Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Za co? Za to, że gipskartony montujesz kilka dni po zrobieniu wylewek. Spuchną Ci...

J.

..eeee... nie ma aż takiej wilgotności...poza tym są tym wylewki są "intensywnie" wietrzone przez dziury na poddaszu przy murłacie..:cool:

no i mnie w kościach nie łamie - wiec wilgoć w normie:P

..eeee... nie ma aż takiej wilgotności...poza tym są tym wylewki są "intensywnie" wietrzone przez dziury na poddaszu przy murłacie..:cool:

no i mnie w kościach nie łamie - wiec wilgoć w normie:P

Te wylewki się nazywają półsuche, ale tam w nich jest od cholery wody (ktoś gdzieś na muratorze to liczył niedawno, wyszła gigantyczna ilość wbrew pozorom), cała ta woda właśnie paruje. Może i nie masz w domu sauny, ale wilgotność jest na pewno podniesiona. Poczekaj, zajmij się czym innym, czekających robót na pewno masz od cholery i trochę.

J.

Wody na 130m2 wylewki poszło jakieś 1000-1200l. Wilgotność przez pierwsze trzy-cztery dni 70%. Wczoraj spadło do 50 pomimo, że całość zrosiłem wodą przedwczoraj wieczorem. okna pouchylane. Net, poszukaj sobie na razie innej roboty na budowie. Na sufitach może się zdarzyć, że zobaczysz później miejsca mocowania wkrętów. Po prostu się zapadną. O pomarszczonym papierze nie piszę, bo na suficie tego raczej widac juz nie będzie, ale na ścianach jak najbardziej. Gratuluję podnośnika.

Net wymień kółka w swoim podnośniku bo tylko posadzkę Ci porysują, najlepsze będą takie z wózka marketowego koszt 2 zł

spoko... spoko... te są gitesowe - nic nie rysują a ich obrotowość i hamulec super pomaga w stawieniu rusztowania. obciążenie 45kg na kółko wytrzymuje mnie, płytę i dechy...

kółka kupowałem w obi... były najtańsze z tych "do przyjęcia" ... każde inne które mi sie podobały kosztowały ponad dychę za sztukę... wiec wybór był prosty.;)

..podwiesiłem wczoraj tylko kawałek - z premedytacją.

chciałem zobaczyć jak to idzie.... a przy okazji zobaczę dziś jak płyta reaguje na wilgoć.

ile wody poszło wiem - 400-450 litrów... wiem że to musi gdzies wyparować...

nie spróbujesz - nie przekonasz się ... nie jest tak?

No ładne cacko, najważniejsze że działa i nie musisz trzymać tej "krowy" na głowie albo w rękach. W takim tempie to sufity pozamykasz w 3-4 dni :)

Miałbym sprawę do Ciebie netbecie, ale to na PW wyślę :) Tylko musisz trochę PW przeczyścić :p

Edytowane przez SSN774

Net a co myślisz o zakupie nowego mitsubishi do domku

http://allegro.pl/pompa-ciepla-mitsubishi-inverter-13kw-150m2-i1503989417.html

koszt 14tyś, Maszyna jest

... w sumie to ja od jakiegos czasu rozglądam sie po mitsubishi...

mój typ:

http://otomoto.pl/mitsubishi-galant-bezwypadkowa-full-opcja-C9107584.html :lol2:

jakbym miał wolne 14 kawałków to mieniłbym fure... bo cos czuję że obecny srodek transportu kończy się... ;)

Chyba że jest w wersji kombi bo do końca budowy jeszcze duuuużo wożenia Cię czeka:o ja na początku budowy zainwestowałam w przyczepkę o wymiarach umozliwiających przewiezienie płyt osb w razie potrzeby ale nie zawsze i nie wszystko nada się na nią, więc mój kombiak jest cały czas mocno eksploatowany......

... w sumie to ja od jakiegos czasu rozglądam sie po mitsubishi...

mój typ:

http://otomoto.pl/mitsubishi-galant-bezwypadkowa-full-opcja-C9107584.html :lol2:

jakbym miał wolne 14 kawałków to mieniłbym fure... bo cos czuję że obecny srodek transportu kończy się... ;)

Znam takiego co ma 2.4GDI do sprzedania, ale za ile t nie wiem teraz :D

Wody na 130m2 wylewki poszło jakieś 1000-1200l. Wilgotność przez pierwsze trzy-cztery dni 70%....

...byłem dziś na chacie sprawdzić jak się maja płyty... te na suficie i te które czekają na sufit....

nic się nie dzieje!! żadnych śladów wilgoci gdziekolwiek, nic nie napuchło... bez paniki...:rolleyes: wentylacja działa!:cool:

A myślisz, że to tak szybko będzie widać?

Ty zrób proste doświadczenie. Ty jedź do kiosku, kup gazetę, taką zwykłą gazetową, "Nasz Dziennik" albo "Trybunę", co tam wolisz. Pół tej gazety zabierz do domu, a drugie pół zostaw luzem na budowie, na 2-3 dni. A potem porównaj jedno z drugim, sam zobaczysz, że ta połówka, która została na budowie jest taka jakaś... zawilgła.

Możesz tez po prostu higrometr skołować, a na stronie producenta gipskartonów sprawdzić zalecaną maksymalną wilgotność wnętrza, ale to takie prymitywne...

J.

poniżej godny środek transportu dla samorobów

http://www.kciuk.pl/Pojazd-trojkolowy-zasilany-wkretarkami-Boscha-l61364

PS oczywiście u nas była by to jakaś wersja z wózka sklepowego za 2 zł :cool:

Ja bym sie obawiala o to tylnie kolo...za blisko siedziska:rolleyes:

Netbet, gratki za maszynerie do plyt - opatentuj!