Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

PS. Net, nie poprawić Ci słownictwa w dzienniku ... ;) ?

tak czułem że kiedyś, ktoś ....

..ja nie TY - to Jarek , jak nie Jarek - to Redakcja... pewnie ktos kiedyś zrobi mi niespodzianke i ocenzuruje dziennik:cool:

p.s.

jeszcze mnie trzyma po tym "energetyku"... szlag by go! jest 02:02...nigdy więcej...

tak czułem że kiedyś, ktoś ....

..ja nie TY - to Jarek , jak nie Jarek - to Redakcja... pewnie ktos kiedyś zrobi mi niespodzianke i ocenzuruje dziennik:cool:

p.s.

jeszcze mnie trzyma po tym "energetyku"... szlag by go! jest 02:02...nigdy więcej...

Jakby był ocenzurowany to nie czuć by było twojej ekspresji budowlanej, poezja:D

No to mamy rozwiązany problem lanu, bo rozumiem, że jedna nitka idzie do TV a druga do jakiegoś AP? Czy do multiroomu?

Mamy również rozwiązany problem dwóch nitek koncentryka. A cztery kolejne to do czego? TV naziemna i Radio?

LAN - TV, LAN - DEKODER (MULTIROOM), 2X SAT - DEKODER, 1X TV, 1X RADIO, 2X REZERWA (w tym jedna już zajęta na cofnięcie sygnału obrazu z satki na strych i wstrzyknięcie w multiswitcha, abym mógł sobie grzebiąc w garażu dokończyć oglądanie tvn turbo :) ).

Czyli zostaje mi jedna rezerwowa nitka koncentryka niewykorzystana (póki co...)

Sam śmigam na Linksysie WRT54GL z Tomato. Rewelacyjnie się spisuje jak na tak grube mury u mnie a stoi w dość kiepskim miejscu u teściów. Podział pasma dla 10 użytkowników całkiem sobie radzi, wszystko ładnie można dopasować, wystarczy troszkę posiedzieć przy setupie i spokój. :) Gdyby nie Netia i jej "fochy" to byłbym bardziej niż zadowolony.
:D AP w salonie? Nie - będzie w pomieszczeniu technicznym na piętrze w centrum domu. Zasięg będzie - kwestia doboru sprzętu.

W gruncie rzeczy chyba masz rację. Ja niestety mam Axestella MV400 i w nadziei, że kiedyś ujrzę prawdziwy Internet nie kupuję dodatkowego AP w celu poprawienia zasięgu w domu ;) W każdym bądź razie, przez dwa sufity i ścianę nie działa ;)

Natomiast brat kupił sobie porządnego Cisco za grubą kasę i cały blok może od niego ciągnąć neta.

Hmm... Cisco to armata, a na komara jakim jest domowy net to Linksys starcza spokojnie :) Zwłaszcza, że Linksys jest brandem firmy Cisco na niższą półkę ;)

Co do kabelków, to IMO nieco przesadą jest dawać aż tyle koncentryków. Dając multiswitch-a na strychu można śmiało ograniczyć ilość kabli do 2 szt. Wystarczy na wszystko. Wbrew pozorom multiplexowanie daje b. dobre rezultaty.

Chociaż patrząc na zaawansowanie prac u Neta temat kabli chyba został już wyczerpany ;)

..nastapiła zmiana z jednego na dwa koncentryki w salonie... ale po co oni mi będą - jeszcze nie wiem.... tak profilaktycznie was posłuchałem..

Ale po co? Sumator na strychu i leci multipleks. Po cholerę komplikować? W salonie daje się gniazdo końcowe z kilkoma wyjściami i po zawodach (są gniazda nawet z 4 wyjściami: 2 SAT + TV + Radio, które ma wejście tylko na 2 kable doprowadzające sygnał). Wg mnie niczego więcej nie trzeba. Tylko komplikowanie całej instalacji.

Chyba, że faktycznie ktoś potrzebuje mieć sygnał z anteny quadowej wciągnięty do salonu... Wtedy to 4 kable koncentryczne są niezbędne.

Edit: dopiszę tylko, żeby później nie było - konwerter quad musi się opierać na multiswitchu, którego lokalizację najlepiej wybrać tak, aby nie szpecił i nie przeszkadzał. Strych to dla niego najodpowiedniejsze miejsce, bo i do antenki blisko przy okazji ;)

Edytowane przez Martinezio

Taki ciekawy obrazek znalazłem, który wszystko ładnie wyjaśni (mam nadzieję, że mnie tu nikt za reklamę nie zje, ale niektóre schematy są nieczytelne, natomiast ten jest po prostu przejrzysty):

http://www.mezon.it.pl/images/przykinstalacje/HDTVplakat.gif