Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

Vawin zaleca test instalacji PP ciśnieniem do 8 barów. 16 barów to chyba trochę hardcore.

Druga rzecz - ani kompresorem (takim normalnym) ani tym bardziej pompką do pompowania kół więcej nż te parę barów nie nabije. Do tego potrzebna jest albo specjalna pompka do prób ciśnieniowych (na allegro za 200zł można kupić) albo stary agregat do lodówki.

J.

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Testujemy x1,5 lub x2

Oczywiście instalacja napełniona wodą

Lepiej unikać nypli :)

Faktycznie, dokopałem się na stronie wavina, zalecają próbę ciśnieniem 15bar, przez 60 minut. A kurcze,m byłem przekonany, że ma to być 1,5-2x ciśnienie robocze.

A z nyplami - o co chodzi?

J.

Edytowane przez Jarek.P

To masz problem

raz układ nie koniecznie może byś szczelny (temperatura)

a dwa 8 bar to trochę mało na przetestowanie wody powinno być ok 1,6 MPa, wodomiary testuje się ciśnieniem 3,2MPa.

Kupić inny manometr ze skala do 20bara-bara i pompować

..bo ja wiem czy problem...

czynnik pompowany chyba nie ma specjalnie znaczenia... woda czy powietrze... instalacja ma byc szczelna i tyle...

ciśnienie testowe 6 bar.... według mnie wystarczy, bo jakie jest cisnienie robocze takich instalacji? połowa?

byłem rano sprawdzić manometry... żaden nie drgnął! ciśnienie zadane jest utrzymywane i o to chodzi.

jak jest jakaś wada instlalacji (miktopekniecie) to moze strzelić w kochonez przypadkiem

Eee, to w takiej sytuacji może strzelić cokolwiek, nie tylko nypel :)

Co do prób wreszcie - najwyraźniej strona vawina żyje własnym życiem, bo w pracy z kolei dokopałem się do ściągniętej rok temu instrukcji w PDFie, która opisuje próbę wielogodzinną ciśnieniem do 8 barów. Tak mi się wydawało właśnie, że gdzieś to wyczytałem...

Mniejsza, 15 bar przez godzinę, 8 bar przez dobę - tak czy tak szczelność się stwierdzi bez problemu, a że obecnie moja instalacja jest pod roboczym ciśnieniem wody (4 bary u mnie na zimnej i 2,5 bara na ciepłej i tak, mam zamiar to wyrównać) od niemal roku i przecieków brak, to swoją odhaczam jako sprawdzoną w 100%

A co do korków do prób ciśnieniowych - tak samo, jak Netbet kupiłem zwykłe żeliwne (tylko, że ja kupiłem ocynki), wychodząc z prostego założenia - te plasticzane są w zasadzie jednorazowe, sprawdzić i wywalić. A te żeliwne w nieużywanych punktach mogę zostawić choćby i na wieki. Druga rzecz to fakt, że ja jestem wielbicielem pakuł i pasty uszczelniającej, dużo bardziej to do mnie przemawia niż plastikowy koreczek z gumową uszczelką.

Poza tym... czytałem w jakimś dzienniku budowy o tym, jaką jazdę miał ktoś z tymi plastikowymi zatyczkami przy próbach ciśnieniowych: ot, wypisz wymaluj, jak Netbet z tymi swoimi korkami (nawiasem mówiąc aż mi się nie chce wierzyć w taką serię pękniętych korków, może po prostu pakuł za mało nakręcałeś?), tylko kurew mniej w powietrzu latało.

J.

Edytowane przez Jarek.P

Też jestem zwolennikiem tych żeliwnych/stalowych korków. Jest tylko jeden ból z nimi - trzeba mieć do nich kwadratowy klucz, bo te wszystkie nastawne francuzy i inne tego typu potrafią się rozregulować i korek momentalnie ma wyrobioną główkę :evil: A potem to już rżnąć go trzeba, bo prawie niczym nie wykręcisz dobrze zastałego korka... A jak jeszcze nie daj Bóg schowa się odrobinę głębiej w glazurze, to bez wyrywania płytki się nie obędzie :(

Poza tym... czytałem w jakimś dzienniku budowy o tym, jaką jazdę miał ktoś z tymi plastikowymi zatyczkami przy próbach ciśnieniowych: ot, wypisz wymaluj, jak Netbet z tymi swoimi korkami (nawiasem mówiąc aż mi się nie chce wierzyć w taką serię pękniętych korków, może po prostu pakuł za mało nakręcałeś?), tylko kurew mniej w powietrzu latało.

J.

Jarek - uwierz.

1.korki mają mikro dziury przy kwadratowej główce... wszystkie! ...i tamtędy mi spier!@#$ cisnienie

2.dobrze nakręciłem pakuły... teflonowi jakoś nie wierzę...

Zdarza się, zwłaszcza w marketach, gdzie 99% produktów jest robiona w ChRL, lub na "specjalne" zamówienie marketu (np. Wyprodukowano dla ... przez ... ). Z reguły takie "specjalne" zamówienia dotyczą głównie ograniczenia kosztów produkcji, czyli na gorszym materiale, mniejszą uwagę przykłada się do jakości wykonania, a większą na ilość, itd. Najlepsze jest jeszcze to, że potem markety dodatkowo podkreślają te produkty jako "pod stałą kontrolą jakości"... Tylko, że żaden nie podaje czego dotyczy ta kontrola ;)

trzeba mieć do nich kwadratowy klucz, bo te wszystkie nastawne francuzy i inne tego typu potrafią się rozregulować i korek momentalnie ma wyrobioną główkę :evil: A potem to już rżnąć go trzeba, bo prawie niczym nie wykręcisz dobrze zastałego korka... A jak jeszcze nie daj Bóg schowa się odrobinę głębiej w glazurze, to bez wyrywania płytki się nie obędzie :(

Francuzy (czy też raczej "szwedy", bo francuz to taki podobny do młotka, z kręconą rączką) faktycznie potrafią się luzować, zwłaszcza tanie badziewia, ale żabą do rur odkręcisz wszystko. Tez najlepiej taką odrobinkę lepszą, z półki wyżej niż ta z narzędziami po kilka PLN. Moje korki co i rusz skądś wykręcam, gdzieś wkręcam i żaden się nie wyrobił jeszcze.

J.

zaleta pakul taka ze mozna wyregulować śrubunki teflon jest jednorazowy i jedno dokręcalny.

Ja nie martwie się o wytrzymałość stalowych nypli - to dziwne że netowi ciekną przy główce, a końcówek z pcv które przy wkręcaniu stalowych nypli mogą pęknąć, można zerwać gwint, może dojść do rozluźnienia i potem strzela niczym korek od szampana tylko inna siła.

Stawiam duża flachę że jak by taki nypel wystartował z 8 bara to by Netowi dziurę zrobił w jego kozłowickich pustakach

Wiesz... kusi mnie mniej więcej od roku, żeby zgrzać parę kawałków rurki, ze dwa kolanka, z jednego końca zaślepić, z drugiego dogrzać kolanko z gwintem, podłączyć moją pompke do testów ciśnieniowych (pompuje do 40 barów) i przetestować, po pierwsze ile PP wytrzyma, po drugie - co pierwsze puści. I podsuwasz właśnie znakomite "po trzecie" - jak daleko poleci.

Jedyne, co mnie powstrzymuje, to zamontowane już okna. Ale jeszcze pomyślę, może jakaś prowizoryczna osłona... :D

J.

Wiesz... kusi mnie mniej więcej od roku, żeby zgrzać parę kawałków rurki, ze dwa kolanka, z jednego końca zaślepić, z drugiego dogrzać kolanko z gwintem, podłączyć moją pompke do testów ciśnieniowych (pompuje do 40 barów) i przetestować, po pierwsze ile PP wytrzyma, po drugie - co pierwsze puści. I podsuwasz właśnie znakomite "po trzecie" - jak daleko poleci.

Jedyne, co mnie powstrzymuje, to zamontowane już okna. Ale jeszcze pomyślę, może jakaś prowizoryczna osłona... :D

J.

Normalnie wariaty :) Od dzisiaj zaczynam czytac komenty, nie dziennik :cool:

NetBet normalnie stracisz przez nich polularnosc - moze jakis skandal??

Jak chodzi o testy ciśnieniowe to rurki PP maja normalną prace 16 bara cisnienie próby 32 cisnienie rozrywajace ok 72 - nie powinno być niższe

Jak by co mam sprzezarke ktora bije na 270 :) i da rade co nieco wysadzić

a dla zabawy zacznij od

http://www.youtube.com/watch?v=iCsrVLE9oXQ&feature=related jeden z lepszych filmów

ps.

można tak testować kanalize

Czym wierciliście otwory w dziurawce pod puchy ??

Edytowane przez kalio