Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ciekawe czy ten koleś z tej fury to ma dziennik na FM,

bo widze, że też nizły z niego kolo...

Mówisz, że 80 paczek śmigał... widocznie nie mógł dojśc do 100,

bo wtedy oderwałby się do ziemi i poleciał...

I kto mówi, że budowa to nudy...

nich żełują Ci co budują swoje domki pod klucz...

płaci i nie pamiata jak to powstało...

Pamięć to pikuś, gorzej, że nie wie, co dokładnie jest w środku ;) I potem wychodzą kwiatki przy remoncie, że co ruszy, to do wymiany ;)

Koło nas sa cztery budowy i czasem mnie przeraza jak patrze na ekipy w akcji, na pierwszym miejscu partaczy jest ekipa co na 7 metrach zrobiła ok 15 cm róznicy w poziomie, na całe szczescie wyrownali to nadlewka ( chyba ktos zareagował) Jesienia jak dawałam swoj proj. do wyceny ta ekipa chciała ode mnie 63 tys za SSO bez dachu, bo niby fachowcy sie cenic musza.

... zaoszczędzone przynajmniej 50 koła....

... ja chyba z raz zapytałem o wycenę SSO - i właśnie 50 koła mi krzyknęli...

... zraziłem się...:mad:

... i zbudowałem se sam:D

do tej chwili wszystkie koszty związane z "ekipami" są na poziomie 4 koła ( więźba + wylewka ) .... starczy tej rozrzutności

Wg mnie da się osobiście w pojedynkę pełną płytę wtargać na sufit, ale warunkiem jest wysoka drabina i podręczna podpórka. Oczywiście ruska wiertarka na kablu taki plan zniweczy na samym końcu, ale z aku już się poradzi. Dobrym sposobem na szybkie wkręcenie czarnuchów jest ich uprzednie siłowe umieszczenie w płycie. Wtedy tylko pozostaje ekwilibrystyczne trafienie łbem bita w krzyżak czarnucha i jednoczesne podtrzymanie płyty na swoim grzbiecie z równoległym trzymaniem podpórki, aby się nie omsła. Ufff, aż się spociłem.

Wg mnie da się osobiście w pojedynkę pełną płytę wtargać na sufit.

Witam.

Compi z takim karkołomnym montażem płyt K-G dostałbyś robotę w niejednym cyrku, a skoro o cyrku to przy sobocie:

Treser krokodyla demonstruje w cyrku mrożący krew w żyłach numer. Otwiera najeżoną kłami paszczę w wkłada do środka swoje klejnoty rodowe. Kobiety mdleją, faceci łapią się za swoje klejnoty z przerażeniem w oczach. Krokodyl lekko zamyka paszczę , potem treser wali go pałką w łeb , krokodyl powoli otwiera paszczę , klejnoty nawet nie draśnięte, brawa i oklaski na stojąco. Dumny treser zadaje pytanie męskiej części widowni : może ktoś z państwa chciałby wziąć udział w tym numerze? Zalega cisza jak makiem zasiał , nikt nie ma ochoty na takie ryzyko. Nagle z ostatniego rzędu macha ręką stara babcia .

Mówi : ja mogę spróbować , tylko żeby mnie pan tak mocno nie walił tą pałką po głowie.

pozdro

Edytowane przez tomraider

Na podłodze nie ma sensu gruntować, chyba, że wylewka będzie kaszana i się będzie kruszyć (co przy nowych wylewkach raczej niespotykane). Natomiast ściany dobrze jest zagruntować, aby związać pył z gipsowanych łączeń - chyba, że robisz łączenia od razu z klejeniem płytek (czyli klejem po szczelinie, w to siata i na to płytka z klejem), wówczas gruntowanie nie ma sensu. Aczkolwiek przyznam się, że u siebie w łazience górnej najpierw zagładziowałem cały skos, wycyklinowałem go, a później na to kładłem płytki bez gruntowania i się 3ma ;)

Aha, w pomieszczeniach mokrych daj jeszcze folię w płynie i tasmy kauczukowe w narożniki, żeby Ci nic nie puchło ;)

Przepraszam Cię Netbet, być może gdzieś tu już pisałeś. Czy płytowanie ścian wynika u Ciebie z ekonomii czy jakiś innych przesłanek. Pytam, bo śledzę jaką ogromną robotę robisz i jak Ci się ciągnie. Czy koszt za m2 przekracza 22 zł? (nie licząc sufitów). U mnie koniec posadzek, jak doschną wieszam sufity. Pozdrawiam!

Przepraszam Cię Netbet, Czy koszt za m2 przekracza 22 zł?

.... nie przepraszaj...

o kosztach gdzieś już pisałem... teraz po dokładnym policzeniu są gdzieś w okolicy 11-12 zł / m2 ściany na gotowo.( płyta, klej, flot, fizelina, grunt )