Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

Jeśli robisz to pierwszy raz, poszpachluj 3 razy. Raz czymś twardym typu Uniflot, Rigips Vario, Cekol c-40. Do tego fizelina wklejana w świeżą pierwszą warstwę gipsu, nie siatka, bo to lipa. Zrywasz w miarę możliwości szpachelką wszelkie nierówności z pierwszej i drugiej warstwy. Trzecią przecieraj papierkiem, tak żeby nie wytrzeć gipsu do fizeliny.

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

... lepiej mi polećcie jakąś gładź, bo z ty flotem to szału dostanę przy szlifowaniu..:mad:

czym robiliście? czym "robili" u was?

WITAM.

Uniflot (zatapiasz w nim siatkę lub jeszcze lepiej fizelinę) zaciągasz na ,,wklęsło'' , ściągasz blichówką tak by nic nie zostało ponad płaszczyznę płyt, inaczej szlifujesz, wtedy użyj gruby papier ścierny ok 200 i szlifuj tak by nie uszkodzić papieru płyty. na wklęsło położony uniflot, po przetarciu (usuważ grudki i inny syf) , zaciągasz gładżią np.gipsara, szlifujesz papierem 600, gruntowanie wałkiem, i gotowe, żadna filozofia.

pozdrawiam.

W żadnym wypadku gipsar ! Najgorszy gips na rynku. Te papiery co podałeś to jakaś herezja. Błotnika w samochodzie nie przecierasz, wystarczy do obróbki papier 100-120. Trzecia warstwa tym samym co druga. Ja osobiście szpachluję całe płyty. Lepszy efekt. Edytowane przez Artiee

W żadnym wypadku gipsar ! Najgorszy gips na rynku. Te papiery co podałeś to jakaś herezja. Błotnika w samochodzie nie przecierasz, wystarczy do obróbki papier 100-120. Trzecia warstwa tym samym co druga. Ja osobiście szpachluję całe płyty. Lepszy efekt.

no dobra... ja to leniwy jestem... po co szpachlowac całe płyty? sa idealnie gładkie... nie wystarczy zagruntować?

Gładź szpachlowa: Cekol c-45, Śnieżka Acrylputz, Stabill pg-41. Najlepiej 2 razy. Potem to ładnie papierkiem ściernym 100-120. Setką idzie lepiej ale może być widać małe ryski. Wszystko po wyszlifowaniu zmiatasz i gruntujesz. Ja to robię najtańszą rozwodnioną farbą.

Bo jeśli robisz to pierwszy raz, może być widać garby na ścianach/sufitach.

wystarczy do obróbki papier 100-120.

..no własnie.. kupiłem siatkę 220 .. i jest kibel - widać rysy ! nie chcę tak! warstwa "nanoszona" ma być taka jak płyta....

wiem - pojeb@#$ jestem... ale chcę mieć gładko ... czy grunt wyrówna rysy?

pytam dziś - pewnie jutro to przerobię "na żywca" i będę wiedział...:cool:

200 to z uniflota co najwyżej szkło można zrobić, a nie usunąć nadwyżki. A co do taśmy czy fizeliny....profesjonaliści wklejają papier perforowany. Nawet jak coś puści to pod nim....ale to już trzeba ztroche potrenować bo nie można zostawić zostawić pod nim powietrza. Odstaje później przy malowaniu.

Siatka 220 jest drobna, ale to siatka i zostawia po sobie ślady szczególnie gdy przecierasz w jednym kierunku. Papier jest do tego najlepszy. Nie trzyj papierem czy siatką tego Uniflotta. Zetrzyj nierówności szpachelką, oszczędzisz sobie pracy. Następna warstwa gipsu musi być nałożona szerzej niż pierwsza itd. Trzesz papierem tylko ostatnią.

Papier perforowany to w narożniki wewnętrzne :). Po co się męczyć się z powietrzem pod nim. Fizelina jest lepsza. Narożniki proste, aluminium. Łuki - plastik. Kleić najlepiej na twardy gips. Nie mocować takerem bo taki kątownik odpadnie przy niewielkim uderzeniu i robota od nowa.

Przecież w perforacje i tak wciskasz masę szpachlową. Chyba się nie rozumiemy. Zamiast paprać się szpachlą, mocuję takerem na sucho narożniki, pionuję lub poziomuję wszystkie w danym pomieszczeniu. Rozrabiam masę i wio. Szybko, sprawnie i skutecznie. Zamocowany takerem narożnik chyba bardziej trzyma niż ten wklejony tylko na szpachlę?