Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no i dzis była przymiarka do tematu : ocieplanie styro komina. przymiarka wygląda słabo.... front komina docelowo będzie miał jakiś 2,8m ( ja mam 1,7 metra - jak łapę wyciągne sięgnę do 2,2m ) ...a rusztowań brak! czuję już jak mi sie dupsko poci...

Mi też niespieszno do mojego mimo, że mam sporo swoich ramek rusztowania i chyba minimalnie niższy pułap do spadnięcia. Można zrobić awaryjne rusztowania na dachu np. z palet. Zresztą masz mistrza w konstrukcji rzeczy nie behapowskich więc będzie ok. pozdro

Hejka

1. Mógłbyś zajrzeć do tego temtu jak spec od kominów http://forum.muratordom.pl/showthread.php?184185-Komin&p=4863999#post4863999 i wytłumaczyć ludziom jak budowac komin, bo marszczą się tam i jakoś do consesnusu dojść nie mogą ;) :0 :)

pozdro, majki

Obłożyć komin styropianem możesz na etapie gdy będą już nabite łaty pod dachówkę lub blachę.

Można wtedy oprzeć małą drabinkę i zacząć kleić styro od góry komina.

Pozdrawiam

tak to było by za prosto;)

pokrycie docelowe będzie ... ale nie w tym roku, a z nieobrobionym i nieocieplonym kominem nie chcę zostać.

.. tak naprawdę to problem stanowi tylko jedna strona komina - ta od frontu - najwyższa.

pierwszy komin - ten mały - stoi bliżej kalenicy, więc wystaje mniej nad dach, więc było przy min mniej roboty, wiec mniej strachu, jest węższy... można go "sięgnąć" z jednej strony...

ten jest dwa razy szerszy... stoi dalej od kalenicy ... stoi zaraz koło lukarny... a dziurawić dachu dobijanym rusztowaniem nie chcę.

okleić styro to jeszcze "luz" ( manewrowanie płytą styro z klejem na wysokości 8 metrów w raczej słabym miejscu do relaksu ).... ale zaciągnąć go siatka i klejem???:eek:

coś wymyślę...:cool:

- jak chcesz komin postawic sam - kup se sześciopak i przemyśl to jeszcze raz... bo jak zaczniesz - nie będzie odwrotu!

- .... a jak kiedys ci przejdzie natchnienie przy jego murowaniu i zamarzy ci się "ekipa" do dokończenia ... jak ci zaśpiewają za robociznę - wróci natchnienie..

Ja nie chce nic mowic, ale mi to natchnienie przychodzi, odchodzi i ponownie wraca przy wszystkim. Szacun za komin, niech bedzie blogosławiony na wysokosciach :cool:

wiecie co... kilka słów n/t kominów murowanych czyli dobre rady wujka NETbeta:

- jak masz w projekcie komin - rób wszytko żeby był to systemowy

- jak masz w projekcie komin z cegły i chcesz taki - zleć wykonanie

- jak chcesz komin postawic sam - kup se sześciopak i przemyśl to jeszcze raz... bo jak zaczniesz - nie będzie odwrotu!

- .... a jak kiedys ci przejdzie natchnienie przy jego murowaniu i zamarzy ci się "ekipa" do dokończenia ... jak ci zaśpiewają za robociznę - wróci natchnienie..

to jest jedna z tych "gównianych" rzeczy do zrobienia na budowie - komin i jego ocieplenie

Cała prawda o kominach :) Dla samorobów tylko systemówka. No i MSU nie daj się natchnieniu, bądź sprit ( kup systemowy) :p

jak wkleić brakujący kawałek płyty styro na kominie?

A może od tej strony? Tam wleziesz albo z drabinki albo deską z kalenicy. Kwestia stabilności zaprawy i całego komina.

http://img684.imageshack.us/img684/9773/netbetbezsmiglawd.jpg

jak komuś przyjdzie do głowy dorobienie śmigła, wsadzenie go w tyłek i podfrunięcie - odpada - przerobiłem.... :lol:

Heh. Nie no coooo tyyy... Tylko nie sprawdzaj nazwy pliku zdjęcia powyżej :)

Odpowiedź :

- stajesz w odległości 10 kroków od domu, twarzą do ronda, które masz jakieś 200m od Ciebie

- bierzesz do prawej ręki docięty kawałek płyty styro pryśniętej pianką do klejenia styro*

- krzyczysz na całe gardło : huz de bozzzzzzzzzzzzz ?!!!!!!!!!!!!!!!!

- z 2 i pół obrotu rzucasz przez lewe ramię w kierunku komina

- płyta przykleja się

- jeśli płyta przeleci dom i nie przyklei się i wróci do Ciebie po około 1 dniu nadlatując od strony ronda z hukiem i ogniem, oznaczać będzie, że rzuciłeś za mocno i obleciała kulę ziemską. Rzucaj lżej ... ;)

that's all ;)

pozdro, majki

* - pianka nie odklei się od styro w trakcie lotu, klej tak ... ;)

Masz tam takie fajne drewniane drabinki zaczepiane o kalenicę. Zawieś je po bokach komina, skombinuj drewniany blat i dwa solidne kloce i zmajstruj z tego coś takiego:

JP283955.jpg

I już masz piękny poziomy podest, na którym możesz poustawiać paczki ze styropianem, puste wiadra dnem do góry, pustaki jeden na drugim (obowiązkowo każdy przesunięty względem niższego), czy inny zgodny z NetbetLinią praktyczny podest budowlany.

J. (prawda, że mam pięęękny komin, prawda???)

pustaki jeden na drugim (obowiązkowo każdy przesunięty względem niższego), czy inny zgodny z NetbetLinią praktyczny podest budowlany.

J. (prawda, że mam pięęękny komin, prawda???)

..sęk w tym że nie zostało mi po ścianach nic - dosłownie zero pustaka na budowie!

...a komin Twój oglądałem - pikny... bardzo pikny!! miałem nawet pytać co to takiego ta obklejka kamyczkowa?

wygląda jak komin w chatce baby jagi...:D