tomraider 03.10.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 (edytowane) słuchajta... głupłem.. jak fachowo sie nazywa ten dinks do podłączenia wody wejścia / wyjścia do kotła? to taka rura zakończona flanszą... skęcana na śruby... ta ponad wyjściem spalin ??? normalnie mam zaćmę... Witam. Rura przyłączeniowa, rura z króćcem kołnierzowym, szukamy według średnicy i rozstawu śrub. Edytowane 3 Października 2011 przez tomraider byk orto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z-35 03.10.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 No, pojawił się piec czyli w końcu ktoś przystojny na budowie jest! ;-) Czy planujecie niedługą przeprowadzkę? Trzymam kciukasy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z-35 03.10.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 oj tam.. oj tam... ludzie w gorszych warunkach mieszkaja i żyją...nie panikuj... optymizm to moje drugie imię... I tu popieram Kolegę w całej rozciągłości! Pierwszej nocy obudziłam się z krzykiem: k@$%a jak zimno! (było z 17 st.) Przetrwaliśmy z dzieciokami i radości jest wiele... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 03.10.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Przez pierwsze dwa sezony grzewcze do całkowitego odparowania i wygrzania domu i tak będzie rzeźnia z ilością opału, aczkolwiek wprowadzać się i odpalać dom bez ocieplenia dachu i ścian na samej podłogówce parterowej... No no no - takie rzeczy tylko w erze...yyyy..... Łodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 04.10.2011 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 http://www.centrumwodomierzy.pl/images/products/originals/insta-art05.jpghttp://megastore.pl/gallery/319284/5901095610042_PM_medium.B1CBE354-0456-4554-8D13-077C34968BD2.jpg nie - to nie to. myslisz że nie znam śrubunków ? weź no... tam jest płaski kołnierz do skręcenia śrubami z drugim , pomiędzy nimi uszczelka na płasko... gdzie w łodzi można to dostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inż. 04.10.2011 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 Miałem wczoraj przyjemność zobaczyć system zaciskowy...Zaciskarkę mozna wyporzyczyć bez problemu...Porównanie zacikowego z miedzią wychodzi nastepująco...Kształtki do zaciskowego są dużo droższe od miedzianych...i to jest główny szkopół, że każdy błąd (zaciśnięta kształta nie w tym miejscu) kosztuje,rozbudowana instalacja pod względem załamań i przejsciówek podraża całość...Tylko przy prostych instalacjach wychodzi na to samo... Myślę, że miedz wygrywa jeszcze pod jednym wzgledem kupujesz narzędzia za grosze i w każdej chwili robisz...Pożyczone marzedzia to presja czasu, a nóż jeszcze się uszkodzą...Poza tym narzędzia kupione masz zawsze pod ręką jak by sie coś działo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 04.10.2011 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 dobra - juz znalazłem. fachowo - to co jest mi potrzebne - nazywa się kołnierz z gwintem, albo kołnierz z króćcem.. piec nie ma wyjść gwintowanych ino skręcane na kołnierze... taka jego uroda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 04.10.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2011 to trza było od razu mówić że chodzi o takie coś przeca pytałem - ino szyfrem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inż. 05.10.2011 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Powiedz Net ten baniak nad kotłem to c.w.u.?Bo jak to jest naczynie przelewowe to chyba za nisko w stosunku do całej instalacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 05.10.2011 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 ten baniak to faktycznie naczynie wzbiorcze.... trochę na wyrost 30l, ale od razu ocieplonejest zamontowane tylko do czasu aż ruszy pietro - wtedy powędruje na strych ( boje się go od razu wywalać na strych... może zamarznąć? ) do tegorocznego uruchomienia jest dobrze.... w najwyższym punkcie instalki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inż. 05.10.2011 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Kłaniam sie mistrzu... Masz podejście do tematu, ja tu kombinuję z instalację, zasobniki, wymienniki, itd. a Ty taki łepski jesteś... Nie dasz sie zaskoczyć Ja rozdzielam instalację przez wymiennik, bo nie mam możliwości wywalenia przelewowego na strych, gdyż nie mam struchu, nie będę ryzykował przelania się czy pękniacia zbiornika nad pokajami, poza tym przelew wyprowadzony na ścianę zewnętrzną czy dach nie bardzo mi pasuje... I zawiesił ojciec naczynie przelewowe... I widział, że jest dobre... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 05.10.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 I zawiesił ojciec naczynie przelewowe... I widział, że jest dobre... I uznał że wiedzę posiadaną nalezy przekazać... I wybrał uczniów swych I namaścił ... I rzekł im: "... idźcie i głoście słowo i czyny moje, albowiem czynię dobrze i z wiarą... i nie lękajcie sie moje owieczki szatańskich podstępnych innowierców, albowiem będę przy was zawsze... jako to niebo nad wami, jako ten wiatr we stepie... " ewangelia w/g NETbeta - księga Kotła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BasH 05.10.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 I uznał że wiedzę posiadaną nalezy przekazać... I wybrał uczniów swych... Umarłem... Trochę tego by się zebrało Jam pierwszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inż. 06.10.2011 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Ja opoka Twa Panie...I chodźbym się Ciebie trzy razy wyprał... Powiedz Net, jakie profile dawałeś na stelaże do k-g tzn. 0,5 czy 0,6 mm...A duża różnica w cenie między nimi u Ciebie była... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 06.10.2011 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Rzekł Net do owieczek swych: - zaprawdę powiadam Ci Bracie Inż.'u że: .... wszystko opierdzieliłem na profilach Bud Matu... czy jak to sie tam pisze.. chyba blacha 0,5( takie akurat były w hurtowni koło mnie.. wiem, wiem... Flash gadał co innego ..żeby nie robić... ) ... powiem krótko - szału nie ma - troche za "wiotkie" te profile.. trza uważać aby pchły nie przekręcić wkretarą.. raczej nie ma szans na podparcie profila CD 4m na końcach i łapanie poziomu - ugnie się ( nie wiem jak to jest przy 0,6, ale pewnie lepiej kapkę.. ) zresztą... z czego nie zrobisz i tak wszytko usztywnia płyta KG.. jak chcesz dac profile co 0,4 m to nie ma znaczenia ( chyba ) z jakiej blachy profil. ... i udał się na spożywanie .... trunków wyskokowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chagall 06.10.2011 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Witaj i bądź pochwalony Mistrzu Net!!! Podglądam Cię i podziwiam od dawna, a ujawniam się z pewną nieśmiałością, coby wyrazić szacun za anielskie podejście do spraw piekielnych, czyli kotłowni!!! Naszą instalację robili fachowcy - prawdę mówiąc, nie wierzyłam, że można to zrobić samemu!!! Gdy jakiś tydzień temu paliliśmy pierwszy raz w naszym piecu, gdy temperatura zaczęła szybko wzrastać, a woda w rurach bulgotać, gdy już miałam zaproponować, żeby spie$#!(!#, albo przynajmniej zadzwonić do naszego Pana "Rekinka", mój mąż powiedział: "W Czarnobylu też stali i patrzyli" Życzę dalszych postępów i spokojnego rozruchu pieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 07.10.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 "W Czarnobylu też stali i patrzyli" też będę stał i sie gapił ...jak 'pieprznie" to ja się pomylę tylko o jeden dom...:lol: a nie o pół świata będzie dobrze... luzik.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MusiSieUdac 09.10.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 Wiesz co Netbet, na pewno nie pieprznie tylko bedzie sie hajcowało jak ta lala. Tak swoją drogą, podziwiam Cie- przede wszystkim za wytrwałość w dązeniu do celu!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwasylcz 09.10.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 czolem, krotkie pytanie do ostatnich fotek: czy przejscie z 1 i 1/2 cala na guba rure, ktore masz przy kotle na ostatnich zdjeciach (srebrne) to jakias standardowa czesc, czy wyposazenie kotla? Przydalo by mi sie takie do zupelnie innych zastosowan (niehydraulicznych)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 09.10.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2011 ... opisze po kolei co jest na wyjściu z kotła - kołnierz gwintowany DN 40 - średnica podziałowa otworów do skręcania 110 mm otwór gwintowany 6/4 cala - typówa - kolano albo trójnik ( góra / dół przyłaczenia kotła ) - typówa - mufa redukcyjna z 6/4 cala na 1 cal - typówa - mufa 1 cal - ... i tak dalej... - typówa ... genaralnie bazuje na tym co można kupić... w zestawie "do montażu" dostałem kołnierz do spawania - nie umim spawać, nie znam sie, nie da sie ..... zmieniłem na to co : umiem, znam sie , da się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts