Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szlifowanko sufitów to czysta poezja smaku gładzi :)

... Chyba, że ktoś łaskawy pożyczy Ci żyrafę z odkurzaczem ;)

...zaczynam się poważnie zastanawiać nad wypożyczeniem... pewnie koszty nie przekroczą 4 dych i oszczędzą mi kolejnej lekcji łaciny " w praktyce";)

..słuchajta... dawno o nic nie pytałem - to se zapytam:

jaki duży hydrofor stosuje się w domkach jednorodzinnych? ( wiecie że mam studnię ) jak tego dziada dobrać? jaka duża bańka styknie ?

... mam do "reanimacji" taki mały 24 litry z pompą omnigeny JET40 .. wydajność ok 30-35 l/min...

Edytowane przez netbet

Tyż na tym etapie jezdem i czacha mi pęka. W końcu musieliśmy wydać 350 złocisza na badanie wody, żeby się rozjaśnił temat nieco.

Jak se Netbecik kupi wypaśną pompkę za grubą kasiorkę, to i 3l hydroforek w komplecie dostanie i będzie dobrze. Ale jeśli masz "we wodzie" żelazo i/lub mangan to wtedy potrzeba dużego hydroforu coby filter usunął dziadostwo. Chyba, że ty nie planujesz filtrów, zeby nie wiem co tam w tej wodzie było :)

U nas stanęło w końcu na takim ocynkowanym, 300l maleństwu :D za jakieś 800 zł. No i teraz głebinówka do tego.

Najlepiej sprawę przedstawić studniarzowi albo jakiemuś miłemu Panu co sprzedaje pompy i hydrofory.

..słuchajta... dawno o nic nie pytałem - to se zapytam:

jaki duży hydrofor stosuje się w domkach jednorodzinnych? ( wiecie że mam studnię ) jak tego dziada dobrać? jaka duża bańka styknie ?

... mam do "reanimacji" taki mały 24 litry z pompą omnigeny JET40 .. wydajność ok 30-35 l/min...

Załóż co masz, daj za pompą filtr sznurkowy 5 mikronów, jeżeli lustro wody jest nie niżej niż ok.7m niż pompa to da rady, kasę lepiej wydać na wykończenie czy ogrzewanie, za jakiś czas bez problemu wymienisz pompę na większą. Stan wody pitnej tanio można monitorować tanimi rybkami z mikro zoo, wlewasz ( oczywiście wcześniej szklankę wylewamy) codziennie nową szklankę wody z kranu do kuli z rybkami, rybki żyją to Ty też jesteś bezpieczny....

Edytowane przez tomraider

Załóż co masz, daj za pompą filtr sznurkowy 5 mikronów, jeżeli lustro wody jest nie niżej niż ok.7m niż pompa to da rady, kasę lepiej wydać na wykończenie czy ogrzewanie, za jakiś czas bez problemu wymienisz pompę na większą. Stan wody pitnej tanio można monitorować tanimi rybkami z mikro zoo, wlewasz ( oczywiście wcześniej szklankę wylewamy) codziennie nową szklankę wody z kranu do kuli z rybkami, rybki żyją to Ty też jesteś bezpieczny....

Wyjrzyj przez okno czy Greenpeace nie wysłał już do Ciebie swoich żołnierzy. Wodę rybkami?:)

Wodę rybkami?:)

Na budowie mam 1000L zbiornik rezerwowy wody , jej zdatność jako wody do murowania sprawdzam za darmochę żabami, jak żaba wytrzyma w niej dwa dni to nadaje się do murowania , jeszcze żadnej się nic nie stało bo woda jest ok, ale jakby co ............to będzie padać .........;)