jan_z_wolna 15.09.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 najgorsza orka z mozliwych to te jeb@!#$ kominy... trza je robic samemu, bo stawki za ich postawienie ( przynajmniej w Łodzi ) MASAKRA!! Tak ale ty sobie cegiełkę jakoś włożysz, a ja muszę tam wmanewrować 30kg kształtki. A ceny są pojarane całkowicie. Jak można dać 50m zł za m2 obklejenia chaty styro? To jest dopiero pocisk... Także dłuuuuuuuuuga jesień przede mną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 16.09.2011 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Jak można dać 50m zł za m2 obklejenia chaty styro? To jest dopiero pocisk... no... niektórzy - BA - nawet większość płaci. tak samo jest z rurami, kablami i innymi "bajerami" na tym forum laski stawiają domy, wiec czasem jak gdzieś przeczytam że do położenia instalacji od np. odkurzacza centralnego bierze sie "ekipę" to mi sie słabo robi... jak się ma wór kasy bez dna to mozna nawet do sadzenia kwiatkuff se kogoś wynająć i miec to z bani, a póżniej zamieszczać zdjęcia "... jaki to ja mam piękny ogród...prawda?" wykonawcy to tacy sami ludzie jak my, tez maja dwie ręce ... czasem tylko odbiegamy od nich opalenizną i słownictwem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 16.09.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Fakt, fachowcy ostatnio maja bananowo, nie dosc ze stawki sa kosmiczne, to jeszcze strzelają fochy. Ale tez nie napietnowałabym ludzi, ktorzy zlecaja budowe domu murarzom, instalatorom,...czy tez Zenkom od budki z piwem. Niektorzy najzwyczajniej nie maja kiedy sami tego zrobic, niektorzy maja dwie lewe rece, niektorzy sie boja brac za to sami, a niektorzy po prostu maja na to kase i stac ich na to, wiec po co maja sobie brudzic rece, a sa tez tacy co dorobia sie garba, zniszczonego kregoslupa i bedą zapierniczac sami jak my. Ale uszanujmy wybor kazdego, przy czym Ty bedziesz mial satysfakcje, ze zbudowałes dom sam, to ktos kto zlecil to ekpie moze miec rownie duza satysfakcje i chwalic sie kwiatkami. Sam dobrze wiesz, ze zeby budowac samemu, trzeba poswiecic kawał swojego zycia ( czesto kosztem rodziny) i miec sporo zapału, sily...nie jest to takie proste i nie kazdego stac na takie poswiecenie. Dlatego jesli laski chca zaplacic za odkurzacz centralny, ich wybor nie placa i ja to szanuje, pomimo, ze u mnie takiego cacka nie bedzie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 16.09.2011 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Święta prawda, tym bardziej, że te bolące kręgosłupy, odpadające ręce, oczy i nos zatkane pyłem, świadczą tylko o tym, że czasami nawet za te wygórowane stawki fachowców, sami w życiu! nie chcielibyśmy takich prac wykonywać na stałe. Być może musi to tyle kosztować? Ale satisfaction gwarantowane, gdy się takiej zaprawy murarskiej skosztuje na języku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 16.09.2011 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 ...ależ ja nie neguję wydawania kasy ... złote kible tez są dla ludzi... jak sie jej nie ma to trza kombinować. wiesz co compi - ja tam na przykład podłogówki, inst wodne i kan mógłbym robić "zawodowo" ... luzik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 16.09.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Bo przyznajmy, że akurat ten etap budowy to lajcik w porównaniu do stawiania ściany fundamentowej z bloczka, komina z cegły jak u Ciebie, dachu, tynkowania, szlifowania gładzi, i kilku innych bardziej fizycznych niż umysłowych akcji(nieujmując nikomu i nienegując tego, że należy mieć doświadczenie i wiedzę w tym zakresie). Kabelki można samemu, ale już do rozdzielni amator raczej nie podejdzie, taka samo jak do alarmówki. W naszym domu odpuściłem sobie jedynie hydraulikę i posadzki. Reszta tymi rencami i mojego syna..... No jeszcze kilku doświadczonych kolegów wpadło raz na jakis czas, bo we dwójkę pewnych spraw nie dało rady wykonać. Podsumowując, nie ma kasy, to i samemu trza naparzać, bo innego wyjścia nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 16.09.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 I o, przybijam wszystkimi moimi kończynami Święta prawda. Ale nie ma to jak zrobić samemu Nawet jak się nie ómie, to się zrobi - kwestia chcenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 16.09.2011 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 A gdzie zdjęcia z montażu rury w szambie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 16.09.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Wiesz ..., żeby rura dobrze wchodziła w otwór, otwór musi być wilgotny ... ;) pozdro, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 16.09.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Słynny Netbet.... nie ukrywam, że Twoje/Wasze elaboraty pomogły mi zacząć budowę "tymi rencami" :] Aktualnie stawiam ścianę fundamentową.. tak wiem, że to dawno było, ale ja akurat się spinam przy tym dość mocno. Używam zaprawy ABE (moje spostrzeżenia w dzienniku) i tak się zastanawiam, czy ona nie jest jakaś lipna? Jak dla mnie to sam piasek, lepić się nie chce :| Wypełniałeś dokładnie przestrzenie między bloczkami? U mnie w niektórych miejscach porobiły się takie delikatne przerwy, może to od za suchej zaprawy? Widziałem na fotach, że u Was też później zaprawą wyrównywaliście wszystko. Ale tu też? http://img127.imageshack.us/img127/3887/dsc00854tj7.jpg Gratulacje też przesyłam i chciałbym być już na tym etapie co Wy... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 16.09.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Najtańsza i najlepsza to murfix z liroya. Przebija droższe atlasy, izolbety i inne wynalazki. Cena chyba około 6 złotych za worek. Jeśli już musisz używać tej swojej to wrzuć do wody zarobowej plastyfikator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 16.09.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 oczywiście ze nie muszę, dzięki za info! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 16.09.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Eee, przekombinowane z tym podnośnikiem. Swoje rury po prostu wbijałem młotkiem, przez deskę oczywiście. Ludwik celem nawilżenia rury rzecz jasna obowiązkowy. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 17.09.2011 03:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 chłopaki no co wy - myśleliście że zapomniałem o "poślizgu" ? był..był... wbijać też próbowałem... ... po prostu brakuje mi już sił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 17.09.2011 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Używam zaprawy ABE (moje spostrzeżenia w dzienniku) i tak się zastanawiam, czy ona nie jest jakaś lipna? Jak dla mnie to sam piasek, lepić się nie chce :| Wypełniałeś dokładnie przestrzenie między bloczkami?... Widziałem na fotach, że u Was też później zaprawą wyrównywaliście wszystko. Ale tu też tam gdzie powstały jakieś szczeliny i braki w spoinie - uzupełniałem. tak - tu też. ABE... jak ja rypałem fundament - akurat taką miałem "pod ręką" ... Kreisel był wtedy sporo droższy... o Murfixie nie wiedziałem... ABE faktycznie jest po rozrobieniu "tępa" i mało "tłusta" i robi sie nią tak se... widać ziarna piachu... wygląda lipnie, ale... spróbuj jak stwardnieje ją skuć! zapomniałem o jednym przelocie w fundamencie... musiałem kuć ... niech szlag trafi tą zaprawę! pękał bloczek a zaprawa nie! ...jest chyba nawet za mocna do murowania Krajzel przy abe to inna liga... super się rozrabia, trzyma się kielni, jest tłusty i plastyczny ... jak raz spróbowałem - nie wróciłem do abe... ( krajzel przeszedł u mnie test, gdy róznica w cenie spadła do ok. zyla ) Murfixa przetestowałem w tym roku... jest spoko... jak krajzel w cenie abe... chyba najciekawsza oferta na rynku. ..a dziennik śledzę... podglądam czasem innych samorobów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 17.09.2011 04:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Jeśli już musisz używać tej swojej to wrzuć do wody zarobowej plastyfikator. nawet nie próbuj!! będziesz klął na konsystencję ... bloczki będą siadać... - przerobiłem to u siebie! plastyfikator tylko w ostateczności ze względu na temperatury! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 17.09.2011 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 A gdzie zdjęcia z montażu rury w szambie? firewall... specjalnie dla ciebie wbiję się jeszcze raz do szamba z aparatem:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 17.09.2011 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Aż takiego pośięcenia nie wymagam:yes:. Ale lubię poczytać o twoich racjonalizatorskich pomysłach. Powinieneś chyba zrobić osobny wątek o "trzeciej ręce" na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 17.09.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 o 5:50...... po prostu brakuje mi już sił... Kurde - wstajesz wcześniej ode mnie spinanie szamba z domem..pierwsze podejście do połączenia rur - porażka! ... brak mi siły w łapach!! nie mogę wsunąć jedej w drugą!! dramat... ja pierdolę... starzeję sie...czarne mysli... .... nie dam rady tego pospinać... Przypomniało mi się, jak już w zainstalowaną wcześnie 160-tkę musiałem wciąć się z zaworem zwrotnym - to dopiero była akcja, jak trzeba było najpierw wyciąć precyzyjnie fragment rury, nasunąć mufę (napier#$@%jąc czym się da zużywając całą butlę poślizgu), włożyć antykupę, cofnąć mufę... Do dziś mam koszmary... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 17.09.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Kurde - wstajesz wcześniej ode mnie kurw#$%^ - przez tą "niemoc" w łapach spać nie mogę... cos mi się chyba zepsuło w okolicach łopatka-serce-cycek... napierda@#$ mnie... moc straciłem... jakby samochód jechał na pól-gazu i coś mu rzęziło... starość idzie... tabletkuff moc muszę chyba zacząć poznawać, zaznajamiać sie czas z Wielką Księgą Eliksirów, Mikstur i Mazideł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts