Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam pytanie :

- gruntowanie ścian przed klejeniem płyt KG tak czy nie?

wiem że zwiększa przyczepność podłoża .. .. w kilku miejscach na ścianach mam jakiś biały nalot - da sie go łapskiem zetrzeć - co to ?

WITAM.

Nalot to niegrożny wykwit węglanowy ( słony smak), pochodzi z zaprawy, który występuje zwykle po zimie na skutek podwyższonej wilgotności, przetrzeć porządnie szczotką drucianą, ściany dobrze zagruntować parę dni przed przed klejeniem płyt KG na placki.

pozdro.

Edytowane przez tomraider

Wrzucę i tu ku przestrodze Szanownego netbeta i innych... :D

Wczoraj byliśmy z naszym bońbelkiem w przychodni, a tu taki pikny okaz architektoniczny:

Lejdis & Gentz prezentig ju:

http://img852.imageshack.us/img852/5307/imag0012c.th.jpg

W całej okazałości

http://img141.imageshack.us/img141/3155/imag0011xz.th.jpg

Artysta musiał być po ch..u :D

Chyba pojadę z lepszym aparatem następnym razem i zrobię jakiś art :D

Pozdro

P.S. Do wszystkich budujących, mam nadzieję że wasze kalafiory też nie są tak pięknie umiejscowione ;)

Pozdro

Co by było ciekawiej to wrzucę fotkę sufitu z salki odsłuchowej ze sklepu RTV.

W tym wypadku ten "pionowy kawałek" ma wysokość ok. 8cm, za to szczelina ok 15cm.

http://img225.imageshack.us/img225/3474/20100812144.jpg

Który z nich najładniejszy, to się nie wypowiadam, bo gust mam lichy. Nadmienię natomiast, iż z szerszej szczeliny można uzyskać lepsze oświetlenie sufitu.

tam gdzie stykaja się płyty docinane powinieneś je trochę ściąć żeby otrzymać taki rowek jak na rysunku A. Później zagruntować i reszte to już wiesz. Na forum był taki temat. Bardzo dobrze ktoś to pokazał. Swoją drogą sporo pierdzielenia przy frezowaniu tych połączeń. Ja żałowałem że wcześniej ich nie ściołem przy cięciu płyty jak robiłem sufit w garażu.

Witam.

Proste brzegi sfazuj zdzierakiem do regipsów ( lub bardzo grubym papierem ściernym) na szerokość ok. 15 mm ( jak na rysunku) na podłodze przed przykręceniem do sufitu, przykręcone sfazuj nożem do tapet , zagruntuj, siatka, zaprawa gipsowa kładziona lekko wklęsła , narożniki na metalowe listwy do regipsów, przeszlifować, gładź, szlifowanie, bardzo delikatnie gruntowanie wałkiem (grunt+emulsja) , całość zagruntować wałkiem i min. dwie warstwy emulsji( sufit) wałkiem , ostatnia warstwa malowana prostopadle do ściany z większymi oknami.

Puzdro.

PS. Przy montażu płyt na ściany( na placki) polecam dodatkowo położyć pianę z pistoletu

PS.Gruntowanie jest ważne bo skleja wszelki pył i kurz który może osłabić szczepienie-połączenie zaprawy-kleju ze ścianą.

Rysunek1.jpg

http://img135.imageshack.us/img135/3756/20110325033.jpg

Nie dawałeś profili na łączeniu płyt w tej wyższej części? Widać oryginalne frezowanie płyt bez śladów po wkrętach, więc tam nic pod spodem nie dałeś? IMO każde łączenie płyty powinno mieć wzmocnienie pod sobą.

Moim zdaniem płyta powinna być kręcona dłuższym bokiem wzdłuż profila.Tak przynajmniej kiedyś broszurki zalecały. Chodzi o sposób pracy płyty g-k w stosunku do racy profila. Masz tam na płycie nawet znaczniki pokazujące środek płyty i zalecane odległości mocowania wkrętów. Idą wzdłuż płyty. Fazowanie płyty wykonasz dobrym nożem tapicerskim. Odrobina wprawy i bez profi zdzieraka się obejdziesz.

Dobry nóż do tapet - polecam metalową Dedrą + oryginalne wkłady i można robić fazy.

PS też mi się wydaje, że powinno się kręcić dłuższym wzdłuż u siebie zawsze płyta stykała mi się oryginalnymi fazami na profilu. Na krótszych bokach robiłem fazy i dawałem wzmocnienia z profili.

Edytowane przez maluch69

sorki netbet że w twoich komentarzach

tomraider

WITAM.

Nalot to niegrożny wykwit węglanowy ( słony smak), pochodzi z zaprawy, który występuje zwykle po zimie na skutek podwyższonej wilgotności, przetrzeć porządnie szczotką drucianą, ściany dobrze zagruntować parę dni przed przed klejeniem płyt KG na placki.

pozdro.

myślisz że ja też mam problem z wykwitem węglanowym http://forum.muratordom.pl/showthread.php?173409-Bia%C5%82a-ciecz睞

zastanawiam sie co zrobić:

- zakopać utwardzić i zapomnieć.

- osuszyć, oczyścić, zamalować, zakopać utwardzić i zapomnieć.

??

Edytowane przez siwy lodz

Dobry nóż do tapet - polecam metalową Dedrą + oryginalne wkłady i można robić fazy.

PS też mi się wydaje, że powinno się kręcić dłuższym wzdłuż u siebie zawsze płyta stykała mi się oryginalnymi fazami na profilu. Na krótszych bokach robiłem fazy i dawałem wzmocnienia z profili.

Witam.

Dokładnie. Wszyskie stykające się połacie płyt trzeba poskręcać profilami inaczej pękanie na łączeniach jak w banku.Trzeba dać na łączeniu dwie 30 cm poprzeczki.

Rysunek2.jpg

Edytowane przez tomraider

Hehe, faktycznie tak doradzają. Warto być jednym słowem na bieżąco. A ja swoje sufity tyle lat montowałem niezgodnie z montażem, a te jakoś nie miały ochoty do pękania..... Muszę koniecznie wykopać stare katalogi regipsa, jeszcze po niemiecku pisane. Na bank montaż odbywał się tam inaczej. Podkreślali jeszcze, że ładnie 120 dzieli się na trzy. Ahhh, zapomniałbym, u dojcza przecież też kładliśmy nieprawidłowo. No i na ścianach już w poziomie płyt nie montuje się podobno... Świat się zmienia. Gratki Net, fajnie sobie radzisz. Nie zapominaj o kabelkach. Trudno je potem wykopać tak spod profila jak się zagnie między płytą jak i znad konstrukcji, jak zapomnisz gdzie wystawał z sufitu.

IMO każde łączenie płyty powinno mieć wzmocnienie pod sobą.

..chyba nie każde, bo jak wytłumaczyć płytowanie poprzecznie do profili nośnych gdzie krawędź w fabrycznym ścięciem jest przytrzymywana co 40 cm wkrętami...? przyjdzie tam kit... taśma ... będzie się trzymało...

..obawiałem sie o ugięcia płyt w przestrzeniach pomiędzy CDkami.... że obwisnie, ale trzyma sie i nie "faluje"

Witam.

Wczoraj wieczorem czytając dziecku bajkę postanowiłem trochę powymyślać i tak powstała Bajka o Montowaniu Płyt Regipsowych.

Zapragnął Netbet w ogrodzie domu,

Na którym nie dał zarobić nikomu

Sam go postawił, jest wielki i śliczny

Wysiłek włożony był heroiczny.

Na równe ściany i płaskie sufity

Zachciało mu się przykręcić płyty

Więc trzyma regips Netbet niebożę

Trzyma i sapie ,przykręcić nie może.

Netbeta żonka to zuch kobita

Co dla niej taka z regipsu płyta

Więc się zawzieli ,to ręką to nogą

Trzymają i sapią , przykręcić nie mogą.