Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie..no... nie o tej "ostatniej" myślałem... do tamtej bedzie spiew, ale nie ja będę spiewał...:D

Łooo... Tak z nudów wpisałem na jutjuba...

Ludzie mają pomysły...

http://www.tinyurl.pl?UR4CZybG

Hmmm... Coś zajmująca czasowo ta przeprowadzka... Idą normalne temperatury - można będzie coś podłubać.

słuchajta... mam pytanie o zasadność położenia tej "pięknej" srebrnej kratkowanej foli...

nie wiem czy juz o to pytałem... nie można położyć zwykłej czarnej 0,2 ?

czy to przypadkiem nie jest tylko warstwa poślizgowa dla betonu?

te namalowane pomocne kratki mam w d... wiecie gdzie ... koszt foli jedej i drugiej to róznica x2

pozdro

NETbet

p.s.

rozdzielacz docelowy ju mam...

Nie wiem, na ile to jest istotne i jaki procentowy ubytek sprawności wywoła jej brak, ale ta srebrna powłoka ma odbijać promieniowanie IR do góry. J.
...a w jaki sposób to promieniowanie poradzi sobie ze styro? gdyby miało juz zwiać gdzieś?

zdaje sie że mpoplaw kładł na zwykłej foli....

Edytowane przez netbet

NIjak, zostanie przezen wchłonięte. A gdzie się wchłonie, tam podgrzeje. I po to własnie jest to sreberko, żeby grzało nie styropian pod rurkami, a wylewkę nad nimi.

Tylko, jak pisałem, nie wiem, ile ciepła procentowo taka rurka w postaci promieniowania IR wydziela i jaki wpływ na sprawność grzania całości będzie miało przekierowanie części tego promieniowania do góry. Zwłaszcza, że promieniowanie nieprzekierowane nie znika tak po prostu, a jedynie się kumuluje w obszarze podrurkowym.

J.

NIjak, zostanie przezen wchłonięte. A gdzie się wchłonie, tam podgrzeje. I po to własnie jest to sreberko, żeby grzało nie styropian pod rurkami, a wylewkę nad nimi.

Tylko, jak pisałem, nie wiem, ile ciepła procentowo taka rurka w postaci promieniowania IR wydziela i jaki wpływ na sprawność grzania całości będzie miało przekierowanie części tego promieniowania do góry. Zwłaszcza, że promieniowanie nieprzekierowane nie znika tak po prostu, a jedynie się kumuluje w obszarze podrurkowym.

J.

Witam.

Ludzie litości, jakie zmierzalne ( o korzyściach w postaci ciepła z niego płynących nie wspomnę) promieniowanie podczerwone może wydzielić cokolwiek o tem nawet 40C. Folia w kratkę to kolejny bajer w budownictwie tak jak folia wytłaczana do fundamentów, dysperbity jako płynne izolacje, oddychające membrany, pustaki itp. Cuda zdarzają się w bibli i folderach reklamowych, w życiu raczej nie.

pozdro

ps. oczywiście wal najtańszą folię na styro bo to tylko i wylącznie warstwa pożlizgowa, jeżeli chodzenie po rurach pp mogło by je uszkodzić ( w mostkach czy kompesacjach nadepnięcie może je np.złamać) to naklej tam na folię np, czerwoną taśmę izolacyjną dla ekipy od miksokreta, będą uważać, Ty zresztą też

pozdro

Ja się nie zgodzę z tomraiderem :p

Właśnie z tego powodu, że tego promieniowania jest mało, to należy je oszczędzać i zagospodarować je maksymalnie.

Wydaje się, że to bzdura i kolejny farmazon naciągaczy-produentów, ale każdy produkt ma w sobie trochę prawdy. Owszem, można dać najtańszą z dostępnych, ale mimo wszystko wyszukał bym najtańszą z metalizowanych. Ile tej folii pójdzie i jaką ona ma cenę, żeby aż tak "oszczędzać"? W dobie ochrony środowiska istotne jest, aby produkować energii jak najmniej i spożytkowywać ją rozsądnie w maksymalnej ilości, zamiast puszczać ją w komin, czy w glebę.

Ponadto ta w kratkę jest po to w kratkę, aby łatwiej było montować na tym rurki (regularność rostaw rurek ma znaczenie takie, że wówczas podłoga nagrzewa się równomiernie i nie dochodzi w niej do niekontrolowanych naprężeń, które mogą spowodować pękanie posadzki i ułożonej na niej naszej wymarzonej i wyciułanej glazury).

O.

Edytowane przez Martinezio

Jak się będzie łazić, to się będą rozłazić, logiczne.

Wniosek: nie łazić. Rozłaź... TFU! Rozłożyć, położyć, przyszpilić.

A tak na poważnie - rozwijasz tą folię bezpośrednio przed kładzeniem podłogówki, wstępnie możesz ją sobie połapać spinkami od rurek, od razu na to potem rozwijasz rurki, a jak już rozwiniesz, to przed ich zasypaniem wysypką i tak nad taką podłogą raczej fruwasz, a nie łazisz.

J.

Ja się nie zgodzę z tomraiderem :p

Właśnie z tego powodu, że tego promieniowania jest mało, to należy je oszczędzać i zagospodarować je maksymalnie.

Wydaje się, że to bzdura i kolejny farmazon naciągaczy-produentów, ale każdy produkt ma w sobie trochę prawdy. Owszem, można dać najtańszą z dostępnych, ale mimo wszystko wyszukał bym najtańszą z metalizowanych. Ile tej folii pójdzie i jaką ona ma cenę, żeby aż tak "oszczędzać"? W dobie ochrony środowiska istotne jest, aby produkować energii jak najmniej i spożytkowywać ją rozsądnie w maksymalnej ilości, zamiast puszczać ją w komin, czy w glebę.

Ponadto ta w kratkę jest po to w kratkę, aby łatwiej było montować na tym rurki (regularność rostaw rurek ma znaczenie takie, że wówczas podłoga nagrzewa się równomiernie i nie dochodzi w niej do niekontrolowanych naprężeń, które mogą spowodować pękanie posadzki i ułożonej na niej naszej wymarzonej i wyciułanej glazury).

O.

Witam

Więc trzeba uwierzyć że zalana betonem prawie na całym obwodzie rurka pex pozostalym u dołu wąskim paskiem emituje IR do folii alu która jest przewodnikiem ciepła i po osiągnięciu tem pexu sama dalej bedzie emitować IR do styro, a może IR przejdzie prze z styro i beton? Nie wierzę że można cokolwiek zaoszcxzędzić tą metalizawaną folią, jedynie pozbyc się dolarów z kieszeni. Odnośnie ekologii: Produkcja aluminium jest jedna z najbardziej obciążających ekologię, alu występujące w setkach stopów jest drogie i nieopłacalne w recyklingu( nowe puchy na browar na zachodzie są już dawno ze stali). Pękanie kafli na podłogówce: najpierw uruchomiamy wiele razy ogrzewanie, powstaja mikropęknięcie i dojżewa beton, potem na przynajmniej półelestyczny klej kleimy kafle, znowu parę razy odpalamy c.o ( nawet w lecie) i wtedy dopiero fuga, i na bank nic nie pęknie( pamiętać że w kaflach na podłogę np.w korytarzu ważniejsza jest twardość od ścieralności)

Netbet TY mistrz rozsądnych i ekonomicznych wyborów, niedawno dla oszczędności chcialeś kłaść PP-R na podłogówkę a teraz lekką ręką puścisz pewnie ze 200 zyla na folię w kratkę? żmieniłeś płeć czy walnołeś szóstkę w lotto? ;)

pozdro

ps. Jarek dobrze radzi , położyć folię i pex i zaraz wykonać podłogę, fajne spinki widziałem na filmie w komentach jakiś czas temu (jak kłaść miedzianą rurę) zamieszczonym chyba przez Kalio

Edytowane przez tomraider

..nie no.... spokojnie jestem dalej skapiradło.... a dwie stówy nie chodzą po ulicy - przynajmniej u nas.

z tą rurą PPR nie wypominaj mi... nie wiedziałem - ale juz wiem - za co dzieki :yes:

pójdzie zwykła folia za 2 dychy a reszta w browar zostanie zainwestowana:D

reszta w browar zostanie zainwestowana:D

Witam.

a czy nie bardziej po Bożemu byłoby w ogóle Browar wybudować, połączyłoby się przyjemne z pożytecznym, nie?

Dział kontroli jakości browaru ( w postaci własnego gardła) masz już gotowy. I ocieplenie i ogrzewanie miałbyś z głowy, wiadomo dobry browar to zimny browar.

I klienci jak u fryzjera ,do końca życia bo wiadomo : prędzej w morzu wyschnie woda niż na browar chłopu kasy szkoda.;)

No nie no, panowie, bez jaj, a na cholerę toto kleić????

O ile sens stosowania tej folii, aczkolwiek dyskusyjny, jednak daje się jakoś wytłumaczyć, tak klejenie - ni chu... chucha.

Jak się robi "wysypkę" to klejenie nie ma sensu. Jak się robi wylewkę samopoziomującą (płynną, np. anhydrytową) to się klei wszystko dookoła.

Tomek