Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dokładnie. Połączenie ślizgowe ma sens w przypadku łączenia płyt poddasza (które pracuje) z płytami ścianek działowych. Wówczas konieczna jest niwelacja wzajemnych naprężeń i stosuje się połączenia ślizgowe pokryte akrylem.

W przypadku sufitu podwieszanego mocowanego do żelbetu to chyba nie ma potrzeby robić ślizgu, a już zwłaszcza w przypadku styku z pustakami, a nie tynkiem ;)

Ew. ślizg można wykonać w trakcie szpachlowania płyt klejonych na ścianie :)

Netbet na jakiej głębokości dałeś rurę wentylacyjną pod kominkiem??

http://www.natalia.toya.net.pl/dzialka/wen kom.jpg

rura pod kominek lezy na chudziaku w warstwie styro, na niej bezpośrednio wylewka.... wiem że tam będzie mostek,ale... pogodziłem się z tym

prawidłowo powinna być pod chudym, albo w warstwie styro z izolacja od góry pomiędzy wylewką....

jak sie okaże że podłoga nad nią jest faktycznie bardzo zimna, a kominek nie potrzebuje powietrza z rury o srednicy 100mm - jest plan awaryjny i wciśnięcie w tą 100 takiej 75 z izolacją zewnętrzną... taka rura w rurze a pomiędzy tym izolator...zawsze coś

ale to takie "gdybania"...

Martinezio!!! ..ja dopiro dziś luknąłem do Ciebie i zobaczyłem WANNE!!! ja pier@#$% ... wypas na resorach!

ja juz wiem dlaczego dopiero dzis do ciebie dotarłem - dziennik w blogu których - siem przyznam - nie czytam...

Huehue ;) No dzięki za uznanie :> Lepiej późno, niż wcale :lol:

Wiem, skromny jezdem :lol:

Wanna jest 2-osobowa, tak nota bene ;)

Co do dziennika, to próbowałem się dostosować do nowego forum, no i tak zostało - nie chce mię się już tego poprawiać/naprawiać/konwertować. Za to wnętrza są pisane tradycyjnie, z komentami w treści ;)

rura pod kominek lezy na chudziaku w warstwie styro, na niej bezpośrednio wylewka.... wiem że tam będzie mostek,ale... pogodziłem się z tym

prawidłowo powinna być pod chudym, albo w warstwie styro z izolacja od góry pomiędzy wylewką....

jak sie okaże że podłoga nad nią jest faktycznie bardzo zimna, a kominek nie potrzebuje powietrza z rury o srednicy 100mm - jest plan awaryjny i wciśnięcie w tą 100 takiej 75 z izolacją zewnętrzną... taka rura w rurze a pomiędzy tym izolator...zawsze coś

ale to takie "gdybania"...

Powiem tak - ja mam kanał prostokątny w dolnej warstwie styro, nad tym jest ułożona druga warstwa styro, a i tak podłoga jest wyraźnie zimniejsza w tym miejscu. Mostek tak czy owak będzie. Tylko lokalizacja tego pod chudym zniweluje mostek.

Mi to nie wadzi, bo tam nikt nie chodzi ;) a tej "zimnej" podłogi jest może 1mb o szer. max. 40 cm. No i tam nie ma rurek od podłogówki, więc ucieka tylko to, co podłoga w tym miejscu przejmie z powietrza.

..dość kawałów i wierszyków... czas sie brać do roboty... wykończenie okna od góry - wykombinowałem że przykleję tam płyty x2 - zniwelują różnicę wysokości nadproża do ramy okna... i może nie spadną ) i trzyma się! .... na razie... jak spadnie przez noc - lipa, jak sie utrzyma - git - problem z bani...

Jestem ciekawy jak takie lepiszcza i sama płyta zachowają ci się w sezonie zimowym jak nie będziesz miał jeszcze izolacji zewnętrznej - gdy nadproże będzie przemarzało a na styku coś się wykropli, jak po wygaszeniu pieca w kufaji będziesz rano palił na maxa, aby rozgrzać Ciotkę oraz dziecioka.