Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

oj tam zaraz daleko... my som w centralnej Polsce wszędzie jest "blisko"

8 lat temu to ja jeszcze miałem fajniejszy samochód.... tera by mi sie przydał... granada kombi...ehh....

http://img846.imageshack.us/img846/4357/p1010012bo.jpg

znalezione w archiwum NETbeta....:-)

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

..no właśnie - zapomniałem opisać... ta cholerna szczelina ma jakieś 5-6 cm..

jakby nie ustawiac profili to kibel wychodzi... że niby jak - jak to wykończyć? stelaz się wciśnie - będzie git z dolnym biegiem, ale... przy górnym biegu "dojdzie" szerokość ścianki... fatalnie to może wyglądac...

A te ściankę nie lepien wymurować, nie wiem ile ona ma szerokości,

ale może wejdzie idealnie jakiś bloczek suporex, cegła...

Ja u siebie mam wymurowaną z 8 cm suporex tą sciankę...

bo uważam że przez ścianę z suporexu nie przejdą po pijaku, a z k-g kto wie...

Przemyśl...

przemyślałem i dlatego właśnie stelaż.

8 cm ścianę na wysokości 3m można ręką przewrócić... stelaż mocowany do obu biegów w/g mnie jest stabilniejszy

a do tego... pomieszczenie pod schodami nie ma ściany dzielącej.... i o to własnie loto.. tak mniej więcej...

Netbet, mistrzu nasz...

Po pierwsze: szacunek za twórczość budowlaną i chęć opisywania tejże

Po drugie : przeczytałem dziennik i komenty chyba z 2 razy: biblia na FM, zrób może aktualne podsumowanie kosztów co do stanu obecnego,

Po trzecie: solution zabudowy ścianki: 5 cm - 2x 1.2 nida = 2,6 cm Kup zwykły stalowy profil 25x25 albo 30x30 bo taki chyba łatwiej znaleźć (pomierz dokładnie tę szparę między biegami). Profil (kilka odcinków) zamocuj pionowo dołem do dolnego a górą do górnego biegu zachowując przy pomocy podkładek dystans 1,2 + luz od bocznych ścian schodów. Płyty nie opierałyby sie na stopniach, tylko wsuwały niżej - nie trzeba się bawić w wycinanie schodków w nidzie. Górą możesz dospawać/ dokręcić cosik po skosie jako łącznik i zakończenie tejże konstrukcji. Masz już konstrukcję, dość solidną. Teraz przy pomocy wkrętów samowiercących możesz poprzypinać nidę, utykając w środku warstwę wygłuszającą z wełny.

Specjalistą budowlanym nie jestem, postawiłem dopiero budę na klamoty na działce, ale może ten pomysł będzie wskazówką w jakim kierunku pójść z zabudową tych biegów. Pozdrawiam

Edytowane przez madmax78

..no właśnie - zapomniałem opisać... ta cholerna szczelina ma jakieś 5-6 cm..

jakby nie ustawiac profili to kibel wychodzi... że niby jak - jak to wykończyć? stelaz się wciśnie - będzie git z dolnym biegiem, ale... przy górnym biegu "dojdzie" szerokość ścianki... fatalnie to może wyglądac...

Betonowe schody i tak będziesz wykańczał jakąś okładziną, więc to co teraz będzie widoczne ukryjesz pod nią i bedzie git.

Kwestia tylko czym te schody będzie wykańczał ;) Jak drewnem, to no problem, ale jak płytkami jakiemi po taniości, to może być zonk, bo się płytka może nie przykleić na tym fragmencie i będzie ryzyko odpadnięcia jej i może komuś na głowę zlecieć.

Można by to zrobić IMO tak, że zrobić ściankę, ale tak, aby profile od góry były nieco poniżej krawędzi schodów. Od góry przykręcić płytę KG lub OSB, a na to dać jakąś warstwę wylewki betonowej do wyrównania z poziomem schodów. Wówczas okładzina ceramiczna będzie się trzymać, a po zaszpachlowaniu i zagładziowaniu nie będzie widać żadnych różnic na ściance :)

Edit: albo jeszcze takie coś mi przyszło, żeby płytę pionową wyciągnąć do poziomu schodów mimo wszystko - wówczas zrobi się taki swoisty szalunek tracony ;) Jako wypełniacz tego zagłębienia można dać klej megaelastyczny do płytek i będzie cacy :)

Edytowane przez Martinezio

..wczoraj to ja miałem chyba totalne zaćmienie

bardzo dziękuję za podpowiedzi...

zaprzągłem do roboty corela... i jakos poszło...

każdy z biegów zostanie poszerzony o 20 mm, srodkiem pójdzie płyta KG a pod nią stelaż który będzie wiązany pomiędzy dolnym a górnym biegiem ( na dolnym da sie dystans 32 mm

owe 20 mm wypełni sie zaprawą albo pianą ... obłozy się stopnie i będzie cacy... nic nie będzie widać, a będzie "estetik" :cool:

Netbecie, chłopie ile Ty masz samozaparcia i chęci na postawienie domu własnymi siłami, to mnie po prostu szlag trafia. A wiesz czemu? Bo tez bym tak chciała.

Zafascynowałeś mnie do budowy domku tymi ręcami, ale im bliżej, tym mnie większe przerażenie bierze, czy dam radę. Poradnik Buduj z Netbetem już mam (ipawlow, dzieki stokrotne), więc podstawy sa :D Choć parę rzeczy będzie inaczej u mnie, to ten watek będe miała druknięty i oprawiony w ramki na budowie.

Dzięki za wszelkie informacje. A nad tym gazem to się nie zastanawiaj, jak nie masz z sieci, bo tylko sobie problemów narobisz.

A wiesz czemu? Bo tez bym tak chciała.

...to do dzieła!!! ... trza działać!!!

Poradnik Buduj z Netbetem już mam (ipawlow, dzieki stokrotne), więc podstawy sa :D Choć parę rzeczy będzie inaczej u mnie, to ten watek będe miała druknięty i oprawiony w ramki na budowie.

.

... ja pier@#%$ ... zaczyna mnie to przerastać...i wymykać się spod kontroli...:cool:;)

... chyba juz czas NET do fryzjera, morde ogolić, kudły ułożyć:lol2:... bo nie wiadomo co dalej...

sie robi!

... więc z ABE to jest tak... jest mocna jak cholera, ale "tępo" sie nią robi - grube ziarno - ...jak nie masz porównania i będziecie pierwszy raz w zyciu cos murować - może być.

...ale...

... jak juz kiedyś trzymałaś kielnie i murowałaś - to krajzel - różnica chyba zyla.... ale "przyjemność" z pracy duzo większa.. jest taka... hmm.. tłusta i "plastyczna"

kup wór jednego i drugiego i pokombinuj... ja poleciałem na ABE początek...kończyłem na krajzlu...:cool: