Martinezio 14.04.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Ja mam ogrzewanie podłogowe i mam panele AC4. Pod panelami jest podkład z pianki PCV 3mm podklejonej folią paroizolacyjną (UWAGA! To ważne - bez paroizolacji producent może odrzucić później ew. roszczenia, gdy dojdzie do uszkodzenia paneli wilgocią). Grzeje, aż miło i na prawdę jest kolosalna różnica między podłogą w pomieszczeniach z kalafiorem, a tą z podłogówką (na korzyść tej drugiej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 14.04.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 ... no to zeznawaj dalej... jaka folia pod panelami? te panele co "mamy miec" to tez AC4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 14.04.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) Folia paroizolacyjna (bodajże 0,3mm - standardowa), taka żółta. Kupiłem piankę od razu podklejoną taką folią. Ma ona zagwarantować to, że ew. parująca woda z podłogi nie wniknie w panele i dzięki temu nie będą się wypaczały. O, takie coś kupowałem: http://allegro.pl/pianka-z-folia-podklad-pod-podlogi-gr-3-mm-i1554471542.html Tylko nie pamiętam ceny (nie kupowałem na alledrogo, tylko poparłem biznes lokalny ). PS: grzebiąc w alledrogo znalazłem najtaniej tę piankę po 1,99 od metra... W rolce jest 50 mb (czyli 50m2). Edytowane 14 Kwietnia 2011 przez Martinezio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z-35 14.04.2011 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Netbet, wiesz, że ja lubię rozmowy i dyskusje o dizajnie... Fajne te panele z Afryki! Napisz gdzie i za ile a będziesz się czuł u mnie jak u siebie w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 14.04.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 co by nie musiała co dzień na mopie latać po chałupie. z tym mopem po panelach to raczej ostrożnie:eek: chyba że takim za kilkadziesiąt zeta, te zwykłe nie dają się wyciskać zbyt dokładnie i po paru latach wstają napęczniałe krawędzie:eek: najlepsza metoda mycia to bawełniana koszulka wykręcona po Gustlikowemu nawinięta na szczotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 14.04.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Zapewne zależy też, czym się myje. Jak zwykłą wodą, to efekt pęcznienia krawędzi będzie nawet szybciej. Natomiast stosując płyny z zawartością wosków mogą te krawędzie impregnować Wszystko da się zminimalizować stosując odpowiednie środki pielęgnacyjne, zgodne z zaleceniami producenta No, ale o czym my tu... Ma być budowlano, a nie czyszczeniowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomraider 14.04.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) Ależ oczywiście. Tam nie mam podłogówki, którą od dzisiaj wygrzewam pierońsko drogim olejem :/ więc mogłem skończyć garaż. Za kilka dni zaczynam kleić wiatrołap i korytarz. Poradźcie, dylatacje należy nacinać? Bo ta najważniejsza w salonie jest tak wymierzona, że nie ma szans na uszkodzenie hydrauliki. Ale pozostałych już wolałbym nie ruszać. Witam. Podłoga z powodu wiązania betonu,zmian temperatury i wilgotności cyklicznie w niewielkim stopniu kurczy się i wydłuża, przy skurczu poprostu pęka, przy wydłużeniu potrzebna jest szpara by napierające na siebie przylegające boki się wzajemnie nie wykruszaly czy podnosiły TO DLA TEGO POTRZEBNA JEST DYLATACJA, SZPARĘ WYKONUJEMY W WYGODNYM DLA NAS MIEJSCU DAJĄC NP 2mm PIANKĘ LUB PRZEZ NACIĘCIE TARCZĄ DO BETONU. Dobrze jest to zrobić w np. w progu gdzie łączy się np.panel i kafle a połączenie maskujemy listwą drzwiową. Jeżeli dylatację zrobiłeś np. na środku przewidzianego pod kafelkowanie przedpokoju to nie radzę zamiast fugi kłaść silikon,zaraz szlag go trafi od butów i brudu. Jakimś , zawsze niedoskonałym, rozwiązaniem takiego problemy jest zastosowanie np.3 zamiast 1 dylatacji( mniejsze skurcze i wydłużenia) oraz stosowanie klei elestycznych. pozdro. ps. wpływ dylatacji betonowej podłogi na panel jest żaden, przecież nie są za sobą klejone, sam panel montujemy jako ,,pływający'' i dylatujemy na połączeniach z np ścianami, drzwiami itp. Przeciw pęczniejącym brzegom u siebie skutecznie stosuję preparaty woskowe, pierwszy raz po położeniu paneli wosk pędzlem i wcieranie ściereczką , potem mycie wilgotnym mopem( wcześniej brud i kurz odkurzaczem) i działa już ponad 5 lat. Edytowane 14 Kwietnia 2011 przez tomraider Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikusia 14.04.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) "Ikusia, widać mąż ma skłonności do puchnięcia nóg. Albo za dużo pracował, to i nogi się jak balony robiły." No wiesz mąż jakby nie było na tych nogach pracuje XXX lat a jednak ewidentnie puchły i bolały właśnie wtedy więc najwyraźniej jakieś ziarenko prawdy w tym jest, że człowiek może tak reagować na podłogówkę i jakby nie było w tej sytuacji walnąć sobie podłogówkę to ryzyko... i jeszcze co do wycierania się paneli- najwyżej netbet będzie za jakiś czas miał mahoń bielony:D teraz bielone podłogi są modne: dąb bielony, sosna bielona to i mahoń może być nie ? Ja uwielbiam podłogi stylizowane na surowe drewno- ze słojami i zmieniającymi się odcieniami ale tym razem zdecydowanie postawię na taką podłogę ale jasną- właśnie coś w stylu surowa sosna albo klon- też są boskie a jednak pewnie mniej z nimi problemu. chociaż netbeta rozumiem:) ja w swojej, którą mam teraz, zakochałam się od pierwszego wejrzenia i gdyby nie problem z meblami i to wycieranie się, to mogłabym na nią patrzeć do końca życia. i jeszcze co do linoleum- kiedyś wynajmowałam mieszkanie gdzie było linoleum- wbrew pozorom bardzo ładne i super w utrzymaniu. No ale wiadomo jak ludziom się to kojarzy;) Edytowane 14 Kwietnia 2011 przez ikusia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 14.04.2011 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Co do foliałki, to słyszałam, ze nie należy na niej super oszczędzać. Te lepsiejsze ponoć bardzo ładnie wytłumiają ten pieruński stukot białych myszek No i potwierdzam, do podłogówki, też nam mówili ma być jakaś specjalistyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 14.04.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 E tam specjalistyczna. Gadają, bo kasę z tego mają i tyle.Najlepszy jest zwykły karton falisty! Żadne super-hiper-fikuśne-droguśne podkłady. To tylko wyciąganie kasiory. Ważne tylko, aby była folia paroizolacyjna między podłogą, a panelami i wszystko będzie śmigać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.04.2011 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Panowie, nie dawajcie pod panele pianki poliuretanowej!Jest najtańsza i najpopularniejsza, ale i najgorsza. Panele na niej są głośne (słynne "stukanie" paneli, którego naprawdę nie musi być, to własnie kwestia użytego podkładu) i "miękkie" - wyraźnie się czuje, jak pracują przy chodzeniu po nich. Już tektura falista jest lepsza, a najlepsze są sztywne pianki XPS - cienkie są w cenie pianki PE, a naprawdę o wieeeeeele lepsze. Przykład:http://allegro.pl/podklad-pod-panele-tylko-2-00zl-super-okazja-i1540756921.html Folia pod to oczywiście obowiazkowa, a na podłogówkę, jeśli cienki podkład damy, to zwykle nie ma problemu, ale są i specjalne, dziurkowane. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 14.04.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 ja powiem wam szczerze mam pomysł... kupić zwykły podkład - taki w rolce 3 mm .... wziać jakieś wiertło/otwornicę i w tej zwiniętej rolce machnąć kilkadziesiąt otworów... to powiedzmy 10mm ( ale myślę też o takich 20 - 30mm średnio co 10 cm ) po rozwinięciu będzie piękny "perforowany" podkład:cool: ... i jaki "przewiewny" ..i będzie dizajnerski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 14.04.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 ... lepiej mi polećcie jakąś gładź, bo z ty flotem to szału dostanę przy szlifowaniu.. czym robiliście? czym "robili" u was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 14.04.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 Ja robiłem u siebie Nidą - do pupy, a u dziadka knaufem chyba i mi się dobrze szlifowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 14.04.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 .....i w tej zwiniętej rolce machnąć kilkadziesiąt otworów... to powiedzmy 10mm ( ale myślę też o takich 20 - 30mm średnio co 10 cm .... Ja o widłach już rozmyślam.... Z gładzi bierz gotowe masy typu Coumpan Shetrocka(tego nawet gruntować nie trzeba po szlifie), Semin lub jeśli zwykłe farby planujesz, a nie jakieś lateksy to fajny jest akrylputz śnieżki w worku. Te systemy typu Uniflot Kanufa czy Vario Regipsa nakłada się ostrożnie bez nadmiarów. Faktycznie twardnieje toto na kamień. Uniflot do mokrych pomieszczeń jest w po rozrobieniu zielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikusia 14.04.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 spróbuję powtórzyć co poradził mój mąż. Przy pierwszym razie użyj tego co masz bo jest dobry i nie zacieraj tylko zbierz jak najdokładniej szpachelką ( zetrzyj tylko to co zostanie po szpachelce) potem drugi raz użyj acrylputz lub cekol ( najlepiej ale najdrożej stabill) bo są miększe i zatrzyj papierem 100 lub 120 ( cokolwiek to znaczy) a jak robisz to pierwszy i chcesz równiutko to poszpachluj 3 raz i zetrzyji tak oto wykorzystałam moje jedno pytanie dziennie:P:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 14.04.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 To jednak nie był knauff tylko stabil super się szlifowało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikusia 14.04.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 no maż też mówi, że stabill jest lux tylko cena już nie taka lux. Za to ten, którego używa netbet lepiej wiąże i lepiej "skleja" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 14.04.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 ..ten co używa netbet jest zajebiście ciężki do obróbki... ikusia daj no tu starego do mikrofonu, niech no coś podpowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikusia 14.04.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2011 ty za 5 minut wlezie to bądź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts