Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Yes, yes, yes! I o to chodziło!

Zajrzyj jeszcze do Majkiego, bo z Matką Dyrektorką musicie jeszcze coś dorobić do nowego domku ;-) (Majki już to właśnie ma...)

Pozdrawiam.

Dobrze, że nie napisałaś, żeby Majki zajrzał do Matki Dyrettorki.... ;)

pozdro, majki

Bardzo fajny jest ten opis samodzielnej budowy domu - mnie jednak interesuje na czym skończyłeś prace z dachem - bo z tego co tu przejrzałem jest tylko papa?

Planujesz samemu zakładać poszycie i z czego?

pytam bo sam zamierzam wymienić sobie poszycie dachu, tyle ze mój jest nachylony o 40 stopni. I jedyna zagadka jaka mnie nurtuje to jak tam sprawnie wleść i nie spaść - bo reszta to będzie akurat pestka. Planuję położyć na dachu dachówkę bitumiczną Onduvilla.

Z tego co przeglądałem na forach pewnie bez rusztowania sie nie obędzie i drabinki jakiejś, ale może masz jakiś inny pomysł?

pozdrawiam

Edytowane przez Amadeuss

Z podpatrzonego od dachowców sposobu to jest wykonanie drabiny z taką łapą u góry, którą się zaczepia o kalenicę dachu i wtedy można po niej spokojnie śmigać bez konieczności tworzenia rusztowania. Oczywiście łapa musi być odpowiednio długa, aby się nie omskła z tej kalenicy, wytrzymała na ciężar operatora, oraz zabezpieczona jakimś materiałem przed porysowaniem ew. powierzchni z blachy, tudzież uszkodzeniem powierzchni bitumicznej, czy ceramicznej (w sensie - niemetalowa ;)).

Bardzo fajny jest ten opis samodzielnej budowy domu - mnie jednak interesuje na czym skończyłeś prace z dachem - bo z tego co tu przejrzałem jest tylko papa?

Planujesz samemu zakładać poszycie i z czego?

pytam bo sam zamierzam wymienić sobie poszycie dachu, tyle ze mój jest nachylony o 40 stopni. I jedyna zagadka jaka mnie nurtuje to jak tam sprawnie wleść i nie spaść - bo reszta to będzie akurat pestka. Planuję położyć na dachu dachówkę bitumiczną Onduvilla.

Z tego co przeglądałem na forach pewnie bez rusztowania sie nie obędzie i drabinki jakiejś, ale może masz jakiś inny pomysł?

pozdrawiam

faktycznie - zakończyłem dach papą ... i nie cieknie - wbrew wszelkim głosom że będzie.

poszycie docelowe pewnie machnę sam - bo mi trochę szkoda kilku tysiaków na roboli...pewnie pójdzie dachówka.

dach o kontach ponad 40stopni to faktycznie spore wyzwanie... bez drabin sie nie obejdzie,bez rusztowania tak - chyba tak

ja zrobiłem sobie takie "modułowe" drabiny sięgające od kalenicy po okap ( no prawie ) zaczepiane między sobą

najdłuższy "moduł" na jakieś 3.5 metra i jest za długi - ciężko nim manewrować na dachu.

gdzies w dzienniku są zdjęcia ... nawet pokazane sa zaczepy i sposób zahaczania o szczyt dachu...

pozdro

NETbet

zdjęcia drabin widziałem, tylko zastanawiam sie jak je zaczepić o kalenice skoro są w dwóch kawałkach? moja połać dachu ma 6.60 - zrobienie tak długiej grabiny w jednym kawałku to pestka ale jak ja potem po dachu przekładać - tajemnica! pomysł z dwiema połówkami fajny ale jak technicznie wygląda właśnie zaczepienie tej jednej części ..... podrzuć jakiś pomysł....

kupno rusztowania jak dla mnie nie stanowi problemu - rusztowanie warszawskie na allegro chodzi po 34 zł za element - więc zbudowanie jednej wieżyczki na ok. 5 metrów roboczych to koszt rzędu 459 zł z wysyłką a stamtąd już wchodzę na daszek bez problemu i bez obaw że zlece z drabiny …

tylko chodzenie po dachu troche mnie przeraża dlatego wolałbym mieć cóś do asekuracji ...

Jeśli dach jest wyłożony papą, to nie ma stracha - byle nie leźć w pantofelkach, czy innych szpilkach, jeno w obuwiu na gumie :) Buciki mogą być nawet lekko przymałe. Stopa trochę później boli, ale za to noga w bucie nie lata.

Do asekuracji warto zawsze mieć jakąś linkę z uprzężą zapiętą gdzieś w górnych partiach konstrukcji dachu :)

tylko zastanawiam się po co mam nabijać deski na krokwie przez deskowanie? jak to sie ma do późniejszego kładzenia poszycia? nie bardzo zrozumiałem .... musisz mi to jakoś jaśniej wytłumaczyć - coś dzisiaj nie kumam bazy ... to chyba zmęczenie materiału .... po wczorajszych wojarzach z zadaszeniem tarasu :D

Forum Amadeussa

Edytowane przez Amadeuss

Już mówie - chociażby do rozmierzenia dachu pod łacenie aby się nie pozabijać zjeżdzając ze stromego dachu można sobie ponabijać cokolwiek w charakterze stopni. Jakoś te kontrłaty musisz przybić nie zjeżdzając. Tu masz poglądowo moje papotrzymacze i stopnie do biegania :)

http://images8.fotosik.pl/1655/8d6a4745b2777958.jpg

no rozumiem ... ale powiedz mi co z tymi łatami w momencie chęci przybicia poszycia? zdejmujesz? jak ja bym chciał położyć dachówkę onduvilla - to mi żadne łaty nie potrzebne bo to sie przybija na papę ... ;)

...nie chciało mi sie ....ale.. niech bóg widzi moja krzywdę...;)

zrób sobie drabinki - z łat... takie:

http://img709.imageshack.us/img709/3237/dsc02409sg.jpg

te haki powyginane są z bednarki - wytrzymują.

dorób sobie takie dechy i zrób w nich "gniazda" pod haki... takie głebokie na 5mm i zaczep o kalenicę ... tak:

http://img850.imageshack.us/img850/5946/00000tf.jpg

nie mogę znaleźć zdjęć drabin tuningowych... może gdzieś jeszcze wisza w dzienniku...:D

jak widzisz - są przynajmniej "dwie szkoły" samorobów...:cool:

no rozumiem ... ale powiedz mi co z tymi łatami w momencie chęci przybicia poszycia? zdejmujesz? jak ja bym chciał położyć dachówkę onduvilla - to mi żadne łaty nie potrzebne bo to sie przybija na papę ... ;)

Mając rozmierzone pokrycie i rozstaw łat nabija się kontrłaty a potem łaty od dołu zdejmują przy okazji niepotrzebne już deseczki bo idziesz po łatach. U ciebie trzeba czegoś a'la netbet, bo swoje pokrycie będzie kłaść od dołu (zakładkowo), a przecież nie będziesz nabijać prowizorycznych stopni na docelowe pokrycie. Wtedy tylko drabina zakalenicowa.