Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

..o oknach tarasowych pamiętam...tan będzie co 10 ...

zastanawiam sie tylko czy w kiblu na dole nie będzie za goraco.... przechodzą przez niego wszystkie rury...

pomieszczenie malutkie jakieś 3m2 a przechodzi przez nie łącznie 12mb rur...na 1m2

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Możesz trochę ograniczyć ciepło z tych rur np. izolując co drugą rurę ;) Chociaż nie wiem, jak to będzie później z wylewką - czy nie będzie zbyt cienka i słaba przy tej otulinie...

Z drugiej strony wiesz jak to miło jest rano wejść do ciepłej łazienki, podczas gdy w domu jest w ok. 20 st.? ;) Ew. usiąść sobie na grubszą sprawę i przysnąć (rozluźniają się wtedy mięśnie :> ) :D

Witam.

Pex ładnie równo położony, roztaw w środku salonu bez większego znaczenia , zmiana z 20 cm na 18 cm to zaledwie ok.10% gęściej a i tak w środku salonu pewnie nie będzie miejsc do siedzenia , przechodząc przez środek nie poczujesz ewentualnej zmiany temp podłogi. W toalecie tylko połowa rur( zasilające) będą miały odpowiednią tem do grzania , reszta przecież to wychłodzony powrót, łazienki i toalety z racji kafli i wentylacji to zawsze najzimniejsze pomieszczenia więc ich raczej nie przegrzejesz.

pozdro

Edytowane przez tomraider

Olga.... wszystkie mozliwe patenty na płyty są tu w komentach kilka stron wstecz...:D trza tylko coś pospawać, coś zbić, coś "przystosować"

Patent zastępczy by Yeti genialny i od dawna na budowie wykorzystywany, ale nie jako podnośnik płyt g-k :)

Patenty ze stron poprzednich zostały przedstawione ojcu-dyrektorowi- podumał, postękał, otworzył browca i pognał do warsztatu. Spożytkował na swoje cudo 4 ławki szkolne z "demobilu" i powiem Wam- klasa! Nic tylko pomalować na żółto i na alledrogo po 400 spychać :D Fotkie miałam pyknąć ale baetryja zdechła... Dzięki chłopaki za inspiracje i 5 stówek w kieszeni :D

..no to choć obiecaj żę foty tu pchniesz....:D

polukamy... obcenimy... obśmiejemy...opijemy sukces..

p.s.

oszz... a ju miałem nadzieję że ktos kupi "zawodowy" podnośnik i będzie od kogo wysępić...:D:D

Tak się właśnie zastanawiam czy się nie obrazić, a że mój niby nie jest "zawodowy"?! Jeszcze będziesz chciał dziadu pożyczyć moje cacuszko :D

:bye:Witaj netbet natknąłem się na wasz dziennik przeglądnąłem i widzę dużo wspólnych rzeczy tzn. ja też prawie cały dom wybudowałem własnymi siłami i trochę przy pomocy rodziny na pewno da się to zrobić.Mieszkam sobie na swoim choć jeszcze nie wykończone nawet w środku nie otynkowany korytarz ale to moje :lol2: Zaczyna się robić ciepło więc trzeba się brać za robotę a dużo jej jeszcze jest wspomniane tynki i ocieplenie garaż no i podwórko.Powodzenia i jak najszybciej na swoje :bye:

oczywiście można też na metry 1m pex'a = 1 m browca

Ustal stawkę i cennik za swoje usługi

Zobaczysz ilu będzie chętnych

:D ten przelicznik mi sie podoba...1 metr pexa= 1 metr browca= 4 puszki=12 zyli

...za 400 metrów rur = 1600 puch = 4800 zyli

( a niech stracę... w cenie wszystkie materiały i pieczony prosiak za free ode mnie )

stawka ustalona!!

ktoś chętny?:D

Net, wiesz co - wyślij ofertę na zdjęcia do katalogów o podłogówce do KanTermu :> Może się okaże, że ta podłogówka wcale Cię nie będzie kosztowała, jeśli kupią :)

Co do przebranżowienia się, to pytanie, czy w cudzym domu też tak się będziesz przykładał do roboty, jak u siebie? Tu masz czas i sam wiesz, co gdzie robisz i jak długo. Nikt Ci nad głową nie wisi, że "Panie, to miało być 2 godziny temu zrobione" (bo chyba Matka Dyrettorka ma anielską cierpliwość do Ciebie).

Co do przebranżowienia się, to pytanie, czy w cudzym domu też tak się będziesz przykładał do roboty, jak u siebie? Tu masz czas i sam wiesz, co gdzie robisz i jak długo..

...jakbym sie sprężył to myślę że 100m2 podłogówki można spokojnie machnąć w dwa dni...

Nie, no to jest jasne. Tylko czy sprężenie nie wpłynie na jakość roboty? ;) Wiesz jak jest - fachofcy generalnie wiedzą co i jak i pewnie gdyby się odrobinę przyłożyli do roboty pod kątem serca, a nie flaszek, to nikt by nie narzekał na robotę, co nie? Tyle, że im się po prostu już pewnie nie chce przykładać, bo jak zrobią po łebkach, to i tak będzie działać (przynajmniej przez pewien czas potrzebny na "uprawomocnienie" się okresu, w którym można powiedzieć klientowi burzącemu się, że przecież działało, a teraz to awaria nie z mojej winy...) ;)

Zawsze uważałem, że jak się robi dla siebie, to robi się najlepiej, bo to w końcu moje i wkładam w to coś więcej, niż tylko kasę.

po ile chodzi browar w biedronce? bo jak po zylu - nie wchodzę;)..a o prosiaku zapomnij.

Ty już nie narzekaj, bo ja paletkami kupuję jak mają okocimka po 1,99. A tak przy okazji tematów wodnych - daj patent na pompowanie instalacji (ozłączkowanie, manometrowanie i przyrząd wtłaczający :) ). pozdr