Martinezio 19.04.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Heh, nieźli, o ile to nie fotomontaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.04.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Przynajmniej część z tych zdjęć to na mur beton (nomen omen) fotomontaż, choćby to ostatnie - no nie wierzę w zarówno "udźwig", jak i zdolność do utrzymania tego wszystkiego w równowadze. Natomiast co do sposobu transportu materiałów - w to potrafię uwierzyć. Zarówno iście afrykański brak pomyślunku (nie, nie jestem rasistą, mówię o faktach) mi się zgadza, jak i sama metoda: taki sposób transportu pustaków na wyższe kondygnacje (pełne bloczki siporeksu) widziałem osobiście A co do Netbetowej siłowni - Netbet, ja Ciebie proszę, Ty zmień normy! Bo właśnie mi wyszło, że ja ani chłop ani baba J. (co zeszłego roku przerzucając pół palety cegły pełnej, po cztery nosił). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 19.04.2011 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 pomocnicy NetBeta ..ja to przygarnąłbym tego od cegieł... łącznie z tymi cegłami - słyszeliście jak "dzwonią"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 19.04.2011 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 A co do Netbetowej siłowni - Netbet, ja Ciebie proszę, Ty zmień normy! Bo właśnie mi wyszło, że ja ani chłop ani baba J. (co zeszłego roku przerzucając pół palety cegły pełnej, po cztery nosił). ekhm... jakby to ująć... ten stos "dla facia" - 7 sztuk.... to juz jak osłabłem... normalnie to po 9 sie leci i zapiera o cycki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 19.04.2011 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 (edytowane) słuchajta...mam pytanie - do elletrykuff siedze i liczę obwody elektryczne i podział ich pod kontem rodzielnicy... czy można przyjąć dla jednego obwodu oświetlenia moc 1kW i to posadzić na jednym bezpieczniku w rozdzielni? ( nie pytajcie mnie co tam będzie... po prostu będzie tyle jak wszytko się włączy ) tylko "łopatologicznie " proszę... Edytowane 19 Kwietnia 2011 przez netbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.04.2011 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Typowy obwód oświetleniówki ma 10A zabezpieczenie i przewód 1,5mm2, co oznacza, że możesz tam powiesić do 2kW mocy łącznej. Ponieważ najprawdopodobniej z tak prowadzonych rachunków wynika, że potrzebujesz jednego wspólnego obwodu oświetleniowego na cały dom, nie przejmuj się mocami i zrób podział logiczny: np poddasze osobno, parter osobno (ew. na parterze dwa obwody jakoś sensownie rozdzielone, jeśli masz tam dużo punktów) i zewnętrzne osobno (te najlepiej do osobnej różnicówki). J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 19.04.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Jarek - ten 1 kW to "bardzo wstępnie" salon i hol... liczę max moc jak włacze wszytko. wielkie dzięki! kombinuję wszystko upchnąć w puchę 3x12... obwody - spoko... po "mniej więcej logicznym" podziale wychodzi mi na cały dom jakieś 20 ... wiec mam 16 "zaślepek" pustych... co tam się jeszcze upycha? różnicówki - 3 zaślepki ? ile ich ? co jeszcze powinno tam być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 19.04.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Różnicówka parter, piętro, zewnętrzna to wg. mnie minimum (czyli 3). Na światło nie daję. Mam jeszcze osobną na łazienki, trójfazowe z garażem i tzw. wrażliwe. Szczegóły w moim dzienniku (rozłączniki itepe)Jarek zaproponuje podział różnicówek fazowy.BasH zaproponuje podział różnicówek logiczny.Sam wybierzesz po swojemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.04.2011 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2011 Jarek - ten 1 kW to "bardzo wstępnie" salon i hol... liczę max moc jak włacze wszytko. To ile masz tam punktów świetlnych?????? Bo licząc nawet antyłunijne klasyczne żarówki wychodzi ze 30 punktów... kombinuję wszystko upchnąć w puchę 3x12... obwody - spoko... po "mniej więcej logicznym" podziale wychodzi mi na cały dom jakieś 20 ... wiec mam 16 "zaślepek" pustych... co tam się jeszcze upycha? różnicówki - 3 zaślepki ? ile ich ? co jeszcze powinno tam być? Różnicówki, przepięciowe- uzbiera się,nie bój. Rozdzielnia 3x12 to maleństwo jest. Da się, ale tylko, jeśli to będzie instalacja naprawdę bez szaleństw. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 20.04.2011 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 To ile masz tam punktów świetlnych?????? Bo licząc nawet antyłunijne klasyczne żarówki wychodzi ze 30 punktów... . ..no ... tych "punktów" w salonie jest niby tylko 8, z czego 6 po 100W i dwa jeszcze niewiadomej mocy... dochodzi hol - jakieś 150-200W ... kuchnia - jakieś 150-200W ... i uzbierało się ( klepnięte są przez Matkę Dyrettorkę oprawy wpuszczane w sufit...a tam ziaróweczki 2 x 50 ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 20.04.2011 04:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 lampki... ło takie... ino czarne:cool: http://img860.imageshack.us/img860/476/dsfgfg.jpg tak na marginesie... wie ktoś gdzie można kupić coś takiego w "normalnych" pieniądzach?? bo jak widzę cenę 2-3 stówy za sztukę to mi się słabo robi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 20.04.2011 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Katalog Massive w dłoń plus dobre rabaty u jakiegoś lokalesa z hurtowni i powinno być taniej, ale taka podwójna w detalu to te 200 minimum może kosztować. A rozdzielnię montuj większą. Jak nie teraz to w przyszłości jakieś sterowania sobie dołożysz, a wydasz teraz tylko kilka dych więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inż. 20.04.2011 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Cześć NET,Pozwolę sobie dodać kilka sugestii:1. rozdzielke to może powieksz o kolejne 12 pól.2. Punkty oświetlenia podziel co najmniej na Parter i Poddasze. Nie dawaj na nie różnicówki, a zwłaszcza wspólnej, bo jak ci trzaśnie to będzie ciemno wszedzie...Ewentualnie jak chcesz to na każdy poziom oddzielna różnicówka 1 fazowa...Rozumiem, że moc 1kW na oświetlenia, to moc zainstalowana, weź pod uwagę, że wszystkie nie będą włączone jednocześnie... pomnóż przez 0,6 i będzie ok.3. Na kuchnię i łazienki dobrą proktyka jest dać oddzielne różnicówki na gniazda. W kuchni różnicówka 3 fazowa, na łazienki 1 fazowe.4. Pozostałe obwody podziel do 10 gniazd i zabezpiecz... Masz dziecioka to postarałbym się zabezpieczyć większość gniazd bo jak palucha albo jakiegoś gwoździa wepcha to go nie walnie...5. Wymogiem jest obecnie montaż zabezpieczenia przpięciowego B+C - cena 700-900zł to te twoje lampki to pukiś przy tym:) Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 20.04.2011 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 ...cholera - dla was elletryków wszytko jest jasne... a dla mnie ta cała rozdzielnica to zbiór jakis tam pstryczków sryczków... chyba będę musiał odrobić lekcje, bo o ile pospinanie kabelkuff to pikuś, tak ta puszka i jej zawartość to juz wyższa szkoła jazdy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 20.04.2011 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 (edytowane) Popieram przedpiśców. Tablicę montuj możliwie największą, jaką znajdziesz. Ja u siebie mam 4x12 i powiem Ci, że jest mi mało. Wpadło mi kiedyś do łba, żeby wzbogacić instalację o przepięciówki, jakieś zegary, czy przełączniki automatyczne faz i jak patrzę na tablicę, tak wiem, że nie zmieszczę wszystkiego i trzeba będzie wszystko przerabiać. Zostały mi wolne raptem 4 pola + 1 es jednofazowy, pojedynczy, jako zapas, a dodam, że nie mam żadnych bajerów. Ot, kilka różnicówek, trochę esów jedno i trzy fazowych... A propos bajerów, to podpowiem z doświadczenia, że warto wydzielić sobie kilka obwodów zabezpieczonych dodatkowo automatycznym przełącznikiem faz (np. gniazdo lodówki, oświetlenie awaryjne, kocioł i pompki). No i warto mieszać fazy nie tylko między piętra, ale także między pokojami w ramach jednego piętra. Jak ktoś podsobiesi wiaderko z jedną z faz (u mnie częsty przypadek), to zawsze na piętrze znajdziesz pokój, w którym działa czy to gniazdko, czy oświetlenie Edit @inż: emm... mówisz, że teraz jest _wymagane_ zabezpieczenie przepięciowe? Od kiedy i gdzie to jest ustalone? Edytowane 20 Kwietnia 2011 przez Martinezio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 20.04.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 no dobra - namówiliście mnie na 3x18... najwyżej se tam kontrolki powtykam i będzie kolorowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inż. 20.04.2011 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Net zapodaj swój pomysł z aparatami w rozdzielnicy... i moc dorzuć...Jakoś to poukładamy... Jeśli chodzi o brak miejsca w już istniejącej rozdzielnicy... to zawsze można dostawić coś dodatkowego...Oczywiscie montaż w garażu, pom. gospodarczym tablicy natynkowej nie czyni niczego złego...Ale jak się ma tablicę w hollu głównym to już nie zastawi się kwiatkiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 20.04.2011 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 ...pojade dzis na działe i posprawdzam co jest i jak to jest przewidziane ... dam cynka wieczorem jak to ogarnę i opisze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 20.04.2011 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Ok, a jak Wy se o elektryce gadacie to ja jako znawca sie podłoncze Uwaga mowie: Chlopaki maja racje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 20.04.2011 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2011 Eeee... wrong... Chłopaki nie płaczą ;PNawet, jak ich poprąduje :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts