Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

PS. Net, nie poprawić Ci słownictwa w dzienniku ... ;) ?

tak czułem że kiedyś, ktoś ....

..ja nie TY - to Jarek , jak nie Jarek - to Redakcja... pewnie ktos kiedyś zrobi mi niespodzianke i ocenzuruje dziennik:cool:

p.s.

jeszcze mnie trzyma po tym "energetyku"... szlag by go! jest 02:02...nigdy więcej...

tak czułem że kiedyś, ktoś ....

..ja nie TY - to Jarek , jak nie Jarek - to Redakcja... pewnie ktos kiedyś zrobi mi niespodzianke i ocenzuruje dziennik:cool:

p.s.

jeszcze mnie trzyma po tym "energetyku"... szlag by go! jest 02:02...nigdy więcej...

Jakby był ocenzurowany to nie czuć by było twojej ekspresji budowlanej, poezja:D

LAN - TV, LAN - DEKODER (MULTIROOM), 2X SAT - DEKODER, 1X TV, 1X RADIO, 2X REZERWA (w tym jedna już zajęta na cofnięcie sygnału obrazu z satki na strych i wstrzyknięcie w multiswitcha, abym mógł sobie grzebiąc w garażu dokończyć oglądanie tvn turbo :) ).

Czyli zostaje mi jedna rezerwowa nitka koncentryka niewykorzystana (póki co...)

Sam śmigam na Linksysie WRT54GL z Tomato. Rewelacyjnie się spisuje jak na tak grube mury u mnie a stoi w dość kiepskim miejscu u teściów. Podział pasma dla 10 użytkowników całkiem sobie radzi, wszystko ładnie można dopasować, wystarczy troszkę posiedzieć przy setupie i spokój. :) Gdyby nie Netia i jej "fochy" to byłbym bardziej niż zadowolony.

:D AP w salonie? Nie - będzie w pomieszczeniu technicznym na piętrze w centrum domu. Zasięg będzie - kwestia doboru sprzętu.

W gruncie rzeczy chyba masz rację. Ja niestety mam Axestella MV400 i w nadziei, że kiedyś ujrzę prawdziwy Internet nie kupuję dodatkowego AP w celu poprawienia zasięgu w domu ;) W każdym bądź razie, przez dwa sufity i ścianę nie działa ;)

Natomiast brat kupił sobie porządnego Cisco za grubą kasę i cały blok może od niego ciągnąć neta.

Hmm... Cisco to armata, a na komara jakim jest domowy net to Linksys starcza spokojnie :) Zwłaszcza, że Linksys jest brandem firmy Cisco na niższą półkę ;)

Co do kabelków, to IMO nieco przesadą jest dawać aż tyle koncentryków. Dając multiswitch-a na strychu można śmiało ograniczyć ilość kabli do 2 szt. Wystarczy na wszystko. Wbrew pozorom multiplexowanie daje b. dobre rezultaty.

Chociaż patrząc na zaawansowanie prac u Neta temat kabli chyba został już wyczerpany ;)

Ale po co? Sumator na strychu i leci multipleks. Po cholerę komplikować? W salonie daje się gniazdo końcowe z kilkoma wyjściami i po zawodach (są gniazda nawet z 4 wyjściami: 2 SAT + TV + Radio, które ma wejście tylko na 2 kable doprowadzające sygnał). Wg mnie niczego więcej nie trzeba. Tylko komplikowanie całej instalacji.

Chyba, że faktycznie ktoś potrzebuje mieć sygnał z anteny quadowej wciągnięty do salonu... Wtedy to 4 kable koncentryczne są niezbędne.

Edit: dopiszę tylko, żeby później nie było - konwerter quad musi się opierać na multiswitchu, którego lokalizację najlepiej wybrać tak, aby nie szpecił i nie przeszkadzał. Strych to dla niego najodpowiedniejsze miejsce, bo i do antenki blisko przy okazji ;)

Edytowane przez Martinezio