Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cedryk bez tajemnic czyli jak wybudowaliśmy sami dom!!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I zgłaszam wniosek na tytuł dla Ciebie - proszę wpisujcie się, jak można byłoby uhonorować Netbeta specjalnym podpisem koło nicka.

Moja propozycja to : Główny Samorób FM

Jak ustalimy jaki tytuł mu się należy, to sie ustawi podpis :)

PIERWSZY (lub Naczelny) FORUMOWY SPECJALISTA W ZAKRESIE RĘKODZIEŁA BUDOWLANEGO

Net, zgłaszam wniosek na tytuł dla Ciebie

Witam.

Łee tam Majki idż na całość , zgłoś wniosek na pomnik Netbeta, oczywiście .........Netbet musiałby wybudować go sobie sam samoróbnie we własnym ogródku, znowu trzasnąłby o tym ku uciesze fanów parę ładnych stron w dzienniku.

Pomysł na pomnik : cokół z bloczków,ogrzewanie podłogowe,komin murowany z cegły, na odizolowanej dysperbitem papie w upapranej zaprawą słynnej niebieskiej taczce niczym Venus z Milo leży Netbet, z zagadkowym uśmiechem Monalisy na twarzy : skończył budowę? puścił bąka? wypił browar? ;)

pozdro

Edytowane przez tomraider

I zgłaszam wniosek na tytuł dla Ciebie - proszę wpisujcie się, jak można byłoby uhonorować Netbeta specjalnym podpisem koło nicka.

Moja propozycja to : Główny Samorób FM

..ekhm... czuję się "nieswojo".... tytuł?

aaa.... pierwszy to był Pezet.... i chyba Zibi zaczął wcześniej... i ....

A ocieplenie, a pokrycie dachu, a ogrodzenie a podjazd, a inne rzeczy??

eee nooo...weź no...

ocieplenie- lajt i nuda...

pokrycie.... no to juz nie lajt

ogrodzenie - własnie sie przymierzamy, bo nasze wygląda jak po wojnie i trza cos z min zrobić

podjazd - lajt... sie machnie w dwa weekendy ... może na wiosne...;)

wiecie co.... mam strasznego lenia jak siedze w domu.... nic mi sie nie chce... podłoga grzeje w dupę i jakoś zapał mija... normalnie chyba zacznę nygusować

W poprzednią zimę spaliłem 1,2T węgla, utrzymując wewnątrz temp. 8-10*C.

Dom 150m2, w ścianach 14cm styro, ale bez ułożonej wełny w dachu.

(edit - zapomniałem: ok. 3tyg opalałem resztkami drewna z budowy)

Edytowane przez Yeti

W poprzednią zimę spaliłem 1,2T węgla, utrzymując wewnątrz temp. 8-10*C.

Dom 150m2, w ścianach 14cm styro, ale bez ułożonej wełny w dachu.

(edit - zapomniałem: ok. 3tyg opalałem resztkami drewna z budowy)

tylko że u Ciebie jest otwarta góra... a ja mam odcięte pietro - klatka schodowa zamknieta i brak przewiewów pomiędzy kondygnacjami.

nawet jak wyjaram kilka ton węgla - wierzcie mi - nie robi to na mnie zadnego wrażenia...

a Netbet ma nieocieplony dom w ogóle i chce mieć w środku +22

zeszła zima - stan zamknięty, ale otwarta góra... tylko koza która raczej słabo grzeje... na zew -15 stopni, w środku +8 stopni...

może i będzie duże spalanie... ale jest jeszcze trochę czasu na ocieplenie - nie?

W ramach wyjaśnienia:

góra łączy się z dołem otworem na schody, który na okres zimy został przykryty jedną płytą OSB. Na niej położyłem paczki styropianu - w tym miejscu myślę, że ocieplenie było wystarczające.

Poza tym między górą a dołem więcej dziur nie mam. Oddziela je w części strop teriva (100m2), a w części strop drewniany. W stropie drewnianym mam 15cm wełny, na połowie stropu betonowego rozłożona była warstwa 10cm styropian. Zupełnie nie izolowane było ok. 50m2. stropu + pewne "nieszczelności", których nie udało się uniknąć.

Bo Netbet jest normalnym człowiekiem, tylko próżniacy i ludzie z kompleksem dowartościowują się pokazując zdjęcia i przechwalając się publicznie. A niech nikogo nie interesuje czy na ścianach mam kafle włoskie, hiszpańskie czy polskie które czasami są i ładniejsze i tańsze. Popieram i szanuję decyzję familyji netbetowej, zrobiłbym tak samo, a czytać będziemy posty Neta jeszcze nie raz, ale w komentach. Gratuluję osiągnięcia obecnego etapu. Ja jestem na etapie zbierania papierków do PnB, dotychczas ogrodziłem, postawiłem drewnianą altanę na leżaki i grilla, i blaszak na graty budowlane. Mam zamiar iść ścieżką wydeptaną przez Netbeta. Edytowane przez Kasieńka i Piotr