BasH 22.06.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 ... koszt włożenia w ścianę jest znikomy... Wg. mnie minimum minima dla salonu to 3 nitki - 2 sat + 1 tv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 22.06.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Dlaczego dwa sat? Dekoder do jednego a do drugiego też dekoder? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 22.06.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 netbet, nie mówiłeś że wozisz się pekaesem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 22.06.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Dlaczego dwa sat? Dekoder do jednego a do drugiego też dekoder? A podłączałeś np enkę? (telewizję n) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 22.06.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Podłączałem, wchodzi jeden kabel... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 22.06.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 do salonu idzie 6 nitek koncentryka, 2 lanu. Też tak mam pozdrawiam, majki PS. Net, nie poprawić Ci słownictwa w dzienniku ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 22.06.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2011 Hmmm... Dwie lanu to potrafię zrozumieć, ale 6 nitek koncentryka? Wyjaśnicie po co to laikowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 23.06.2011 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 PS. Net, nie poprawić Ci słownictwa w dzienniku ... ? tak czułem że kiedyś, ktoś .... ..ja nie TY - to Jarek , jak nie Jarek - to Redakcja... pewnie ktos kiedyś zrobi mi niespodzianke i ocenzuruje dziennik:cool: p.s. jeszcze mnie trzyma po tym "energetyku"... szlag by go! jest 02:02...nigdy więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 23.06.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 tak czułem że kiedyś, ktoś .... ..ja nie TY - to Jarek , jak nie Jarek - to Redakcja... pewnie ktos kiedyś zrobi mi niespodzianke i ocenzuruje dziennik:cool: p.s. jeszcze mnie trzyma po tym "energetyku"... szlag by go! jest 02:02...nigdy więcej... Jakby był ocenzurowany to nie czuć by było twojej ekspresji budowlanej, poezja:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 23.06.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 No to mamy rozwiązany problem lanu, bo rozumiem, że jedna nitka idzie do TV a druga do jakiegoś AP? Czy do multiroomu?Mamy również rozwiązany problem dwóch nitek koncentryka. A cztery kolejne to do czego? TV naziemna i Radio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 23.06.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 LAN - TV, LAN - DEKODER (MULTIROOM), 2X SAT - DEKODER, 1X TV, 1X RADIO, 2X REZERWA (w tym jedna już zajęta na cofnięcie sygnału obrazu z satki na strych i wstrzyknięcie w multiswitcha, abym mógł sobie grzebiąc w garażu dokończyć oglądanie tvn turbo ). Czyli zostaje mi jedna rezerwowa nitka koncentryka niewykorzystana (póki co...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 23.06.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 A nie planujesz dać jakiegoś małego AP do salonu? U mnie AP stoi w centralnym miejscu a i tak nie odbiera w skrajnych miejscach WiFi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 23.06.2011 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 AP w salonie? Nie - będzie w pomieszczeniu technicznym na piętrze w centrum domu. Zasięg będzie - kwestia doboru sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SSN774 23.06.2011 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Sam śmigam na Linksysie WRT54GL z Tomato. Rewelacyjnie się spisuje jak na tak grube mury u mnie a stoi w dość kiepskim miejscu u teściów. Podział pasma dla 10 użytkowników całkiem sobie radzi, wszystko ładnie można dopasować, wystarczy troszkę posiedzieć przy setupie i spokój. Gdyby nie Netia i jej "fochy" to byłbym bardziej niż zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 23.06.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 AP w salonie? Nie - będzie w pomieszczeniu technicznym na piętrze w centrum domu. Zasięg będzie - kwestia doboru sprzętu. W gruncie rzeczy chyba masz rację. Ja niestety mam Axestella MV400 i w nadziei, że kiedyś ujrzę prawdziwy Internet nie kupuję dodatkowego AP w celu poprawienia zasięgu w domu W każdym bądź razie, przez dwa sufity i ścianę nie działa Natomiast brat kupił sobie porządnego Cisco za grubą kasę i cały blok może od niego ciągnąć neta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 23.06.2011 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Hmm... Cisco to armata, a na komara jakim jest domowy net to Linksys starcza spokojnie Zwłaszcza, że Linksys jest brandem firmy Cisco na niższą półkę Co do kabelków, to IMO nieco przesadą jest dawać aż tyle koncentryków. Dając multiswitch-a na strychu można śmiało ograniczyć ilość kabli do 2 szt. Wystarczy na wszystko. Wbrew pozorom multiplexowanie daje b. dobre rezultaty. Chociaż patrząc na zaawansowanie prac u Neta temat kabli chyba został już wyczerpany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 23.06.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 ..nastapiła zmiana z jednego na dwa koncentryki w salonie... ale po co oni mi będą - jeszcze nie wiem.... tak profilaktycznie was posłuchałem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 23.06.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 netbet, daj jeszcze chociaż jednego zobaczysz - żebyś nie żałował... Dwa pod TVSAT a jeden pod TV naziemne i radio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 23.06.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 (edytowane) Ale po co? Sumator na strychu i leci multipleks. Po cholerę komplikować? W salonie daje się gniazdo końcowe z kilkoma wyjściami i po zawodach (są gniazda nawet z 4 wyjściami: 2 SAT + TV + Radio, które ma wejście tylko na 2 kable doprowadzające sygnał). Wg mnie niczego więcej nie trzeba. Tylko komplikowanie całej instalacji. Chyba, że faktycznie ktoś potrzebuje mieć sygnał z anteny quadowej wciągnięty do salonu... Wtedy to 4 kable koncentryczne są niezbędne. Edit: dopiszę tylko, żeby później nie było - konwerter quad musi się opierać na multiswitchu, którego lokalizację najlepiej wybrać tak, aby nie szpecił i nie przeszkadzał. Strych to dla niego najodpowiedniejsze miejsce, bo i do antenki blisko przy okazji Edytowane 23 Czerwca 2011 przez Martinezio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 23.06.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2011 Taki ciekawy obrazek znalazłem, który wszystko ładnie wyjaśni (mam nadzieję, że mnie tu nikt za reklamę nie zje, ale niektóre schematy są nieczytelne, natomiast ten jest po prostu przejrzysty): http://www.mezon.it.pl/images/przykinstalacje/HDTVplakat.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts