Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

Tynki u mnie 22zł za m2 plus teraz pójdą gładzie. Także 1/2 kosztów. Ale jestem zadowolony, ładnie zrobili.

Co do płytek, to jak powyżej gips karton koniecznie, posadzki never. Ja już się nie mogłem doczekać i przed posadzkami położyłem pasek w kuchni :-) Wykończeniówka to chyba najfajniesza robota na budowie. Choć może czasami pierdołę dłubie się cały dzień.

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

..czyli ja mam tanio i się natyram, a ty masz drogi i palcem nie kiwniesz :D

a tak na serio to wybór KG był świadomy ze względu na koszty i efekt jaki chciałem uzyskać - gładkie ściany.

nie miałem tylko pojęcia ile zajmą te cholerne gładzie :mad: ... a w zasadzie sufity... szlag by je ...

poza tym - mam mozliwość rozłożenia kosztów w czasie... nie muszę z dnia na dzień wytrzasnąć kilku tysiaków na tynkarzy...

przy takiej dłubaninie jaką uskuteczniam 3 stówy to max do przerobienia przez weekend...trochę płyt, garnek gładzi , garść śrubek i jakoś leci....:D

ja to w tej chwili szukam "bajeranckich" płytek do kotłowni a nie folii w płynie :D

to jedyne miejsce gdzie mogę sobie poszaleć kolorystycznie ... na 30m2 płytek mam budżet na poziomie 3,5 stówy... szał!!

Majki... jak widzę ze się wpisujesz u nas to mam zawsze trwogę w sercu o cenzurę... że to juz teraz, że to ten czas, że przyszła kryska na matyska:D

Majki... jak widzę ze się wpisujesz u nas to mam zawsze trwogę w sercu o cenzurę... że to juz teraz, że to ten czas, że przyszła kryska na matyska:D

Ale chyba chcesz, żebym czasem pisywał u Ciebie ... ? ;) :)

Spokojnie, ja Ci krzywdy nie zrobię ;)

pozdro, majki

Spokojnie, ja Ci krzywdy nie zrobię ;)

pozdro, majki

...czasem to dobrze znać wpływowe osoby... decyzyjne...:D

..i znuff nastał błogi spokój o treść i jakość przekazu...

Ale chyba chcesz, żebym czasem pisywał u Ciebie ... ? ;)

no BA!!! oczywiście że kcem guru!!

Net, nie chciałąbym żeby Twoja lancerka skończyła jak to bordowe cudo powyżej...ale ja kupowałam płytki do garażu i kotłowni w Opocznie. Tam to w co drugiej bramie hurtownia :D Trochę jednak daleko, a i 30m2 płytek moze Ci nie wleźć do bagażnika... Za płytki płaciliśmy 12-16zł/m2.

Netbet nie pij proszę tyle tych napojów energetyzujących!! Wiem, że dają kopa, chce sie po nich ruszać wszelkimi kończynami ale to diabelstwo jest po prostu nie zdrowe! Budowę skończysz i zamiast wylegiwać się przed domem będziesz latał po lekarzach. Co do budowy gratuluję wytrwałości. Pozdrawiam.

Wierny czytelnik.

Dobra. Póki żyjesz to jak sprawdzałeś szczelność wody i podłogówek? Jak wyj#%@#$e... znaczy pójdą sobie fachowcy od tynków rozkładam instalacje i zamierzam dobić je kompresorem - pakuje do 8 barów. Ty miałeś jakąś ręczną pompkę? Na sucho? Jak to czarowałeś?

jak sprawdzałeś szczelność wody i podłogówek? Jak to czarowałeś?

...pożyczyłem kompresor ( z wypożyczalni - 40zyla/doba )... dorobiłem podejście pod niego - tak żeby węża przykręcić ...pozakręcałem korkami podejścia pod krany ( szlag by trafił te korki z leroya )... stawiłem manometry ... spiąłem wszytko w jeden odwód ( z premedytacją jak kleiłem instalację zostawiłem wszytko spięte w jeden obwód - przy podejściu pod zasobnik ) i jazda. ciśnienie ok 6 ... i tak zostawiłem....wytrzymało 3 dni i wskazania nie zmieniły się ... to chyba jest OK.

. dorobiłem podejście pod niego - tak żeby węża przykręcić

No właśnie - zamierzam się wpiąć takim czymś:

http://img194.imageshack.us/img194/8184/szybkozlacze.jpg

... za tym zawór odcinający i na sucho.

Podłogówkę też tak sprawdzałeś? Na kreta zostawiłeś ciśnienie powietrza, wodę czy luz?

A ja znowu swoje........ Netbet nie chciałeś się posłuchać doświadczonych w sprawie kaloryferów, wolałeś mieć pięknie niż praktycznie;) więc z całej duszy namawiam Cię na przyzwoity piec, to większy wydatek ale na lata....... teraz mamy straszliwą wilgoć w powietrzu, drzwi i podłogi pęcznieją, zdarzają się zimne noce , a czasami i dni choć to środek lata:bash: mając piec dwufunkcyjny i dwupaleniskowy włączam automatykę na "piorytet bojlera", rozpalam na tradycyjnym ruszcie ( trochę gazet, tektury, 5(!) kawałków desek i stempli), w ciągu 20-30 minut mam pogrzaną wodę do nastawionej temperatury 55 st, nadmiar ciepła piec kieruje na kaloryfery odkręcone w łazienkach i w północnym pokoju, powietrze się osusza ale nie nagrzewa za mocno bo to jednak lato;), po kilkunastu minutach wszystko się wypala, wyłączam piec i mam spokój. Podłogówka w tym czasie nie zagrzewa się ani dudu! Trzeba za każdym razem dużo opału zużyć żeby ją zagrzać a potem długo oddaje ciepło nawet jeśli tego nie chcemy, bo to jednak lato......... Edytowane przez Amelia 2

Taaaa, pogoda naprawdę dziadowska...

pomimo, że u mnie tynkują...

ocieplać chałupy się nie da...

widocznie trzeba iść się nawodnić...

Pozwolę sobie dodać dwa słowa w kwestii podłogówki...

Specyfika podłogówki jest jej wielka bezwładność w stosunku do grzejników...

Grzejnik to szybkie ciepło, podłogówka to komfortowe ciepło...

Dlatego nie uzyska się z jednego tego co z drugiego...

Według mnie podłogówkę najlepiej zasilać z buforów C.O.,

gdyż ładujemy go niezależnie od potrzeb podłogówki,

bierzemy tyle ciepła z bufora na rzecz podłogówki ile potrzeba w kazdej chwili.

Poza tym mozna sobie policzyc ile wody siedzi w podłodze, i odnieść to np. do bufora C.W.U.

Wyjdzie ile trzeba dostarczyć energii aby woda podłogówki miała powiedzmy 35st.,

dochodzi jeszcze bezwładność betonu... ale tutaj wystarczy rękę przyłażyć,

od momontu rozpalenia i patrzeć na zegarek - czas pokaże...

Jezli w pomieszczeniach jest wilgoć to nie jest to wina braku ciepła tylko braku wentylacji...

To tyle...