Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

..wczoraj to ja miałem chyba totalne zaćmienie

bardzo dziękuję za podpowiedzi...

zaprzągłem do roboty corela... i jakos poszło...

każdy z biegów zostanie poszerzony o 20 mm, srodkiem pójdzie płyta KG a pod nią stelaż który będzie wiązany pomiędzy dolnym a górnym biegiem ( na dolnym da sie dystans 32 mm

owe 20 mm wypełni sie zaprawą albo pianą ... obłozy się stopnie i będzie cacy... nic nie będzie widać, a będzie "estetik" :cool:

No wiesz, a już chciałam Ci pomagać, bo u mnie taki sam zonk wystąpił.

A stelaż na podłodze mocujesz? Bo ja to sobie jeszcze zażyczyłam wolną przestrzeń pod schodami i stelaż jest mocowany do schodów :D czy ja mam gdzieś poglądowa fotkie...?mam, ale jest żenująca. Będzie opisowo. Do schodów od spodu przymocowane są 4 kątowniki i do nich listwa pozioma. Niestety schody mam wylane tak jak twoje i jest mała szpara. Jeśli budziet kasiora na schody dywanowe- problemu niet, nieśli będą tylko stopnie, wówczas pyknie się piankę i zagipsuje i będziemy mocno owo dzieło opijać, żeby nie popękało.

Bry,

ja nie czytam :p Ja się uczę z Twoich poczynań, ostatnio mało, bo czasu brak :( Ale spokojnie, sufit sam powieszę i nie spadnie ;) Robota z KG pikna, Ty chłopie masz chyba anielską cierpliwość do wszystkiego.

Przed wczoraj jak sobie zaj&4^#* w palucha młotkiem to kontrreakcja była .

Jutro młoto-wiertarka do serwisu jedzie, mam nadzieję że szybko wróci bo trochę chce podłubać w piwnicy a bez niej to nadgarstki siadły po dwóch dniach przecinaka i młotka:eek: Podziwiam ludzi którzy wolą ten tandem niż jakieś elektryczne wyburzacze :D

Jak tam Lancerek, daje jeszcze rady? Tylko się cieszyć że to prawdziwny japoniec a nie jakieś kamuflaże, bo tyle by nie pociągnął.

Powodzenia,

SSN

Guru mam nadzieję, że się nie pogniewasz ale w Twoje komenty stały się kopalnią wiedzy. A może kiedyśi u Was TP da wam do podpisania podobne jednostronne umowy.

W grudniu 2009 buristrz Goleniowa sprzedawał na przetargu kopleks działek budowlanych w Helenowie i ja jedną z nich nabyłem i dwa dni temu zadzwonił gość z TP, że chcą prowadzić na działkach kable i chcą naszej zgody na wejście na nieruchomość. Do każdej działki doprowadzą instalację, wprowadzą na działkę i zostawią zapas kabla w ziei. Ma to być nowoczesna sieć z TV, internetem i oczywiście z telefonem. Nic nas to nie będzie kosztowało a późniejsze przyłączenie mamy mieć taniej. Co o tym sądzicie, chyba trzeba w to wejść?

http://img706.imageshack.us/img706/48/hpim7793.jpg

Oczywiście wczoraj przedstawiciel TP się nie zjawił i nie raczył nawet zadzwonić, ale odezwał się dzisiaj i zostawił mi o dziwo w/w umowę do przeczytania. Paragrafy 1, 3 i 4 nie podobają mi się, nie wiadomo co to są za obiekty ochronne, nie przedstawił mi projektu i załącznika graficznego, zabierają mi 2m szerokości działki, a ewentualne przeniesienie na mój koszt. Cholera sami mi proponują, narzucają się, ale te warunki są nie do przyjęcia. Nic nie jest napisane o późniejszym przyłączeniu czy będę czy nie będę płacił. Co o tym sądzicie?

"Obiekty ochronne", to w zalezności od tego, co to będzie za sieć, może być rura osłonowa, bądź taśma sygnalizacyjna - nic strasznego.

Ewentual;ne przeniesienie - o ile dobrze widzę, jest własnie na koszt TPSA: "W przypadku podjęcia przez właściciela działek budowy [...], TPSA zobowiązuje się do [...] na własny koszt".

Pas ochronny gruntu po metrze w każdą stronę to technologiczne minimum.

Generalnie - specem prawnym od takich umów nie jestem, ale na chłopski rozum owe warunki wydają mi się całkiem niezłe, a nie "nie do przyjęcia", lepszymi mogłaby być jedynie kasa za dzierżawę gruntu, ale to niekoniecznie musi być realne.

Natomiast masz rację z tym, że obietnice czynione przez gościa powinny być w tej umowie jasno podane.

J.

Bry,

ja nie czytam :p Ja się uczę z Twoich poczynań, ostatnio mało, bo czasu brak

SSN

.. no tak... Ty nie czytasz - Ty przyjeżdżasz i widzisz na żywca ;)

a lancerek - jak kiedyś wpadniesz - sam o zdrowie go zapytasz...:-)

Edytowane przez netbet

Ja w sumie też bym się nie zastanawiał, bo moja działka jest w drugiej linii zabudowy i ewentualne sieci raczej do mnie nie podejdą :/ Muszę wszystko z drogi wyciągać. Niby niedaleko, ale zawsze to więcej roboty, niż gotowe przyłącze na działce.

Co do obietnic tego przedstawiciela, to w umowie jest zapis, że prace będą prowadzone wg projektu. Trzeba do niego zajrzeć, ew. zrobić sobie kopię z interesującego nas fragmentu i podłączyć go pod umowę. Na projekcie powinno być uwidocznione, że zostają wyciągnięte kawałki pod przyłącza (ew. jakieś mufy zaznaczone, lub słupki przyłączeniowe). W samej umowie się nie pisze nigdy takich rzeczy. Wszystko jest z reguły opisane w projekcie. Jak tam nie ma, to niech się pocałują w żyć, a następnie zmienią projekt, aby te miejsca przyłączeniowe były i wrócą z umową :)

...

cholera - z tymi płytami to AŻ tak dużo roboty nie ma... jak dobrze pójdzie w weekend skończę salon i kuchnie...

będzie znowu okazja do ochlaju .... nawet jak człowiek nie chce, to okazja sama go znajdzie ;)

Podoba mnie się to... ja ostatnio mam niemoc psychiczną a nie mam z kim się zdżumić, pomocy :(

Może netbet mnie "przygarnie" i zwalczymy złego demona :]

Pozdro

Gratuluę ,pełna podziwu jestem ile własnej pracy włożonej ,my też dużo robimy sami ale przy wykończeniówce np.sami rozkładaliśmy styro pod wylewki i podłogówkę ,sami ocieplaliśmy poddasze .Jesteśmy na podobnym etapie wczroaj wylaliśmy wylewki czymam kciuki za szybką przeprowadzkę . Edytowane przez Renatamama3