!! o !! i o to loto....sedno sprawy...

Witam

Jak ma być prosto i tanio to proponuje na piecu trzymać temp 40-45*C i tylko poustawiać dobrze obiegi wody na podłogówce, a na grzejniki wyjść bezpośrednio z kotła

Witam.

Jakby było można prosto to uzyskać to oczywiście byłaby to rewelacja. Niestety życie jest brutalne więc:

1. NETBET to tak jak ja dziecię z wielkiej płyty i zna się na paleniu papierosów a nie w kotle, długo potrwa ( o ile się w ogóle tak da ) aż nauczy się palić w dolniaku na 45 C.

2 45C dla kalafiorów to niewiele chyba że lubimy takie dwu metrowej długości.

3. Nic nie będzie,po za zasobnikiem CWU, chodzić u NETBETA w grawitacji więc pompy ( i ich sterowanie) będą konieczne.

4 ,,dobre ustawianie obiegów podłogówki'' wbrew pozorom nie jest takie proste ( trzeba rotametry i termometr na powrocie) i ze względu na jej bezwładność może potrwać parę i więcej dni.

5 brak układów ograniczających temperaturę rtl i pomp mieszających może skutkować przegrzewaniem niektórych ( z przewymiarowaną podłogówką) pomieszczeń.

6.zasobnika CWU nie da się nagrzać 45C i długo się cieszyć ciepłą wodą w kranie chyba że jesteśmy ,jak to kiedyś napisał BasH , kaczką.

pozdrawiam.

Edytowane przez tomraider

6.zasobnika CWU nie da się nagrzać 45C i długo się cieszyć ciepłą wodą w kranie chyba że jesteśmy ,jak to kiedyś napisał BasH , kaczką.

pozdrawiam.

... albo mamy taki kubikowy zapas, to 45 stopni na trochę wystarczy. Niestety przy stosunkowo małych zasobnikach trzeba je ładować przynajmniej na 55-60 stopni, aby mieć jako taki komfort z rozbiorem wody. A zatem przynajmniej tyle (nie licząc strat) musi być "na piecu".

Ja kombinuję pod siebie insztalację z czterodrogówką z samymi kalafiorami na rozdzielaczach ZA nią, a przed czterodrogówką zasobnik i w osobnym rozdzielaczu 3 pętle podłogówki prawdopodobnie z RTL i pompą mieszającą. Jak złapie mnie wena na rysowanie to coś podrzucę do oceny. Póki co leżę od tygodnia poszpitalnie i nawet piwka nie mogę, bo niby źle na szwy wpływa :/

tom... nie przesadzaj...

jedna zjarana koza nie swiadczy o niczym...:p

piec ma mieć 65 oC na wyjściu... temperature do podłogówki zredukuje zawór 4D ( jak mnie wkurwi ręczne sterowanie - kupię siłownik )

kaloryfery wpięte bezpośrednio do kotła... ja tak to widzę... na razie mam "rozsądne" zastosowanie dla dwóch na parterze.. piętra nie ruszamy.

rozdzielcz... podobno do mnie jedzie... chciałem taki najprostszy... z regulacją zasilania i powrotu, ale zaczynam miec obawy że dostanę z zaworami termostat na zasilaniu...jak przyjedzie - rozkręcimy i się zobaczy...

RTL.... jak mówiełm - nie dobrnę do niego - po co?

ilość pomp: jadna? dwie? jest mi to wsi ryba... dodatkowe 3 stówy przy samodzielnie wykonanej instalacji nie robią na mnie wrażenia..

każdy z "elementów" układanki CO CWU przecież ma regulację ... dławienie. w najgorszym razie będę więcej grzał komin niż podłogę..

by-pass... jak zajdzie konieczność - wstawi się... jakiś problem z tym jest?

wszelkie "teoertyczne" rozważania są dla mnie cenne... 126p tez teoretycznie potrafi polecieć 160 km/h....

nie o to chodzi.

jak wiecie - ja mam w dupie teorię ( podstawowe założenia i prawa fizyki szanuję ) ale czy to wszystko zabangla.... dowiemy się wszyscy tu zgromadzeni dopiero po wakacjach...bo dopiero wtedy zacznie się akcja "kotłownia"

jak dla mnie NAJWAŻNIEJSZĄ sprawą jest przewidzenie wszelkich możliwych kombinacji z instalacjami w perspektywie lat PRZED zalaniem wylewki

dołożenie czegos tu a czegos tam za dwa lata... pikus....chyba że braknie gdzieś podejścia.. wtedy dupa zbita.

( celem wyjaśnienia - solarów, PC , GWC.... i innych skrótów nie planuję i nie przewiduję pod nie podejść ... no poza CDZP :D )

Marti gitesowo to opisał.. należy się paluchom figlowanie po młodych cyckach... :D .. mam bardzo podobną sytuację i można odnieść się wprost

Witam.

J

4 ,,dobre ustawianie obiegów podłogówki'' wbrew pozorom nie jest takie proste ( trzeba rotametry i termometr na powrocie) i ze względu na jej bezwładność może potrwać parę i więcej dni.

termometr przylgowy- 6 zł x 5 sekcji

rotametr - po uj?

..zaczynam odrabiac lekcje z rozdzielaczy....na chwilę obecną rotametr to dla mnie "bajer" taka lanserska, glamurowa szklana rureczka.... czyli po nic.

..zaczynam odrabiac lekcje z rozdzielaczy....na chwilę obecną rotametr to dla mnie "bajer" taka lanserska, glamurowa szklana rureczka.... czyli po nic.

Nie po nic a po 4 dyszki pewnie sztukencja, a po to, abyś widział z jaką prędkością atomy tlenku diwodoru zapindalają w poszczególnych obwodach, a konkretnie czy mniej więcej równo. Bez nich też można poustawiać rozpływy ale wiąże się to z wykorzystanieniem dobrego, czułego czujnika np. tyłu matki dyrrektorki siadającej bezgaciorkowo po rozpaleniu w piecu w coraz to inszych miejscach Twojej podłogówki i meldującej gdzie grzeje słabo a gdzie mocno. Bez rotametrów regulacja jest upierdliwa już przy kilku pętlach. Wyregulowanie posiadanej teraz instalacji po wymianie kalafiorów na alusy wymagało kilku dni biegania z imbusem i kryzowania (bo instalacja na starych gałązkach i bezrozdzielaoczowa).

aha.

Temat do przemyślenia - jak odetniesz czterodrogowcem chałupę, to jednak dobrze mieć na krótkim obiegu łazienki! Dyrettorka to doceni.

tom... nie przesadzaj...

Marti gitesowo to opisał.. należy się paluchom figlowanie po młodych cyckach... :D .. mam bardzo podobną sytuację i można odnieść się wprost

Witam.

Na wstępie pozdrawiam BasHa, nasz kolega operacyjnie pocerowany ,słowem nówka pewex nie śmigany ,więc czekamy na kolejne ITI wizualizacje, jakoś dawno u NETbeta nie było śmiechów. Do Martinezia ,o to właśnie mi chodziło, strzał w 10tkę, mógłby do niego dołączyć ( opisując rozstaw rurek alupex+ foty CO) Majki ,Mpoplaw i Compi , Jarek.P, Amelia2 , i wszyscy inni co mają dobrze działającą już podłogówkę. NETbet napisałem że niełatwo palić w dolniaku na 45C ze względu na konieczność drzemania-kiszenia kotła co może skończyć się jego wygaśnięciem, nieuzyskiwaniem zadanej temperatury, dymieniem na całą okolicę, zarastaniem kotła i komina smołą i sadzą - wcale nie jest łatwo palić na niskich temp trzeba do tego trochę wiedzy i dużo wprawy.

pozdrawiam.

ps. NETbet masz jakieś młode cycki pod paluchami to podrzuć fotę , podziel się z kolegami tylko foty z linkiem bo BasH nie może ich zobaczyć( piwa też nie może:) ) bo by mu szwy postrzelały.

Nie po nic a po 4 dyszki pewnie sztukencja, a po to, abyś widział z jaką prędkością atomy tlenku diwodoru zapindalają w poszczególnych obwodach, a konkretnie czy mniej więcej równo. Bez nich też można poustawiać rozpływy ale wiąże się to z wykorzystanieniem .

...a czy zawory nie mają krzywych działania i przepływu??? nie ma liczydeł? .. rotamert jest dla leniwych... i wzrokowców

...a czy zawory nie mają krzywych działania i przepływu??? nie ma liczydeł? .. rotamert jest dla leniwych... i wzrokowców

WSTĘPNIE ustawisz na pewno, przy podobnych oporach/długościach pętli powinno być ok i doświadczalnie doregulujesz - nie mówię, że nie.

Jeśli netbet się zgadza

Zgadza się - wstawiaj poglądówki.

Witam.

Ależ można wyliczyś opory przepływu ( włamując się i wykorzystując komputery NASA), i według ,,krzywych działania i przepływu'' ustawić choćby zwykłe zawory kulowe ( potrzebna babka ze szklaną kulą, tak ona to wie) ALE jak dotad nikt tego nie próbował , i skoro nawet Dawid Coperfield też sobie kupił rotametry to znaczy nie kombinuj kolego bo akurat tu nie zaoszczędzisz.

pozdrawiam.

ps.Majki wstaw dokładne foty kotłowni i kotła to znajdziemy Twój zawór mieszający